FFX-2: Help cz.2
Moderator: Moderatorzy
Już udało mi się rozszyfrować sprawę z Chocobo. Ale mam nowy problem: w Chapter 3 łapię Cactuary i nie mogę pokonać pary Areq & Arroja (chyba mam za słaby refleks
). Zauważyłam jednak, że mimo przegranej mogę je zabrać z powrotem do ich matki. Czy to znaczy, że nie stracę na tym żadnych procentów czy raczej MUSZĘ wygrać pojedynek, aby ukończyć grę w 100%??

- Go Go Yubari
- Ifrit
Mam kolejne dwa pytania i będę wdzięczna za pomoc.
Po pierwsze, przechodząc grę za pierwszym razem nie zrobiłam misji reklamowania agencji z Calm Lands (nie uzbieralam wystarczającej ilości punktów) i z tego powodu nie skończyłam epizodu w Calm Lands (a ukończenie wszystkich jest niezbędne, aby dostać dressphere Mascot). Czy w New Game + muszę i tak skończyć wszystkie epizody, aby dostać tą dresspherę czy wystarczy, że zrobię ten brakujący?
I druga sprawa, mógłby mi ktoś napisać za co dokładnie i w jakich ilościach dostaje się AP???
Z góry dzięki za pomoc
Po pierwsze, przechodząc grę za pierwszym razem nie zrobiłam misji reklamowania agencji z Calm Lands (nie uzbieralam wystarczającej ilości punktów) i z tego powodu nie skończyłam epizodu w Calm Lands (a ukończenie wszystkich jest niezbędne, aby dostać dressphere Mascot). Czy w New Game + muszę i tak skończyć wszystkie epizody, aby dostać tą dresspherę czy wystarczy, że zrobię ten brakujący?
I druga sprawa, mógłby mi ktoś napisać za co dokładnie i w jakich ilościach dostaje się AP???
Z góry dzięki za pomoc
Musisz ukończyć misję kampanii reklamowej, to wystarczy, bo startujesz z procentami jakie miałaś po przejściu gry. Chociaż jeśli się ominęło procenty z wydarzeń jakie wywoływały specyficzne zadania czy questy, to trzeba je wykonać, a nie tylko lecieć do główną linią fabularną, bo wtedy się nie pojawią, w końcu gra się od nowa, a wszystkie prawidła wtedy obowiązują z pierwszego przejścia. Ale w tym wypadku jeśli brakuje ci tylko procentów od kampanii, to musisz wykonać tylko ją.gabisssko pisze:Czy w New Game + muszę i tak skończyć wszystkie epizody, aby dostać tą dresspherę czy wystarczy, że zrobię ten brakujący?
AP dostaje się ustaloną liczbę za worgów, nikomu chyba nie chciało się spisywać ile za kogo, bo nie pisze nawet po walce w podsumowaniu ile się zdobyło niestety tego AP, a co najlepsze są naliczane bezpośrednio w walce, za wykonywane akcje (bo bohaterki w czasie walki dostają za AP umiejętności, nie po walce) - za zwykłe ataki i komendy liczy się mało, a za komendy czarów, ataków specjalnych i umiejęctności oraz combosy znacznie więcej, do tego im mocniejszy wróg, tym więcej AP, to samo tyczy sie Oversoul'a oczywiście. Czyli im mocniejsi wrogowie i potężniejsze ataki z naszej strony, tym więcej AP.gabisssko pisze:I druga sprawa, mógłby mi ktoś napisać za co dokładnie i w jakich ilościach dostaje się AP???
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Czyli mam rozumieć, że gra pamięta wszystkie wykonane misje, a nie tylko % ??
Jeszcze jedno pytanko: zauważyłam, że niektóre Garment Grid można dostać jak np. nie podejmie się jakiejś konkretnej misji w którymś rozdziale - czy to nie spowoduje, że epizod w danej krainie nie zostanie zakończony w 5 rozdziale???
Jeszcze jedno pytanko: zauważyłam, że niektóre Garment Grid można dostać jak np. nie podejmie się jakiejś konkretnej misji w którymś rozdziale - czy to nie spowoduje, że epizod w danej krainie nie zostanie zakończony w 5 rozdziale???
Nie, gra nie pamięta misji, tylko procenty - przeca napisałem
Albo zbytnio namotałem, też możliwe
Ale misji nie pamięta, tylko procenty.

Dokładnie, wtedy nie będzie zakończonego epizodu w 5 rozdziale, tak samo można coś dostać jak *nie* wypełni się misji, czyli się nie powiedzie. Przeważnie to mocne przedmioty, czyli jest wybór - albo przedmiot, albo 100% na końcu.gabisssko pisze:Jeszcze jedno pytanko: zauważyłam, że niektóre Garment Grid można dostać jak np. nie podejmie się jakiejś konkretnej misji w którymś rozdziale - czy to nie spowoduje, że epizod w danej krainie nie zostanie zakończony w 5 rozdziale???
No dobra, zakręciłam się
Przepraszam, że jestem upierdliwa. To w takim razie muszę skończyć wszystkie epizody w 5 rozdziale, żeby dostać Mascota czy tylko ten brakujący? Może ktoś miał taką samą sytuację i na własnej skórze się przekonał jak to w końcu jest? Bo ja już nie wiem czy robić wszystko po kolei czy omijać niektóre misje, aby dostawać przedmioty. No bo w końcu ile razy można grę przechodzić od nowa?
Naprawdę z góry dzięki za pomoc

Naprawdę z góry dzięki za pomoc
To ja się zakręciłem, mam nawyk pisania za długich zdań, a te w końcu tracą sens :D. Nie jesteś upierdliwa, wierz migabisssko pisze:No dobra, zakręciłam sięPrzepraszam, że jestem upierdliwa.

Krypta pisze, że trzeba ukończyć wszystkie episody we wszystkich lokacjachGveir pisze:Co do Mascota, to w tym przypadku trzeba by wszystkie zadania potrzebne do jego zdobycia zaliczyć, ale nie ma ich za dużo, warunki są podane w opisie na Krypcie . Przeszłem dwa razy i za drugim miałem dopiero 100% bo nie zrobiłem tego właśnie questu z kampanią reklamową. I żeby dostać Mascota musisz wykonać tylko to, co konieczne do 100%. Nie będzie dużo roboty

Ja też mam ten problem. Tylko gra ta mnie na razie wkurzyła i ją odstawiłem. Przechodze new game + (w 4tym rozdziale jestem przy commspheres - nie chce mi sie juz tego po raz drugi tego ogladac) I tak jak tobie brakowąło mi kampani reklamowej, ale jak do tej pory robiłem wszystko zgodnie z opisem bo zalezy mi na maskotach.
Ale z tego co tu piszecie to tego nie muszę już robić? I to samo tyczy się centaurów? Gra pamięta to co wykonałem? Czyli jak np nie wykonam zadnej misji w macalania w ne game plus to i tak przepiszą mi episode complete z racji posiadanych procentów??
"Moja żeycie to ta krótka chwila, kiedy mogę grać i zatrzymać czas. To co czuje w niej to moja siła ona we mnie jest już od wielu lat (...) "
Sofa "Moje życie to..."
Sofa "Moje życie to..."
- Go Go Yubari
- Ifrit
- Go Go Yubari
- Ifrit
Dzizas (k. ja p.). Niezbędne jest to, co rusza akcję gry do przodu, a co, to się chyba nie trudno domyslić? Jak np. koncert Yuny.gabisssko pisze:A niezbędne jest to, co w poradniku Krypty jest wytłuszczonym drukiem? Bo jeśli tak, to nie jestem w stanie zdobyć niektórych przedmiotów, które wymagają pominięcia niektórych misji (np. wspomniana przeze mnie wcześniej misja w Mt. Gagazet w 3 rozdziale)
No i o to mi chodziło! Dzięki za pomoc i przepraszam za upierdliwość
[ Dodano: Nie 27 Sie, 2006 19:14 ]
No to teraz problem z końcówką gry. Po pierwszej wizycie w Farplane powinno się przeprowadzić kilka rozmów na statku. No i wszystko idzie ładnie do rozmowy z Rikku, której nie mogę przeprowadzić (nie ma jej na pokładzie, a za to jest na mostku i próba rozmowy kończy się jednym zdaniem). Co jest??

[ Dodano: Nie 27 Sie, 2006 19:14 ]
No to teraz problem z końcówką gry. Po pierwszej wizycie w Farplane powinno się przeprowadzić kilka rozmów na statku. No i wszystko idzie ładnie do rozmowy z Rikku, której nie mogę przeprowadzić (nie ma jej na pokładzie, a za to jest na mostku i próba rozmowy kończy się jednym zdaniem). Co jest??