Metal Gear Solid

Zręcznościówki, strzelanki, RTSy, RGPi ; tzw. blockbustery i te mniej znane dla koneserów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Post autor: King VERMIN! »

Gveir pisze: Hmm, miks tego z gameplayem i kilku nowych scenek. No i czyżby ostatnie sceny (pomijając to że srak tam ptaczył :D ) sugerują, że to wcale nie będzie ostatnia gra o Snake'u... Hurra!! XD Młody klon? Reaktywacja Les Enfants Terribles? W końcu się przekonamy, ale osobiście czuję że widmo końca serii jest lekko... odgonione, jak porządną sztachetą, co już wcześniej potęgował widok Raidena - Cyborg Ninj'y.
Hmm... raczej nie. Naprawdę czuję, że jest to już ostatnia część MGS, chociażby z powodu tego, że Kojima odchodzi i z powodu samego klimatu czwórki. Nawet jeśli MGS dalej będzie, to już na pewno nie ze Snake'm, zauważmy ile on ma już lat (hehe, niby 44, ale wiadomo, że klon się szybciej starzeje), a ostatnie minuty trailera? To raczej nie ma co snuć teorii, bo Kojima to stary lis :wink: Swoją drogą, była mowa o VR, o polu walki w którym będzie się toczyła (też) gra, więc może ten młody Snake, jest avatarem starego? Nie mam pojęcia.

Co do Raidena... nie chcę się źle prorokować, ale pamiętasz co się stało z Gray Fox'em i Olgą...?
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

king VERMIN! pisze:Hmm... raczej nie. Naprawdę czuję, że jest to już ostatnia część MGS, chociażby z powodu tego, że Kojima odchodzi i z powodu samego klimatu czwórki.
A powiedz mi ile razy Kojima już odchodził? :wink: Już MGS2 miał być ostatnim w jego gestii leżącym - a tu zonk. Nie, tak łatwo nie będzie, przynajmniej mam nadzieję. Oby potęga nowych konsol przykuła go do roboty, bo mógłby wtedy wrzucić naprawdę sporo rzeczy, o których mówił już lata temu.
king VERMIN! pisze:Co do Raidena... nie chcę się źle prorokować, ale pamiętasz co się stało z Gray Fox'em i Olgą...?
Wiem, pamiętam - pisałem już o tym kilka stron temu, że tego się właśnie boję, ale to niestety jest bardzo prawdopodobne. Ale cóż - Raiden był na plakatach ukazany z dzieckiem, na dodatek ma się opiekować małym Olgi przeca, ubicie go byłoby troszkę zniszczeniem tych wątków. Cóż, spekulacje spekulacjami, ale Kojima jak zwykle zrobi po swojemu.
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Ta, ale zwróć uwagę na trailer i ten cały klimat? Stary Cambell proszący o pomoc Snake'a, załamany wręcz Otacon, który stracił swoją siostrę i Sniper Wolf, Naomi? Do tego pełen wigoru Liquid, który prawię stworzył Outer Heaven i Snake. Już nie wspaniały żołnierz, ale zmęczony wojną człowiek (już w dwójce było to widać), przecież on przewalczył całe swoję życie, człowiek bez przyszłości, bo krąży za nim widmo śmierci jakim jest FoxDie... mnie to naprawdę przekonuję, że to może być ostatnia część, a już przynajmniej ostatnia część ze Snake'm. Powiedz szczerze, czy jest sens dalej ciągnąć MGS'a bez obecności naszego wyjadacza? Ja mam tylko nadzieję, ze jeśli to ma być ostatnia część, to niech przynajmniej skończy się hukiem i niech będzie to najlepsza część MGS, takie mam życzenia do Kojimy :wink:

Swoją drogą, Raiden miałby na głowie dwóch dzieciaków, swojego z Rose (chociaż niekoniecznie, wkońcu MGS4 dzieje się z siedem lat po incydencie na Big Shell, więc...) i właśnie Olgi. Zastanawia mnie jaką rolę odegra Raiden w MGS4? Należy zauważyć, iż Kojima wspominał o tym, że chłopak ma sztuczna, białą krew. Inna rzecz która przemawia za tym, że jest cyborgiem jak Fox, to jego exo szkielet, bo w przeciwieństwie do Olgi, która poprostu "Była" w tej całej maszynerii, Raiden wydaję się z nią scalony, jednak nie mam pojęcia czemu... teoretycznie chłopak ma do kogo wracać, do żony i dzieciaka. Jedna z jego ról to niewądpliwie dopełnienie tradycji MGS w każdym musi być Ninja, (chociaż nie do końca... a MGS3?) druga to zapewne wspomaganie Snake'a podczas jego - być może - ostatniej misji i spłacenia swojego długu, wobec towarzysza broni. Trzecia to pewnie motyw osobisty - szukanie dziecka Olgi, które powinno być w wieku dzieciaka Raidena już. Pewnie będą jazdy, czy jest on do końca człowiekiem czy maszyną, japończycy uwielbiają motywy typu Ghost In The Shell, więc zobaczymy...

Swoją drogą, co sądzicie o MGS:PO? O ile Acid to była odzielna historia (nawet nie ze Snake'm, ale kogoś podobnego), to PO jest brakującym ogniwem między MGS3, a MG. Do tego na trailerze widzimy Fox'a! Okazuję się, że Gray i Big Boss się jednak znali przedtem. Ogólnie fajnie, że można wrzucić MGS:PO do kanonu, bo wypełnia lukę, ale z drugiej strony... czy taki człowiek jak ja ma szansę w to zagrać :wink:
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Wiem, już dawno załapałem, że ten MGS jest pełen zmęczenia i goryczy głównych bohaterów i praktycznie dla większości z nich oznaczał będzie koniec, a dla Snake'a najpewniej. Ale pewne rzeczy do tego nie pasują. Ale szczerze wątpię, żeby tym razem skończyło się triumfem Liquid’a - najpewniej zginie wraz ze Snake'iem. Kto zostanie? Meryl, Otacon, stary Campbell, co wątpliwe Raiden - w sumie zawsze można stworzyć nową sagę MG opartą na wydarzeniach i czynach tych postaci, której bohaterem będzie ktoś inny, a duch Węża będzie się ponad wszystkim unosił. Ale... MGS bez tego Sneja - David'a czy Big Boss'a to by było już nie to. A że ten MGS będzie z hukiem to baaardzo pewne, nie masz się o co martwić :D
Raiden może nie miał wyjścia - musiał dokonać pełnej cyborgizacji a'la MGS (wszczepienia egzoszkieletu Cyborg Ninj'y), tu nie ma co dociekać przed premierą, to bardzo ważna kwestia i na pewno zostanie poruszona. Jego obecność polega właśnie na pomocy Snake'owi - sam zresztą mówił to po walce z mechami w owym długim trailerze. Najpewniej będzie to część długu jaki pozostał po tym, jak Snake towarzyszył mu w walce na Big Shell. A może to część jego pracy dla Philanthropy? Cóż, to się rozwiąże samo :wink: A losami dziecka Olgi i tym, jak potoczył się jego związek z Rose to też jest bardzo ciekawa rzecz. Co do tego, czy jest człowiekiem czy maszyną, to wątpię czy to będzie poruszone - Kojima miał po temu okazję wcześniej, ale tego nie zrobił. A GitS japończycy nie tylko uwielbiają - ja też ^^
Jednak wątpię żeby Konami zabiło kurę znoszącą złote jaja.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Hmm... nie wypowiedziałeś się o MGS:PO :wink:

Co do pozostałych to nie wiem. Fakt, można zrobić jakieś prequele, czy remake np. MG (wiem, że to raczej niemożliwe, ale ja bym kupił :wink:), ale po co zabijać legendę? Nie miałbym pretensji do tego jakby MGS4 była ostatnią częścią, dla mnie cała seria trzyma równy, bardzo dobry poziom, do tego jeszcze MGS3 i ten powiew świerzości (jedzenie, leczenie, CQC - fakt, że wszystko uproszczone, ale to przecież MGS - to musi być grywalne). Chociaż można dać zupełnie nową sagę MG, to wądpie czy byłby to dobry pomysł, fakt, ja bym kupił, ale by brakowało mi rodzinki Big Bossa :wink:
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Ok :wink: - PO jeśli nie będzie skopany to będzie wspaniały :wink: To coś o czym marzyłem od dawna - opowieść o tym, jak Big Boss stawał się powoli największym wrogiem Patriotów, stworzył potajemnie Outer Heaven, spotkał Ocelota i uczynił go swoim właściwie wyznawcą i zginął z ręki syna - Solid Snake'a. A także opowieść o tym jak wielki patriota, którym był do końca został uznany zbrodniarzem i zdrajcą, tak jak The Boss - mam nadzieję, że ta gra odda to dobrze, ale znając poziom MGS nie spodziewam się że to skiepszczą. No i zostaje wątek Evy - która według linii czasowej podanej w MGS3 zaginęła w latach 70 w Hanoi, a to bym naprawdę chciał wiedzieć, bo po Meryl to moja druga ulubiona postać żeńska z MGS. Spodziewam się że to będzie dobra gra.
Nowa saga MGS bez powiązania z Big Boss'em & Company... to już nie to - przecież to ich seria. W sumie... jeśli ma się na MGS4 skończyć, to niech skończy się z taki przytupem, że mistrzowskie zakończenie MGS3 byłoby przy nim niczym. A inne gry z serii - na pewno bym kupił.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

A, miałem napisać o tych całych Substance i Subsistance. Według mnie, te nowsze wersje to przegięcie pały :wink: o ile dwójka miała tam jakieś misje w VR, to w trójce mnie poprostu spoliczkowal Kojima dając do Subistance kamerę TTP. Toż ta gra z tą kamerą wygląda jeszcze lepiej i jest wręcz nieoceniona (wiadomo, w MGS3 przeciwnicy widzą już nas "normalnie", nie ma radaru takiego jak w MG i MGS), gra jest lepsza poprostu. Taka kamera powinna być w domyślnym MGS3 :roll: Demo Theater i Duel już jest w wersji europejskiej, więc nic nowego. W trójce zaś fajna jest płyta z 3 godzinnym filmem MGS3, świetne aby sobie obejrzeć bez pada :wink: Ogólnie jeszcze był kupił ten Subsistance dla trybu Online, którym moim zdaniem jest kapitalny, ale wiadomo, raz, ze trzeba network adapter sobie sprawić, to jeszcze nie mam bladego pojęcia czy do MGS3 są jakieś serwery... ogólnie Kojima wie jak kasę zgarnąć dwa razy na tym samym :wink:
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Prawda - sprawa kamery TPP w MGS3 jest prawdziwym przegięciem. Naprawdę dało się to zrobić w podstawowej wersji, zwłaszcza że mówiono o tym chwilę potem, gdy zatwierdzone zostało Subsistence. A gra wydaję się stworzona do takiej perspektywy, bo inaczej jest się cały czas zmuszonym albo do manipulowania kamerą, albo zaglądaniu do widoku FPP, co naprawdę bywa irytujące chwilami potężnie. Co do innych dodatków, to granie w sieci w MGS na pewno będzie wspaniałe, oby tylko odpowiednio wywarzyli tryby i same elementy gry, oraz specjalne umiejętności postaci, którymi te mają dysponować. Za maksymalnie ciekawy uważam 3h film zmontowany z scenek, chociaż to już miałem w zwykłym MGS3. NO i nie można zapomnieć o zapowiadanym filmie dokumentalnym przedstawiającym kulisy produkcji MGS3 i innych dodatkach, jak dwie pierwsze części sagi z MSX przeniesione (w czym Metal Gear 2 będzie pierwszy raz tłumaczony oficjalnie na angielski) i filmie przedstawiającym całą linię czasową Metal Gear'a wraz z historią Patriotów i Filozofów - a na to czekam bardzo, żeby dowiedzieć się kilku nieznanych do tej pory faktów. I podsumowując, mimo że Subsistence to wyciskacz kasy, to jednak IMO warto go będzie nabyć, dla niektórych unikalnych części pakietu.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Ty kupisz Subsitance?
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Dokładnie - na poczatku stwierdziłem że nie ma mowy, ale czmu by nie? Coraz bardziej mnie kusi i raczej to zrobię. Ale będzie trzeba i nabyć Network Adapter. Online maybe? :wink:
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

No wiesz, ja właściwie kupuję bo jest ten tryb online :) Fakt, że kamera co cudo, film jest full bajer, bo już Duel i Demo Theater mamy w europejskiej wersji, ale ten multi wygląda bosko :wink: A masz rację, bo jak już się kupuję Sub'a to jeszcze trzeba networka. Kup i napisz czy serwery są :wink: Chociaż jak dobrze pójdzie mi z robotą, to sam dam znać i spotkamy się na polu walki :wink:
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Spoko, jak wyjdzie to się nabędzie i zacznie batalię ^^ O serwery nie ma co się martwić, tak sądzę - gra ma tylu zwolenników, że nie będzie z tym raczej jakiegoś wielkiego problemu. I w takim razie do zobaczenia na wirtualnym polu bitwy gdzieś pod Tselinoyarskiem :wink:
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

No co ty człowieku zrobiłeś?? Teraz muszę to kupić... :wink:

Nie ma bata, dla multi warto wydać te pieniądze. Więc do zobaczenia :wink:
Awatar użytkownika
Gagarin
Malboro
Malboro

Post autor: Gagarin »

buhahahahah właśnie znalazłem genialny filmik fanowski :D w sumie parodia it o taka konkretna :D teksty genialne :D ja prawie osikałem łóżko :D uhahahahhha geeeeeeez wiara ma łby :d http://www.youtube.com/watch?v=GDkkO3uUtO4 miłego ogładania :d buhahahhaha *zwija sie ze smiechu* geeeeeeeeeeeeeeeezzzzzzz
PS. ja rycze ze smiechu, ale to chyba za sprawa wina :D buhahahahahahhahaha :D :D :lol: genialne :D

no dobra dodam troche ciekawgeo filmiku game play z MGS2 http://www.youtube.com/watch?v=0iZTl2lJTPE przedstawia kilka ciekawych patentów, które az mam ochote sam wyróbować w grze...
Umierając zawsze miej przy sobie prezerwatywę... nawet po śmierci możesz zarazić się HIV albo jakimiś innymi fajnymi wenerami.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

SUBSISTANCE W EUROPIE!!

Na Ultima.pl można już kupić prawdopodobnie już ostatniego MGS'a na PS2! Jako, że gra nie ukażę się w kraju, można ją tylko nabyć właśnie z ultimy, cena nie wydaję się wygórowana, biorąc pod uwagę fakt, że ci co kupią MGS3:S sprzedadzą MGS3:SE (jak ja), więc co? Kupujemy network adaptery i do walki towarzysze :wink:

Gag: Łeee... toż to trailer z MGS2, tyle, że ze zmienioną muzyką... :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne gatunki gier”