FFX-2: Help cz.2

Szukasz pomocy przy FF X - X-2? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

gabisssko

Post autor: gabisssko »

Już udało mi się rozszyfrować sprawę z Chocobo. Ale mam nowy problem: w Chapter 3 łapię Cactuary i nie mogę pokonać pary Areq & Arroja (chyba mam za słaby refleks :) ). Zauważyłam jednak, że mimo przegranej mogę je zabrać z powrotem do ich matki. Czy to znaczy, że nie stracę na tym żadnych procentów czy raczej MUSZĘ wygrać pojedynek, aby ukończyć grę w 100%??
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

gabisssko pisze:Czy to znaczy, że nie stracę na tym żadnych procentów czy raczej MUSZĘ wygrać pojedynek, aby ukończyć grę w 100%??
Nie wiem, ja nie pokonałam większości, nie miałam reklam etc. i miałam 98% gry, w new game + miałam prawie od razu.... Olej kaktusy.
gabisssko

Mam kolejne dwa pytania i będę wdzięczna za pomoc.
Po pierwsze, przechodząc grę za pierwszym razem nie zrobiłam misji reklamowania agencji z Calm Lands (nie uzbieralam wystarczającej ilości punktów) i z tego powodu nie skończyłam epizodu w Calm Lands (a ukończenie wszystkich jest niezbędne, aby dostać dressphere Mascot). Czy w New Game + muszę i tak skończyć wszystkie epizody, aby dostać tą dresspherę czy wystarczy, że zrobię ten brakujący?
I druga sprawa, mógłby mi ktoś napisać za co dokładnie i w jakich ilościach dostaje się AP???
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

gabisssko pisze:Czy w New Game + muszę i tak skończyć wszystkie epizody, aby dostać tą dresspherę czy wystarczy, że zrobię ten brakujący?
Musisz ukończyć misję kampanii reklamowej, to wystarczy, bo startujesz z procentami jakie miałaś po przejściu gry. Chociaż jeśli się ominęło procenty z wydarzeń jakie wywoływały specyficzne zadania czy questy, to trzeba je wykonać, a nie tylko lecieć do główną linią fabularną, bo wtedy się nie pojawią, w końcu gra się od nowa, a wszystkie prawidła wtedy obowiązują z pierwszego przejścia. Ale w tym wypadku jeśli brakuje ci tylko procentów od kampanii, to musisz wykonać tylko ją.
gabisssko pisze:I druga sprawa, mógłby mi ktoś napisać za co dokładnie i w jakich ilościach dostaje się AP???
AP dostaje się ustaloną liczbę za worgów, nikomu chyba nie chciało się spisywać ile za kogo, bo nie pisze nawet po walce w podsumowaniu ile się zdobyło niestety tego AP, a co najlepsze są naliczane bezpośrednio w walce, za wykonywane akcje (bo bohaterki w czasie walki dostają za AP umiejętności, nie po walce) - za zwykłe ataki i komendy liczy się mało, a za komendy czarów, ataków specjalnych i umiejęctności oraz combosy znacznie więcej, do tego im mocniejszy wróg, tym więcej AP, to samo tyczy sie Oversoul'a oczywiście. Czyli im mocniejsi wrogowie i potężniejsze ataki z naszej strony, tym więcej AP.
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
gabisssko

Czyli mam rozumieć, że gra pamięta wszystkie wykonane misje, a nie tylko % ??
Jeszcze jedno pytanko: zauważyłam, że niektóre Garment Grid można dostać jak np. nie podejmie się jakiejś konkretnej misji w którymś rozdziale - czy to nie spowoduje, że epizod w danej krainie nie zostanie zakończony w 5 rozdziale???
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Nie, gra nie pamięta misji, tylko procenty - przeca napisałem ;) Albo zbytnio namotałem, też możliwe :P Ale misji nie pamięta, tylko procenty.
gabisssko pisze:Jeszcze jedno pytanko: zauważyłam, że niektóre Garment Grid można dostać jak np. nie podejmie się jakiejś konkretnej misji w którymś rozdziale - czy to nie spowoduje, że epizod w danej krainie nie zostanie zakończony w 5 rozdziale???
Dokładnie, wtedy nie będzie zakończonego epizodu w 5 rozdziale, tak samo można coś dostać jak *nie* wypełni się misji, czyli się nie powiedzie. Przeważnie to mocne przedmioty, czyli jest wybór - albo przedmiot, albo 100% na końcu.
gabisssko

No dobra, zakręciłam się :) Przepraszam, że jestem upierdliwa. To w takim razie muszę skończyć wszystkie epizody w 5 rozdziale, żeby dostać Mascota czy tylko ten brakujący? Może ktoś miał taką samą sytuację i na własnej skórze się przekonał jak to w końcu jest? Bo ja już nie wiem czy robić wszystko po kolei czy omijać niektóre misje, aby dostawać przedmioty. No bo w końcu ile razy można grę przechodzić od nowa?
Naprawdę z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

gabisssko pisze:No dobra, zakręciłam się :) Przepraszam, że jestem upierdliwa.
To ja się zakręciłem, mam nawyk pisania za długich zdań, a te w końcu tracą sens :D. Nie jesteś upierdliwa, wierz mi :wink:. Co do Mascota, to w tym przypadku trzeba by wszystkie zadania potrzebne do jego zdobycia zaliczyć, ale nie ma ich za dużo, warunki o ile się nie mylę, są podane w opisie na Krypcie (a się nie myle). Przeszłem dwa razy i za drugim miałem dopiero 100% bo nie zrobiłem tego właśnie questu z kampanią reklamową. I żeby dostać Mascota musisz wykonać tylko to, co konieczne do 100%. Nie będzie dużo roboty :wink:
gabisssko

No to już ostatni raz, dla pewności: Czyli mogę omijać niektóre misje, żeby zdobywać unikalne przedmioty (np. misję w Mt. Gagazet w 3 rozdziale, aby dostać Key To Success)???
Awatar użytkownika
harry1232
Kupo!
Kupo!

Post autor: harry1232 »

Gveir pisze:Co do Mascota, to w tym przypadku trzeba by wszystkie zadania potrzebne do jego zdobycia zaliczyć, ale nie ma ich za dużo, warunki są podane w opisie na Krypcie . Przeszłem dwa razy i za drugim miałem dopiero 100% bo nie zrobiłem tego właśnie questu z kampanią reklamową. I żeby dostać Mascota musisz wykonać tylko to, co konieczne do 100%. Nie będzie dużo roboty :wink:
Krypta pisze, że trzeba ukończyć wszystkie episody we wszystkich lokacjach :)

Ja też mam ten problem. Tylko gra ta mnie na razie wkurzyła i ją odstawiłem. Przechodze new game + (w 4tym rozdziale jestem przy commspheres - nie chce mi sie juz tego po raz drugi tego ogladac) I tak jak tobie brakowąło mi kampani reklamowej, ale jak do tej pory robiłem wszystko zgodnie z opisem bo zalezy mi na maskotach.
Ale z tego co tu piszecie to tego nie muszę już robić? I to samo tyczy się centaurów? Gra pamięta to co wykonałem? Czyli jak np nie wykonam zadnej misji w macalania w ne game plus to i tak przepiszą mi episode complete z racji posiadanych procentów??
"Moja żeycie to ta krótka chwila, kiedy mogę grać i zatrzymać czas. To co czuje w niej to moja siła ona we mnie jest już od wielu lat (...) "
Sofa "Moje życie to..."
gabisssko

Gveir to jak to w końcu jest? Ty przeszedłeś i wywnioskowałam, że dostałeś Mascota, więc robiłeś wszystko czy niektóre rzeczy pomijałeś za drugim razem?? Help...
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Za drugim razem pomijasz to, co:
a) nie jest niezbedne dla przebiegu fabuły
b) <wynikające z a> olewasz questy.

I należy pamiętać, aby oddac sfere organizacji, która się olało w 1wszej grze.
gabisssko

A niezbędne jest to, co w poradniku Krypty jest wytłuszczonym drukiem? Bo jeśli tak, to nie jestem w stanie zdobyć niektórych przedmiotów, które wymagają pominięcia niektórych misji (np. wspomniana przeze mnie wcześniej misja w Mt. Gagazet w 3 rozdziale)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

gabisssko pisze:A niezbędne jest to, co w poradniku Krypty jest wytłuszczonym drukiem? Bo jeśli tak, to nie jestem w stanie zdobyć niektórych przedmiotów, które wymagają pominięcia niektórych misji (np. wspomniana przeze mnie wcześniej misja w Mt. Gagazet w 3 rozdziale)
Dzizas (k. ja p.). Niezbędne jest to, co rusza akcję gry do przodu, a co, to się chyba nie trudno domyslić? Jak np. koncert Yuny.
gabisssko

No i o to mi chodziło! Dzięki za pomoc i przepraszam za upierdliwość :)

[ Dodano: Nie 27 Sie, 2006 19:14 ]
No to teraz problem z końcówką gry. Po pierwszej wizycie w Farplane powinno się przeprowadzić kilka rozmów na statku. No i wszystko idzie ładnie do rozmowy z Rikku, której nie mogę przeprowadzić (nie ma jej na pokładzie, a za to jest na mostku i próba rozmowy kończy się jednym zdaniem). Co jest??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Help - fabuła, przejście, techniczne”