Final Fantasy XII - POMOC

Szukasz pomocy przy FF XII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

matiu222
Kupo!
Kupo!

Post autor: matiu222 »

Teraz mam o wiele poważniejszy problem niż Omega (którego już pokonałem), a mianowicie czy jest jakiś sposób na łowienie ryb ? Coś co znacznie ułatwi połów, gdyż nie mam najmniejszych szans na udany połów w drugim etapie. Czy są może gdzieś wypisane wszystkie sekwencje, żeby po prostu było wiadomo co się pojawi lub jakiś inny sposób ?
Pierwsze połowy bez L i R były w miarę łatwe, ale jak weszły R i L to nie mam najmniejszych szans zdążyć.
Awatar użytkownika
andchaos
Cactuar
Cactuar
Kontakt:

Post autor: andchaos »

matiu222 pisze:Teraz mam o wiele poważniejszy problem niż Omega (którego już pokonałem), a mianowicie czy jest jakiś sposób na łowienie ryb ? Coś co znacznie ułatwi połów, gdyż nie mam najmniejszych szans na udany połów w drugim etapie. Czy są może gdzieś wypisane wszystkie sekwencje, żeby po prostu było wiadomo co się pojawi lub jakiś inny sposób ?
Pierwsze połowy bez L i R były w miarę łatwe, ale jak weszły R i L to nie mam najmniejszych szans zdążyć.
Jakim drugim etapie? chodzi ci o Midstream?
jeśli tak to to jeszcze nic, w "Den of the River Lord" będą latać po ekranie całe sekwencje klawiszy do wciskania, to dopiero masakra, ja poprostu grałem znowu i znowu aż opanowałem, każdy powiom ma własne sekwęcjeklawiszy które pojawiają się raczej losowo, nie pamiętam by była możliwośc przewidzenia jaka sekwęcja się pojawi następnie. Pewnie chcesz zdobyć Taikou Chest, lecz do tego trzeba uzyskać 9 idealnych połowów w Den of the River Lord co jest naprawdę trudne.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

matiu222 pisze:Teraz mam o wiele poważniejszy problem niż Omega (którego już pokonałem), a mianowicie czy jest jakiś sposób na łowienie ryb ? Coś co znacznie ułatwi połów, gdyż nie mam najmniejszych szans na udany połów w drugim etapie. Czy są może gdzieś wypisane wszystkie sekwencje, żeby po prostu było wiadomo co się pojawi lub jakiś inny sposób ?
To nie są przypadkowe kombinacje guzików, a liczba "gatunków ryb" (różnych kombosów do wklepania) jest ograniczona do 6-10 na każdy etap. Jak trochę poćwiczysz ich wpisywanie, to najpierw zauważysz prawidłości, a potem nauczysz się na pamięć. Dużo próbuj i rób częste przerwy, żeby mózg/ręce mogły odpocząć. I tyle, bo to praktycznie jedyna rada. (Ewentualnie możesz od razu znaleźć w Google te kombinacje i nauczyć się wklepywania na sucho, ale to jest IMHO bez sensu.)
matiu222
Kupo!
Kupo!

A co mi da znalezienie kombinacji skoro nie wiem, która się pojawi bo wpisywać mogę dopiero jak widzę, a chyba pewnym na 100% być nie można. Dalej jeśli nie jestem w stanie przejść Midstream, a później będzie jeszcze gorzej, więc niestety pozostaje mi jedyna metoda, której nigdy nie używałem, ale jestem zmuszony użyć czyli kody, które znalazłem właśnie do odblokowania tych obszarów. Jak bym miał najmniejszą szansę to bym próbował. Ale z tego co wiem trzeba, aż 6 razy pod rząd bezbłędnie wcisnąć kombinację klawiszy i tak kilka razy. Nie jestem w stanie nawet raz tego zrobić. Chwilami się udaje, ale ledwo. Niestety przegięli z trudnością zdobycia tej części do miecza. Omega i Yazmat to pestka w porównaniu z tym.
Jest to najbardziej denerwująca rzecz w tej grze, a ja nie mam do tego cierpliwości.
Awatar użytkownika
Venom
Kupo!
Kupo!

Post autor: Venom »

A co mi da znalezienie kombinacji skoro nie wiem, która się pojawi bo wpisywać mogę dopiero jak widzę, a chyba pewnym na 100% być nie można. Dalej jeśli nie jestem w stanie przejść Midstream, a później będzie jeszcze gorzej, więc niestety pozostaje mi jedyna metoda, której nigdy nie używałem, ale jestem zmuszony użyć czyli kody, które znalazłem właśnie do odblokowania tych obszarów. Jak bym miał najmniejszą szansę to bym próbował. Ale z tego co wiem trzeba, aż 6 razy pod rząd bezbłędnie wcisnąć kombinację klawiszy i tak kilka razy. Nie jestem w stanie nawet raz tego zrobić. Chwilami się udaje, ale ledwo. Niestety przegięli z trudnością zdobycia tej części do miecza. Omega i Yazmat to pestka w porównaniu z tym.
Jest to najbardziej denerwująca rzecz w tej grze, a ja nie mam do tego cierpliwości.
Od razu kody. Da się to zrobić chociaż jest czasochłonne. Mi się udało (choć nie twierdzę że bez problemów) więc radzę popróbować samodzielnie.
A co do kombinacji klawiszy to radzę się jednak na pamięć nauczyć bo to na prawdę sprawę ułatwia. Jak poznasz wszystkie kombinacje to będziesz w stanie ją wklepać. Wystarczy wtedy tylko zerknąć jaka akurat jest i heja :)
Ja tak zrobiłem i zdobyłem to czego trzeba :)
I jaka satysfakcja :D :D :D

Więc zakasać rękawy i do roboty :!: :D
Powodzenia :!: :!: :!:
matiu222
Kupo!
Kupo!

Niestety nie można przy tym pomyśleć ani chwili, bo się nie zdąży, a ja w takie bzdury się nie bawię. Pamiętam że chociażby w X, żeby wzmocnić limit Aurona trzeba było szybko wstukać skomplikowaną sekwencję, ale tylko raz i zawsze ta sama była (więc to było proste).
Awatar użytkownika
Venom
Kupo!
Kupo!

Rób jak uważasz. Ja wiem tylko tyle, że mi się to udało i z tego co widzę po postach to nie tylko mi.
Ale to twój wybór
Rusty
Cactuar
Cactuar

Post autor: Rusty »

umarłem przy "takie bzdury"... sry, ale jesteś lamerem - idź lepiej rozwajać dark aeony zanmatem.
matiu222
Kupo!
Kupo!

Nie ma sensu robić, coś co twórcy gry sobie ubzdurali na niewiadomo jakim poziomie, tylko po to żeby zdobyć jedną część do miecza.
Mądrym się jest wtedy, jak się wybiera zawsze najprostszy sposób (to jedynie odnośnie FF-X).
Odnośnie ryb. Przeszedł bym to jakby choć jeden warunek był spełniony:
- albo dłuższy czas
- albo znaczki tylko w poziomie
- albo nie aż tyle pod rząd
- nie aż tak długie
- nie wszystko naraz (czyli wszystkie możliwe klawisze)
Rozumiem że nikt nie zna żadnego sposobu ? Mam jedynie na myśli to, czy można być pewnym co się pojawi te 6 razy pod rząd ?
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

matiu222 pisze:Nie ma sensu robić, coś co twórcy gry sobie ubzdurali na niewiadomo jakim poziomie, tylko po to żeby zdobyć jedną część do miecza.
Rzeczywiście "niewiadomo jaki poziom" - w końcu żeby zaliczyć tę minigierkę trzeba doktoratu z rybołóstwa i 3 lat ćwiczeń w terenie. Shame on you, Square! :roll:

Sama na pewno nie jestem typem zręcznościowca i brakuje mi koordynacji oko-mózg-ręka, ale poświęciłam na łowienie ratpem 25 min dziennie i po trzech dniach byłam już do przodu. Chyba każde dziecko powyżej lat trzech może sobie z tym poradzić przy odrobinie cierpliwości.
Oczywiście sam zrobisz jak zechcesz, my tu nie bronimy. :) Btw, na kasę, rozwalenie bossów z polowań, rzadkie itemy, etc. też są kody? Bo może od razu zaoszczędzisz czas?
matiu222 pisze:Rozumiem że nikt nie zna żadnego sposobu ? Mam jedynie na myśli to, czy można być pewnym co się pojawi te 6 razy pod rząd ?
Nie można, ale jeśli opanowanie np. ośmiu kombosów i rozpoznanie/wklepanie każdego, jak tylko pojawi się na ekranie, przekracza Twoje możliwości...
matiu222
Kupo!
Kupo!

Nie wyobrażam sobie jak ktokolwiek w czasie poniżej 2 sekund może zdążyć wklepać tyle znaków. Tylko downstream był w miarę możliwy do przejścia.
Po drugie nie odrobinę cierpliwości, ale chyba anielską cierpliwość trzeba mieć do tego.
Przecież tego nawet przeczytać nie mogę zdążyć, a co dopiero wpisać i się nie pomylić ani razu, tyle razy pod rząd.
Awatar użytkownika
Venom
Kupo!
Kupo!

A wiesz co to metoda prób i błędów :?:
Nam też nie udało się to za pierwszym razem, trochę trzeba było się napocić.
Ale za to jaka satysfakcja jak po kilku dniach męczarni osiągasz upragniony cel :D

BTW.
Matiu222 pisze:Nie ma sensu robić, coś co twórcy gry sobie ubzdurali na niewiadomo jakim poziomie, tylko po to żeby zdobyć jedną część do miecza.
O to właśnie chodzi. Jeśli wszystko byłoby proste do zdobycia to ta seria straciłaby ten urok...
Na tym właśnie polega czar FF-ów, że nie wszystko da się zdobyć w drodze fabuły, a czasami trzeba się trochę pogimnastykować (no czasami bardzo :D ). Ale za to wszyscy te gry kochamy. Mylę się :?:

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2008 10:03 ]
Wie ktoś może gdzie na Phon Coast znajdę Air Elemental :?:
Bo biegam w tę i z powrotem i nie mogę gnojka znaleźć :?
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony pt 11 sty, 2008 20:02 przez Venom, łącznie zmieniany 1 raz.
matiu222
Kupo!
Kupo!

One są chyba podczas deszczu.
Shimon
Cactuar
Cactuar

Post autor: Shimon »

musi padac deszcz na Pora Pora Sands albo na Limatra Hills
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

Głupie pytanie - łażę sobie po Giza Plains w porze deszczowej i w lokacji graniczącej z południowym save'em łazi sobie taki osobnik (neutralny) i zaczepia potwory itp., używając głównie magii. Zaatakować go nie można... Wie ktoś coś o tym więcej?
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Zablokowany

Wróć do „Help - fabuła, przejście, techniczne”