To przestaje być zabawne <wstaje z podłogi>. SE mnie dobija.
Moderator: Moderatorzy
Po to jest ten temat, ten dział. Tylko popularny mało.Kuraudo pisze:Witam, przepraszam za odswiezanie tematu, bycmoze umieszczam swoj post w zlym miejscu.
A dlaczego nie? DAlej ludzie grają, przybywa nowych graczy. Nie ma problemu.Kuraudo pisze:Chcialbym sie dowiedziec, czy jest jeszcze sens zakupu i gry w FFXI?
F**k WoWKuraudo pisze:WoW zmonopolizowal rynek mmo
FFXI? No bywają problemy.Kuraudo pisze:a ciezko juz zakupic oryginalna kopie gry
Wielkie dziekiGo Go Yubari pisze:a) http://www.empik.com/produkt?productId= ... Fantasy_XI - można zadzwonić/napisać do Empiku i spytać sie o możliwość zamówienia.
b) http://www.interactcd.com/cgi/PrintDeta ... 2248906195
c) http://www.mmorpg.pl/viewtopic.php?p=548142#548142pytaj tutaj. Oni mogą wiedzieć więcej.
Zejdź na Ziemię, znam masę ludzi, którzy chętnie po Tobie jeżdżą... Wzbudzasz tyle negatywnych emocji wśród polskich graczy, jak chyba żaden inny user. Grają z Tobą? No pewnie, bo maja w tym interes. Eh..złudzenia, złudzenia.kamilus pisze:2. Tak - Loth mnie nie lubi hehe... Ona i jeszcze jeden Polak na całym serwerze. Reszta potrafi ze mną grać =]
Nie dość, ze tej zieleni jest masa, to jeszcze granie na Polish Only ls'ie jest imo bez sensu. Zwłaszcza, gdy weźmie się pod uwagę ilość dram na dobę.kamilus pisze:W zasadzie każdy z perełką "Provoke" (jasno zielona), "CrazyChocobo" (ciemniejsza zielona) to Polak.
kamilus pisze:Nie zwracajcie uwagi na marudzenie Loth, że "psują grę, SE ssie... " itd. Ona bardzo lubi marudzić :D
Jestem tu od 3ech lat, nie musisz pouczać userów, co mają robić.kamilus pisze:Kolejna ważna informacja. Jeśli chce się być dobrym w późniejszym endgame - trzeba dobierać rasę do joba (względnie job do rasy).
Hume jest beznadziejny. Do wszystkiego, czyli do niczego. Zawsze tak pisałam i zawsze pisałam, ze imo.kamilus pisze:Hume i tak będzie do tego najlepszy.
"Może". I tak to tutaj nikogo nie obchodzi co zrobisz, kiedy i czy w ogóle.kamilus pisze:Może zrobię kiedyś skrócony spis gdy zajdzie takowa potrzeba
Buahahahha co za bzdury. Kto opracował forme punktacji, na jakiej podstawie i przyznawał punkty? Komisja w skłdzie kamilus? Jak to opracowales z kalkulatorem teroretycznie? Co ty wiesz o jobach i ich wykorzystaniu, zależnosciach miedzy możliwosciami i rasa jak ty masz tylko taru blm 75 lol. Przyszedłeś tutaj, ponieważ na mmorpg wszyscy już żygają twoimi wywodami i byś zostal wysmiany z takimi teoriami? Chcesz tu udać mądrego przed ludzmi którzy nie maja pojecia o FFXI bo w niego nie grają? Hume lepszy WAR niż galka lol Żałosne.kamilus pisze:*przygryza się w język by nie wyciągać kolejnych brudów Loth*
OK. Przechodząc do sedna - nie słuchajcie Jej odnośnie gry i mechaniki, bo najzwyczajniej w świecie - wypisuje głupoty.
Chciałaby oszukać najprostszą w świecie matematykę.
Wyjaśnię to na przykładzie.
Najpierw magowie. Konkretnie BLM (bo takowym gram). Za każdy czynnik można uzyskać od 0 do 2 punktów. Z góry zaznaczam, że każda rasa może nosić dokładnie ten sam equip z wykluczeniem RSE, których się na wyższych levelach już w ogóle i nigdy nie używa (bo są cienkie).
Czynniki: podstawowe statystyki, statystyki z equipu, statystyki z meritów.
Tarutaru: 2 (statystyki) + 2 (najlepszy equip) + 2 (full merity) = 6
Hume: 1 + 2 + 2 = 5
Galka: 0 + 2 + 2 = 4
Czy ktoś zauważa skromną różnicę pomiędzy 4, a 6? Myślę, że dla każdego, zdrowo myślącego człowieka jest to jasne. Można grać i mieć wiecznie lvl50, a można szybko zakończyć etap levelowania i zacząć bawić się w endgame.
OK. Przejdźmy do przypadku WAR i RNG.
Najpierw WAR, który potrzebuje hybrydy statystyk STR+DEX+AGI - jego zadaniem jest zadawanie DMG, czyli mieszanka szybkiego bicia i nieobrywania (od tego są PLD i NIN):
Tarutaru: 0 + 2 + 2 = 4
Hume: 2 + 2 + 2 = 6
Galka: 1 + 2 + 2 = 5
No, ale nasza specjalistka pewnie sądzi, że WAR ma tankować bo nigdy nie wyszła poza noob-area... To może dla oświecenia powtórzę - tankowaniem zajmują się PLD i NIN. WAR ma bić. Tylko i wyłącznie.
RNG - tutaj bardzo podobnie jak z WAR - z tą różnicą, że większy nacisk na AGI+DEX - Hume będzie najlepszy, a Galka najsłabszy.
Także nie jest tak jak Wasza tutejsza guru pisze. Hume to nie jest jakaś rasa "do wszystkiego i niczego". Są po prostu joby, w których sprawdza się najlepiej.
DRK,NIN,PLD: Galka, względnie Elvaan (nadal trwa spór - czekamy na dowody :D)
SAM,WAR,RNG: Hume
SMN,BLM,WHM,RDM: Tarutaru
DNC,THF,NIN: Mithra
MNK,PUP: Elvaan
Zdziwi Was zapewne to, że NIN pojawia się przy dwóch rasach. Wynika to z tego, że są dwa setupy NINów w endgame. Do stricte tankowania (a tam przydaje się wysokie VIT i sporo HP) szybkich mobków i do tankowania mobków powolnych - tam zaś przyda się wysokie AGI i evasion. Są joby, które bardzo ciężko zaklasyfikować gdziekolwiek - np. DRK. Tutaj po długich (5 minut) obliczeniach stwierdzam, że jednak Galka > Hume. Galka z refreshem też powinien dać radę, a ma wyższy STR.
Jobem super uniwersalnym są zaś BST i BRD. Cieżko je przypisać do jakiejkolwiek rasy.
No. Ja to pamiętam jak się fajnie żarłam z Toba o bezsensowności FFXI i płacenia. Oj teraz to życia bez FFXI nie maKrzysiek2099 pisze:I can belive it. Ja tu mam jeszcze konto. Ze 3 lata tu nie zaglądałem.
Byłoby więcej, ale sprzątaliśmyKrzysiek2099 pisze:EDIT: Ilość postów nieprzeczytanych - usuniętych: 25863. Nieźle.
To tez ma znaczenie. Wolałabym robić taru pld i mieć fun, niż galkę. Ja wyznaję taką małą zasadę, ze muszę lubić swoja postać. Musi mi się podobać wizualnie i po prostu wzbudzać moją sympatię (na swój pikselowi sposób). Nie dziwie się, ze jest więcej humek niż elvaanek. Jakby nie było design humek jest <imo> bardziej atrakcyjny aniżeli elvaanek.Gokulo pisze:Wybaczcie, ale ja w życiu nie wybrałbym Galki czy Elvaana tylko dlatego, że są dobre w jakimś jobie - nie znoszę jak te rasy wyglądają
Też tak uważam ... postać ma mi się podobać i ma mi się z nią spędzać przyjemnie czasGo Go Yubari pisze:To tez ma znaczenie. Wolałabym robić taru pld i mieć fun, niż galkę. Ja wyznaję taką małą zasadę, ze muszę lubić swoja postać. Musi mi się podobać wizualnie i po prostu wzbudzać moją sympatię (na swój pikselowi sposób). Nie dziwie się, ze jest więcej humek niż elvaanek. Jakby nie było design humek jest <imo> bardziej atrakcyjny aniżeli elvaanek.Gokulo pisze:Wybaczcie, ale ja w życiu nie wybrałbym Galki czy Elvaana tylko dlatego, że są dobre w jakimś jobie - nie znoszę jak te rasy wyglądają
Fun fun fun. Podstawa tego wszystkiego. Galka blm daje fun? OK. Taru pld cieszy? Super.
A ze jednej rasie jest w czymś łatwiej niż drugiej? Cóż. Przynajmniej jest urozmaicenie.
"Ps. Tak rzadko już tutaj pisuje, że aż zapomniałem jak zajebistego avatara tutaj mam"
Ano. Lenn Cię kocha za niego
Lenn: WTF?