FF7 HELP: problem z przejściem/zdobyciem

Wszystko co userzy naprodukowali przed listopadem 2007 (od tego miesiąca liczona jest Czwarta Era :)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

Majkel222 pisze:Master1599, Musisz szukać Go w tych miejscach co są w opisie i w każdym stoczyć walke, nie martw sie tym że Weapon będize uciekał gdyż za każdym razem dostaniesz od niego mały "prezęcik" a do ostatecznej walki dojedze niedaeko Cosmo Canyon

PS Weapon lata po śwecie w tych miejsach i nie zawsze polokeji.
Master1599 pisze:No tak myślałem że ma być w tym kraterze : ) Ale go nie ma :mrgreen:
No dobra to najwyżej poczekam na niego... ; )
Na początku Ultima czeka niedaleko Junon i tak jest ZAWSZE. Uciekać zaczyna po pierwszej walce, czego nie zaznaczono w opisie. Krater o jakim mowie to dziura w ziemi niedaleko Junon, gdzie na 1 CD był lasek. W połowie drogi między Junon a jaskinią ze śpiącym gosciem, który daje nam Mithril.
Master1599 pisze:No to będzie trzeba sie pobawić materia stealth tak ? czy potrzebna ta lepsza ??
Ona ucieka kiedy sie ją zrani czy po jakimś czasie ? bo w mideel ledwo co ją tknąłem [chyba tylko okradłem ] i już uciekła
Materia Steal nie Stealth <nie ma takiej>... I nie - wystarczy Steal, Mug nie jest konieczny, gdy walczysz z Weaponem na ziemi. Gdy walczysz z nią na Higwindzie - konieczny jest Mug (2 lv materii Steal) i postać z Long Range Weapon (Yuffie, Vincent, Barret). I Weapon zazwyczaj ucieka po próbie kradzieży - ale czasem zostaje i czeka aż zabierzesz mu określoną ilość HP. Jeśli np. w 1. walce kolo Junon walniesz mu Omnislasha lub KOTR'a to od razu poleci nad Cosmo i nie trzeba bedzie za nim latać po świecie :)
Awatar użytkownika
Master1599
Kupo!
Kupo!

Post autor: Master1599 »

Acha ale pokonałem ją już w mideel i jej niema [pewnie musze pociagnać z fabułką jeszcze ale dobra]
Tylko problem bedzie z materia steal ;/ jeszcze ze 20-30k ap do lvl ;/
A zadziała ta materia steal as w... i czy teraz moge ją zdobyć ?[ zaraz lookne na krypcie]

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2008 12:07 ]
Już się doczytałem ; ) użyje tej steal as well ^^

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2008 12:09 ]
A mam jeszcz jedno pytanko gdzie jest teraz na 2 cd dobrze trenować BO tak
Kase czasem zbieram na brzegu mideel [ten duży robal i dołaczam Gil Plus]
A AP to w lesie mideel dostaje sie od tych zielonych 200-320 ap na walke
Są lepsze miejsca ? oprocz krateru ?

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2008 12:22 ]
Właśnie sie doczytałem że tam gdzie ten krater byl lasek !? Co sie stało że jest ten krater
?? ? ? ??
Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

Master1599 pisze:A mam jeszcz jedno pytanko gdzie jest teraz na 2 cd dobrze trenować BO tak
Kase czasem zbieram na brzegu mideel [ten duży robal i dołaczam Gil Plus]
A AP to w lesie mideel dostaje sie od tych zielonych 200-320 ap na walke
Są lepsze miejsca ? oprocz krateru ?
Zatopiony samolot Gelinka.
Master1599 pisze:Właśnie sie doczytałem że tam gdzie ten krater byl lasek !? Co sie stało że jest ten krater
Nie jest to wyjaśnione jednoznacznie w fabule... Może Zrobił go Weapon atakując Junon? ;)
Awatar użytkownika
Master1599
Kupo!
Kupo!

A no tak samolot kurde kiedyś tam trenowałem dzieki za przypomnienie : )

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2008 16:59 ]
Jak zrobić tego jeb... zielonego chocobosa !! Przyspieszyłem emulator i sprobowałem z 50 razy i nic może najpierw trzeba zabić ultime ?? [chodzi o to że gra przewidziała ze mogłbym przejśc ten las przy cosmo przed zabiciem ultimy ] Mam juz niebieskiego a zielony sie niechce zrobic !!
seraphit

Post autor: seraphit »

Mam ten sam problem jestem na 2 CD aktualnie musze iść do rocket town by leciec w kosmos mam ptaka typu wonderful klasa (S) samiec i Great klasa (S) samica i próbuje juz około 3 h xD i cały czas wychodzi żółty. Oco tu chodzi nie można zrobic w tym momencie zielone bo chciałbym go miec przed diamond weapon ?
Awatar użytkownika
Majkel222
Kupo!
Kupo!

Post autor: Majkel222 »

A dajesz im Carob Nut??
seraphit

Majkel222 pisze:A dajesz im Carob Nut??
lol No bez jaj :P no daje im już którys raz gram w finala ale nigdy nie próbowałem robic ich na 2 cd to tez nie wiem czy idze a wszystko robie zgodnie z " instrukcjami "
Awatar użytkownika
Majkel222
Kupo!
Kupo!

Post autor: Majkel222 »

To że robisz na 2 Cd nie ma nic do znaczenia więc musisz próbować do upadłego :wink:
seraphit

zrobiłem inaczej :P połaczyłem niebieskiego (bo tylko takiego uzyskałem po 5 godzinach !!!) i zółtego great z carob nut i za pierwszym razem zielony wyszedł :D ale z bardzo mała prędkością więc muse pózniej popróbowac jeszcze raz na zółtych. I mam takie pytanie który chocobo osiaga większą prędkość zielony czy niebieski, i jaką teoretycznie największą prędkość może osciągnąć złoty chocobo ?
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Master1599 pisze:Ach jednak musze jeszcze nie chwilke tu wrócić Jak wytrenować mocnego złotego chocobo ??
Bo tak złapałem wonderfulla i great [z rocket] dałem im 10-20 sykisow troszke innych i wonderfulowi jeszcze 200 tych po 100 gil
wonder mial 117 i a great ze 100 [kiedy dawalem zierenka to juz rosła tylko stamina która zawsze jest max 999[chyba]]
Kiedy zrobił sie z nich niebieski miał szybkośc max 106 i nie rosła... ;/
I boje sie że złoty może być niezbyt... a chciałem sobie takiego wypasowego chocoboska zrobić ^^
Prosiłbym o jakieś drobne porady... : )
Nie wiem skąd te perturbacje w robieniu kolorowych wynikają - od nowa gram w FF VII i właśnie maksuje hodowlę. River, Mountain i Black wychodzą mi za pierwszym razem z kombinacji Rocket-Wonderful.

Kwestia prędkości maksymalnych - moim zdaniem, po tym podejściu do hodowli, nie tylko średnia z prędkości rodziców gra tu rolę. Wyjaśniam. Miałam Wonderfull (Female) 111, River 134 (male), Mountain 114 (Female) i Black 124 (Male). River i Mountain powstali z Wonderfull 111 + Rocket 108 - średnia prędkość to 109. Mountain ma lekko ponad średnią - 114, a River 134 a więc znacznie powyżej średniej. Krzyżujemy River + Mountain 114 + 134 /2 = 124 Black (male) czyli średnia. Krzyżuję Wonderfull female 111 z Black Male 124 i otrzymuję: Gold Male 155 (średnia to 117), a Gold Female wyszła mi ... 173!. Nadmienię, że główny bohater i dwie postacie w party mają Luck 255.

Wnioski: teoria dziedziczenia zdolności po rodzicach (głównie prędkość ) jest generalnie poprawna - jest to średnia arytmetyczna z prędkości rodziców - ale z obserwacji wynika, że ulega modifikacjom przez wpływ kilku czynników. Pierwszą z nich jest na pewno płeć - w niektórych typach chocobo samice są szybsze, przy innych samce. Drugi czynnik to rodzaj chocobo, które mają pewien zakres szybkości, jakie mogą osiągnąć. Skojarzmy oba fakty. Przykładowo gdzieś w starym savie samica river miała speed 99, w obecnym samiec ma aż 134 (różnica 35 km/h - ogromna!). Teraz dorzucę do tego ostatni, najtrudniejszy czynnik - zwykły fart. Tak bowiem było, że nigdy w Goldach nie miałam szybszego niż 155 km/h i wtedy lucka postaciom nie podbijałam. Teraz przy trzech postaciach luck 255 za bodaj trzecią próbą wyhodowania samiczki trafiła mi się sztuka 173 km/h. Zatem z moich obserwacji wynika, że oprócz płci i rodzaju chocobo dochodzi też fart przy generowaniu kurczaka podczas seksu rodziców oraz być może też luck postaci. W tej chwili po spisaniu niektórych danych, trzeba będzie uaktualnić opis hodowli, w głównej mierze przedziały szybkości dla podstawowych kurczaków (Wonderfull 105 - 120, Rocket 96 - 110) i chyba dodać zakresy szybkości dla kolorowych kurczaków (river 99 - 135, mountain też 99 - 135, black 120 - 155 i gold 150 - 175).

W przypadku Goldów musimy mieć też na uwadze ich podział na pierwotnie szybkie i wtórnie szybkie. Pierwotnie szybkie to te, które powstają z krzyżówki black - wonderfull, wtórnbie szybkie gold + gold = gold. Nie wiem, czy te 173 dla pierwotnie szybkiego to maksimum, czy może na pierwszym rozrodzie da się osiągnąć więcej jak 175, ale patrząc na rozpiętości w innych typach chocobo sądzę, że bariery 200 nie przekroczą w pierwotnym rozrodzie (możliwa moim zdaniem szybkość pierwotnych to 180 - max max 190 km/h). Sytuacja z wtórnie szybkimi jest o tyle prostsza, że mają od rodziców solidną podstawę. Weźmy na przykład moje kurczaki z obecnego przejścia: samiec gold 155 + samica gold 173 => średnia 164 i kto wie, czy przy odrobinie farta wtórnie szybki z łatwością nie przekroczy bariery 200 km/h. Z tego co widziałam na wyścigach, z wyjątkiem TEIOH inne chocobo w klasach wyścigów mają przypisane progi szybkości, co dla S wypada w granicach 160-165 max. Jedynie TEIOH jest zaprogramowany, by zawsze być szybszy i wytrzymalszy (przy mojej samicy 173 on/a 192 km/h, ale kto wie, czy po przekroczeniu barirery 200-tki nawet TEIOH przestanie w nieskończoność zwiększać swoją Speed.

Pokażą czas i mnóstwo testów.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
seraphit

Właśnie teraz chciałem także to sprawdzić ale nie sadze by luck cos tu dawał. Ja lucka nigdy nie trenowałem a za każdym razem mam złotego w granicach 165-174 tyle miałem najwiecej, a lucka nie więcej ni 90 u jednej postaci a u reszty standardowo ale kto wie czas pokaże. Mam zamiar pobawić sie teraz kurami zobaczymy co z tego wyjdzie.
PS. A zielonej i tak nie mogłem zdobyć xD a i na wyścigach w klasie S miałem dzisiaj za przeciwników kuraki normalne 170 km/h :d
PS.2 River u mnie ma 141 mountine 120 wonderfull samiec 117 great samica 100 z zielonym musze jeszcze pokombinować
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

seraphit pisze:Ja lucka nigdy nie trenowałem a za każdym razem mam złotego w granicach 165-174
A ja właśnie nigdy i nie wiem od czego to dokładnie zależy. Dopiero po podpakowaniu luck trafiła mi się sztuka-rakieta. Wytłumaczenie może być takie, że albo chodzi o minimalne różnice w egzemplarzach gry (mi na przykład BEZ PROBLEMU rodzą się niebieskie i żółte z Rocket + Wonderfull, inni mają horrendalne problemy), choć to mało prawdopodobne lub istnieją inne nieodkryte czynniki, które mają wpływ na to, jaką maksymalną prędkością dany rodzaj kurczaka może pędzić.

Twoje doświadczenia przeczyłyby więc tezie, jakoby Luck miał coś tu do powiedzenia, czyli pewnie zostaje zwykły fart przy mieleniu statystyk dla noworodka.
seraphit pisze:a i na wyścigach w klasie S miałem dzisiaj za przeciwników kuraki normalne 170 km/h
Nie zauważyłam, ale przyjrzę się temu aspektowi.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Master1599
Kupo!
Kupo!

Seraphit Kurde chyba mielismy ten sam problem ^^ 2 cd przed roket Niebieski sie robi a zielony nie. Teraz spróboje połączyć niebieskiego
Ale czemu u mnie niebieskie ma max szybkosc 106 !!!

[ Dodano: Sob 23 Lut, 2008 18:09 ]
Ech... I nie wyszło może dlatego że daje wondera + river ;/
Co ja mam zrobić ... : (
Złapać nowego ? greata i wonda ... ?

[ Dodano: Sob 23 Lut, 2008 18:11 ]
A i ten Sephiria ty jestes na cd 2 czy cd 3 ??
Bo wydaje mi sie że to troche tego wina...
Żeby trudniej było zdobyć apokalipse przed zabiciem ultimy i diamonda !!
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Pierwszego Golda miałam na CD 2. Zawsze przed desantem na Midgar zdobywam Golda i KOtRa.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
seraphit

Ja tam nigdy niezdobywałem KOTRa na 2 cd dla mnie to zadna frajde użyć go w walce z hojo lub robotem :P własnie jestem na 3 cd i pprzyszedł czas na kuraki ^^
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”