Final Fantasy XII - POMOC

Szukasz pomocy przy FF XII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

Rusty
Cactuar
Cactuar

Post autor: Rusty »

no bo tam jest mage masher... main gauche występuje na giza plains - toam hills i w sklepie po zabiciu beliasa :)
Bulii180

Post autor: Bulii180 »

Witam

Mam strasznie denerwujacy problem,polega on tym ze przed walka z belisem chodzilem sobie po pustini zeby troche xp nazbierac jakis mobek zucil na vaana silenca nie moge go za chiny zdjac ani zadnym spelem ani itemkiem i nawet krysztal do zapisu nie zdejmuje tego efektu z nie go,strasznie do denrwujace gdy jedna postac nie moze uzywac magi itp.

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
mati90
Cactuar
Cactuar

Post autor: mati90 »

A może coś założyłeś? Pamiętam, ze było akcesorium zakładające silence.
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Post autor: Raven »

Bulii180 pisze:A może coś założyłeś? Pamiętam, ze było akcesorium zakładające silence.
Chodzi pewnie o Manufacted Nethicite.
Słuchaj więc nas chociażby szła cenzorów horda
Razem zbudujemy punkowego megazorda
Rebel forevor, transformatą napieprzamy
Niech soczyste ŁO K***A obija się o ściany
Bulii180

Post autor: Bulii180 »

Chodzilo wlasnie o te przeklete akcesorium dzieki wielke za pomoc
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Post autor: Raven »

Uważaj jak dostaniesz Dawn Shard - obniża MP do zera. Też się wielu na tym wkopuje.
Słuchaj więc nas chociażby szła cenzorów horda
Razem zbudujemy punkowego megazorda
Rebel forevor, transformatą napieprzamy
Niech soczyste ŁO K***A obija się o ściany
therazel

Post autor: therazel »

hey wszystkim pozdrawiam na wstepie mam mały zgryz przeczytałem opis i chodzi mi o hunt od moogola Sorbeta a dotyczy galarety w sciekach pisze ze zejsc do kanałów ale jak schodze nie moge nigdzie isc bo nie mam klucza a szukalem innego zejscia i nie znalazle, prosze o pomoc.

2. drugi problem dotyczy jakiejs lokacji do ktorej nie mozna wejsc bo z jednej strony jest zamkniete a a z drugiej wejscie jest zawalone potrzebny jest klucz behlama (moglem zle napisac) w kazdym razie stoja 2 bangasi i mowia ze ich szefa zasypalo w tym przejsciu. :)

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2008 21:45 ]
IzzY pisze:Jest jeszcze drugie wejście, ale żeby zdobyć do niego klucz musisz wykonać questa z żoną Dantro.
ok a co to za qest w opisie nie ma :(
Rusty
Cactuar
Cactuar

Oh, quest jest lekko nudnawy - musisz się zastosować do tego co ci każe zona dantro, po pierwsze poprosi cie o jakieś muszle z plazy(2 są w wiosce, pozostałe 3?? w lokacji poprzedniej), następnie poprosi zebyś wrócił do miejsca gdzie jest jej mąż(osada koło rabanastre) po nebralim(ogólnie 2 są, jeden na skrzyni, drugi w północnej części, nie pamiętam dokładnie). Następnym zadaniem będzie udanie się do north bank i chyba 2 lokacje wyżej po valeblossom dews(ogólnie 3), takie kwiatuszki wystające ze szczeliny. Oddając to kończysz quest jako taki, wystarczy dać jeszcze(jak masz) great serpentskin i opuścić lokacje, tylko po to żeby do niej wrócić i spotkać się z bosem za domem kobiety - key zdobyty, deathbringer + dragon armor na wyciągnięcie ręki, nie mówiąc o nowym esperze. btw. wystarczy po jednej rzeczy zwrócić, lecz gdy oddasz max to dostaniesz lepszą nagrodę, imo warto, jeżeli to pierwszy gameplay.

co do white mousse - jaki znowu klucz? po prostu schodzisz tam gdzie był mark hunt z ghostem oraz bos firehorse(czy coś), przechodzisz przez brame do kontroli śluz i wtedy na wschód - następnie na południe i jesteś w dobrej lokacji, ofcoz jak każdy szanujący się flan, spadnie z kosmosu pod nogi, btw. w tej części są stwory z wysokim poziomem.
therazel

Post autor: therazel »

co do white mousse - jaki znowu klucz? po prostu schodzisz tam gdzie był mark hunt z ghostem oraz bos firehorse(czy coś), przechodzisz przez brame do kontroli śluz i wtedy na wschód - następnie na południe i jesteś w dobrej lokacji

No iby tak ale schodze na dól i jest jakies takie urzadzenie w ksztalcie D i duzo odnog ktore lącza sie ze soba i wracam dokladnie do D
Rusty
Cactuar
Cactuar

http://ff12maps.com/#map:garamsythewaterway;158;176;2;

D to punkt wyjścia, wg mapy masz iść na zachód(prawo wchodząc przez drzwi), do channel no.10, potem lewo, prosto, prawo(chyba) i prosto przez most i walka z malboro i żabami :), potem tylko dół... nie wiem czy pamiętasz, ale tą drogą uciekało się podczas pierwszego spotkania z ashe(tylko że z tamtej lokacji, ale schemat ten sam)

aaa, edit: widzisz, napisałem w nocy wchód, my bad, późno było, sry.
Awatar użytkownika
metalrevan
Kupo!
Kupo!

Post autor: metalrevan »

1.gdzie zdobyć loot do sunflower? Wiem, że ten temat był już wcześniej poruszany, ale ktoś tam podał tylko potrzebne składniki, a to niestety nie bardzo mi pomaga. Byłbym wdzięczny za dokładną lokację tych stworków, z których potrzebne pierdółki wypadną.
2. jakie jest prawdobodobieństwo na wypadnięcie ze skrzyni w great crystal Excalibura? Łaziłem tam z 3h i nic. Wiem, że jest to dobre miejsce, bo specjalnie śledziłem trasę you tubie. Miałem też diamond armlet. Nie wiem też, czy za każdym razem trzeba zasuwać od nowa, czy wystarczy wrócić trzy lokację do tyłu i przyjść jeszcze raz. Gdy wykonuję tę drugą opcję to pojawia się tylko jedna skrzynka, a jak zasuwam od nowa to są dwie. Więc jak w końcu go zdobyć?
3. Czy gdy zdobędę jeden Ultima blade, to czy mogę zdobyć drugi sprzedając ponownie potrzebne składniki(wiem że można go zdobyć jeszcze w jakiejś skrzyni). Domyślam się odpowiedzi na to pytanie, ale chcę być pewny

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2008 20:34 ]
ok już zdobyłem odpowiedź na moje pierwsze pytanie. Właśnie rozgryzłem skomplikowaną strukturę opcji szukaj :D
co do dwóch pozostałych byłbym wdzięczny za jakieś informacje :)
Did you ever hear what I told you
Did you ever read what I wrote you
Did you ever listen to what we played
Did you ever let in what the world said
Did we get this far just to feel your hate
Did we play to become only pawns in the game
Rusty
Cactuar
Cactuar

ad2. 3 lokacje do tyłu, a skrzynka się pojawi ponownie. Prawdopodobieństwo jest 100%, ponieważ jest to druga skrzynka, która pojawia się w stosunku 1/5 (20%) po wzięciu pierwszej skrzynki, która pojawia się zawsze. Oczywiście po wzięciu excalibura już nigdy nie zdobędziesz drugiego.

ad3. Jeżeli chodzi o ultima blade - dostaniesz drugi w pharaos. Większość sprzedanych rzeczy jest jednorazowych albo inaczej - istnieje kilka rzeczy, które się pojawiają więcej niż raz - np. high arcana, gemsteel etc... Nie ma sprzętu który by można było zdobyć podwójnie poprzez sprzedaż rzeczy.

ad1. podam najprostrzy sposób, czyli poprzez okradanie rare game (wymaga zaczęcia questu z trophy monsterami na phon coast)

3xgemsteel:
-scarletine - kradzież aspidochelon 3% na kradzież i tylko ten przedmiot ma, więc prędzej czy później będziesz miał, okradnij 4-6 razy, zależy czy masz 1 gemsteel (stwór pojawia się na cerobi stepe, zamiast jednego z adamencośtam)

-damascus steel - bluesang pojawiający się miedzy dwoma wiatrakami na crossfield, również cerobi stepe, znowu 3% na steal, okradaj ile chcesz - 2 lokacje do tyłu i powrót a będzie(40%) nowy.

-hell gate's flame - w feywood cerberusy rzucają - musisz mieć monograph, olej chainowanie, ponieważ zawsze jest 5% na dropa. 4-6 potrzebne.

3xempyreal soul:
-wargods band - leynir rzuca, 5% bo to monograph drop, koniki pojawiają się na nebres deadlands, lokacje nad gate crystal, zabij wszystkich(rzuć phoenix down a padnie) i 2 lokacje do tylu. 6 styknie

-soul powder - vorres w nekropolii, 3% szansy na kradzież, żeby się pojawił musi cie gonic dark element do drzwi prowadzacych do fury. okradasz i powtarzasz ile chcesz, jak zabijesz, to tak jak w przeciwnych przypadkach - stracisz możliwość na łatwe zdobywanie tych sprzetów, bo to trophy.

-high arcana - nie będę pisał o tym że h. arcane się robi na bazarze, za dużo to trwa, po prostu załatw canopic jar i zabijaj rare game's - np. dustie (dustia trick działa wzorowo), masz high arcan ile chcesz.

3xserpentarius :|
- snake skin - wild snake rzuca, zrób najwyższego chaina byle jakiego monstera, idź na giza plains/toam hills, tam pojawi się wężyk, po czym okradnij go (thiefs cuffs ftw!), a następnie użyj czaru break, poczekaj aż się zamieni w kamień, zbierz dużą monete i pojawi się znowu wężyk... 12x potrzebujesz

serpent eye - basilisk w feywood, monograph drop więc nie ma co ich chainować, 5-6 potrzeba.

high arcana - jak tam wyżej.

Ok. to tylko loot, gdzie i jak, nie piszę ile, jak i kiedy trzeba sprzedać, bo nie pamiętam, generalnie lepiej mieć więcej niż mniej. Jeżeli pozabijałeś trophy monstery, to na mnie nie licz - aktualnie robię solo, zmierzam do cida, następnie do giruvegan i już zbieram loot, więc opisałem w taki sposób(kurde, basilisk gdyby były przed bosem w feywood, to cid dostałby z tournesola, a tak tylko z zodiaca...).

Edit - alem się napisał a ty szukaj użyłeś, lol...

edit2 - no to nie wiem, u mnie 3 lokacje zawsze działały, btw. lepszy softreset niż takie bieganie.
Ostatnio zmieniony wt 04 mar, 2008 09:31 przez Rusty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andchaos
Cactuar
Cactuar
Kontakt:

Post autor: andchaos »

Rusty pisze:ad2. 3 lokacje do tyłu, a skrzynka się pojawi ponownie. Prawdopodobieństwo jest 100%, ponieważ jest to druga skrzynka, która pojawia się w stosunku 1/5 (20%) po wzięciu pierwszej skrzynki, która pojawia się zawsze. Oczywiście po wzięciu excalibura już nigdy nie zdobędziesz drugiego.
Z tym się z tobą niezgodze bo biegałem o 5 lokacji w tył i skrzynka nadal mi się nie pojawiała, podczas zdobywania Excalibura zawsze musiałem się wracać do Way Stone VIII którym się kompletnie wychodziło z lokacji "The Great Crystal", wystarczyło wyjść i wejść a po ponownym udaniu się do miesca Excalibura skrzynka ponownie była
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

metalrevan pisze:1.gdzie zdobyć loot do sunflower?
Proste High Arcana:

Feystone - wypada z elementali i entite'ów, proponuję polować w Giza Plains w czasie pory deszczowej, łatwo dorwać Mardu Entite i Lightning Elemental.
Arcana x 10 - wypadają w kółko ze stworków po zdobyciu Canopic Jar, czyli nie problem.
Soul Of Thamasa - w Barheim Passage, East-West Bypass i The Zeviah Span, jest 2% szansy na pojawienie się Rare Game Ishteen. Ale te 2% rosną o 2% co 10 sekund. Więc włazisz do Zeviah Span i łazisz tak długo aż się pojawi, kradniesz Soul Of Thamasa i uciekasz do Save Point. Teraz jak już wejdziesz do East-West Bypass szansa na Ishteen'a jest tak duża, że pojawi się na pewno. Kradniesz i uciekasz dwa obszary do Save Point, żeby sie zrespawn'ował. W ten sposób możesz w ciągu godziny nakraść kilkadziesiąt sztuk.

Sprzedajesz wszystko i masz High Arcana. A przy robieniu Tournesol'a sprzedawaj z głową - od razu dostaniesz Serpentarius i Gemsteel, nie marnując przedmiotów na oddzielne.
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Awatar użytkownika
metalrevan
Kupo!
Kupo!

Post autor: metalrevan »

wielkie dzięki :) nie spodziewałem się takiej wyczerpującej pomocy :D
Did you ever hear what I told you
Did you ever read what I wrote you
Did you ever listen to what we played
Did you ever let in what the world said