Selv pisze:Tak się głupo spytam (głupio, bo grałem w FFT pare lat temu) ale jaki jest cel zakładania monkowi umiejetnosci "two swords" skoro monk nie używa mieczy?
Do tej Support Ability nie są potrzebne miecze - powoduje ona po prostu podwójny atak.
Selv pisze:Jesli się nie myle, to skill "Equip Swords" jest także supportem, wiec?
Zgadza sie - "Equip Sword" to Support... ale zupełnie zbędny (jak wszystkie "Equip Cośtam").
Selv pisze:Otóż bardzo fajnie napisany opis, tylko, że jest jeden problem. Opis przewiduje tutaj naprawde ogromne ilości czasu aby w zaskakująco szybkim tempie (wzgledem fabuly) pozdobywać klasy takie jak summoner czy np ninja.
W szybkim tempie? Ja tak nie uważam... Wystarczy pomiędzy walkami fabularnymi rozegrać z 2 lub 3 potyczki aby wyszkolić postacie - zresztą o to w tej grze przecież chodzi, wiec nie widze powodu odkładania tego na pozniej.
Selv pisze:Teraz powstaje pytanie, po co taki opis który przewiduje wygrywanie walk mając ogromna przewagę poziomowa? Czy tak naprawdę, on ma jakiś sens?
Opis przewiduje takową przewagę w lv, ponieważ to najprostsza metoda na uporanie się z przeciwnikami - zresztą pisząc opis mam stale okolo 13lv przewagi nad wrogiem wiec nie jest to wcale aż tak dużo... Taka przewaga to zapas, który pozwoli spokojnie sobie poradzić z wrogiem i nie pytać się po raz dziesiąty "jak pokonać Gafgariona w ostatniej walce z nim?"

.Opis jest stworzony po to, aby laik bez wiekszych problemów poradził sobie z bitwami i mógł cieszyć się fabułą, a nie zaprzątać sobie głowe tym, jak rozwalić przeciwnika, który zmiata go jednym ciosem. W opisie ma na to gotową odpowiedź - "podszkol drużynę".
Selv pisze:Aha, wiekszość walk które autor opisał po macoszemu stwierdzając "latwa walka" tak naprawde łatwymi nie są. Szybkie uzyskanie mocnych klas postaci troszeczkę zwiodło autora z normalnego poziomu trudności który reprecentuje gra BEZ powergamingu.
Po raz kolejny podkresle, że opis skierowany jest do laików

. Poza tym silna drużyna to tak naprawde sens tej gry - nie widze więc potrzeby np.: biegania z jobem Squire do połowy 1 Rozdziału

. Poza tym - każdy gra jak chce, a mój opis jest tylko subiektywnym komentarzem do całości walk fabularnych. Zresztą w FF T tylko 2 walki mogą sprawić jako taki problem - ale to już inna para kaloszy :D.