Metal Gear Solid

Zręcznościówki, strzelanki, RTSy, RGPi ; tzw. blockbustery i te mniej znane dla koneserów.

Moderator: Moderatorzy

White SeeD

Post autor: White SeeD »

Ano ano. To i ja dorzucę swoje trzy grosze ^^

Kniaź pisze:ponaciągana i kiepska fabuła
Kilka elementów rzeczywiście było przesadzonych, ale... nie znam osoby, na której zakończenie MGS2 (a dokładniej- wydarzenia od wtargnięcia do Arsenal Gear) nie zrobiłoby szokującego wrażenia. To trzeba przeżyć. MGS3 jest tylko trochę wzruszające.

Kniaź pisze:rozgrywaka też nienajlepsza
Nie wiem czemu, ale te mechaniczne ruchy Raidena (co on robi przy barierkach :]) odpowiadają mi bardziej niż sztywne (zbyt realistyczne? :]) zachowanie Snejka w MGS3. Nie czuć w tym poweru idealnego człowieka- maszyny do zabijania (?)

Kniaź pisze:bossowie nie mogą się równać pozostałym z serii...
E tam. Jaka jest taktyka na bossów z MGS3? Dysponują dwoma atakami na krzyż, a i tak we wszystkich wystarczy postrzelać :]. Natomiast walki z Fatmanem (polecam na E-Extreme- 5 bomb do rozbrojenia w czasie 20 sekund o_O), Vampem czy Harrierem (Jupi!) wbiły mi się w pamięć jak żadne inne.

Kniaź pisze:2 najfajniejsza? W czym...?
Chodzi przede wszystkim o klimat. Osobiście nie widzę powiązania między klimatem MGS'a i MGS3 (dziwne, nie-MGS-owe menu, nie-MGS-owa muzyka, nie-MGS-owe środowisko (jak wspomniała Garnet- klaustrofobiczne, futurystyczne pomieszczenia o wiele lepiej pasują do serii), nie-MGS-owa fabuła (brak ckliwych i dziwnych momentów)).
Widać, że Kojima przy okazji MGS3 chciał się przypodobać graczom z Zachodu (wyśmiewając niezbyt subtelnie Raidena plakatami czy hasłami typu "Only Snake is true hero"). Udało mu się, niestety.
Awatar użytkownika
kruger09
Kupo!
Kupo!

Post autor: kruger09 »

Najlepszy jest stary poczciwy MGS z PSX-a. Ta gra zabiła mnie pomysłem, fabułą i w ogóle wszystkim. Jest najlepsza ze wszystkich MGS-ów, bowiem zostawiła te niezapomniane uczucie i wrażenie, przez które są oceniane nowsze MGS-y. Na szczególną uwagę zasługuje również remake jedynki, który wyszedł na Kostkę. Myślałem, że to ta sama gra. Trochę się myliłem..... Ach te nowe cut-scenki, które pachną niezwykła wręcz filmowością i efekciarstwem(w końcu widać,że Snake był klonem super żołnieża) przemodelowane lokacje i ten nowy desing bossów. Co do dwójki to zdania są podzielone. Raiden wcale nie jest taki zły. Nie powiem, wolałbym sterować tylko Snakiem, ale białowłosy przypadł mi do gustu. Przeżywa fajną transformację z leszcza w dobrego i w miarę doświadczonego żołnieża. Mam to gdzieś, że Kojima i wiekszość graczy uważa jego wprowadzenie do serii jako błąd. Ja osobiścię chciałbym zobaczyć go w Guns of the Patriots. Dwójka to bardzo dobra gra. Snake Eater jest doskonały. Swietna fabuła i fimowy rozmach, ale mimo to nie jest lepszy od kultowej jedynki i jej remaku.
Jestem macho mnie kobiety nie wybaczą
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Hideo Kojima confirmed that Metal Gear Solid BD is under development for PSP, he is unsure if the game would sell because the game concept could be "too new" to some audience, however he finds it very interesting, since it is radically different from other titles.

ciekawe..:]
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Kod: Zaznacz cały

Od początku wiedziałem że Pliskwnik czy jak mu tam to Snake... Mogli nie dawać pojedynczej literki jak tam wypowiadał się na początku... ech ^^ 
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

LoL ...podejrzewam,ze wszyscy to wiedzieli :D :D ale biedny Raiden nie ;)

swoja droga co o nim sadzisz...bo z Raidenem jest tak,ze sie go kocha XD :* albo nienawidzi :]

nio i Vamp?^_^
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

NIE WIEM CO JEST SPOJLEREM A CO NIE WIĘC CZYTASZ NA WŁASNE RYZYKO!

ps. no własnie, mam kłopoty bo pisałem z biegu więc jeśli ktoś nie grał w to to niech da se spokój z czytaniem lepiej ;)

Esshh... Przez niemieckiego MGS'a na psx ciężko cokolwiek powiedzieć na temat Snake'a :/ A angielskiej wersji znasz historię :P Anyway pamiętam jak pierwszy raz widziałem MGS'a. Całkowity szok, wcześniej nie widziałem tak realistycznej jak na tamte czasy gry ^^ Ech, ale ciężko mi powiedzieć cokolwiek o Snaku bo nie pamiętam wiele a i angielskiego nie znałem :D Anyway z jego czynności wnioskowałem że to wielki induwidualsta który mimo wszystko ma serce :lol: swoją drogą MGS to chyba pierwsza gra w którą się całkowicie wczułem, do dziś pamiętam jak

snajperzy strzelali w jakąś kobietę w MGS 1 
:( :( :( A o klimatycznych bosach nie wspomnę :D

A teraz druga część. Jeśli chodzi o aspekt graficzny, to bohaterowie są w miarę dobrze wykonani, aczkolwiek miejsca w grze są czasem za bardzo sterylne i słowem MGS2 nie wykorzystuje maksymalnych zdolności konsoli :wink: ale tak czy owak liczy się klimat... podoba mi się że jak sie strzela to dużo krwi tryska :lol: Czasem aż za dużo XD
A najlepsze są dla mnie te rozmówki przy sejwowaniu :lol: Ja nie mogę, trochę to dziwne, ludzie na polu bitwy mordują się wzajemnie, a para opowiada sobie o zażyłościach związanych z King Kongiem :lol: Anyway mozna się dowiedzieć co nieco o bohaterze... Jeśli o Raidena chodzi...

Nie spodziewałem się, że Snakiem nie będę chodził, i trochę smutno mi się zrobiło
:( A sama postać trochę taka ee... no młodzieńcza jeszcze ^^ Liczę że jeszcze wydorośleje :twisted: Anyway ta jego fryzurka XD cały czas kojarzy mi się z Kadajem i tym drugim panem z długimi włosami ;] A co do postaci złych... Heh, niektórzy to mają zarąbisty akcent w tej grze :lol: A Fortune mi się spodobała ^^' Widziałem japońskie trailery z makinga SH i tam miała w japońskim podkładzie więcej polotu, ale tak też może nawet być ^^ Ech, tragiczna postać :lol: A Vamp XD Wydał mi się niecodzienny, jak zaczął na początku jakieś piruety robić XD (a sądziłem ze to ten samuraj podobnie jak w MGS1 zrobił sieczkę ;] )... Ciekawe cze żołnierze nie zwracają uwagi na zabryzganą krwią ścianę :D Ech, ale troche zesmutniałem jak

Vamp prosto w czoło dostał XD Później jak np. biegał z dziurą w głowie po wodzie, wyglądało to trochę komicznie XD Ale właśnie, on jakiś zombiak czy co ^^
Najwięcej kłopotów miałem na początku gry, bez socoma i w ogóle, a najlepsza jest gwiazda Raidena wykonywana podczas biegu XD Ech ^^ Jestem dopiero na początku (chyba ;] ), to jeszcze dużo nie mogę opowiedzieć :)

[ Dodano: Czw 29 Gru, 2005 ]
w ogóle to cięzko mi sie połapać w kilkudziesięciu organizacjach jakie są wymieniane i w ogóle tępy jestem :(
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Post autor: Zeratul »

O kurcze, to prawda. Fabuła MGS2 to jedno wielkie "o cio chodzi jakby". Znając angielski na średnim poziomie cośtam zrozumiałem, aczkolwiek przechodziłem końcówkę tyle razy, że już niektóre dialogi na pamięć znałem.

A w gierce spodobał mi się Boss Survival. Po długim treningu wymiatałem na hardzie bez straty ani jednego rationa.

Pamiętam, jak siekło się MG RAY'e. A walka z Solidusem to już zabawa dla mnie była, hehehehe... (oj się działo). Najbardziej wkurzał mnie Fatman, bo nie było bata, żeby przejść go bez straty życia.

Sam już nie wiem, gdzie dawać spoilery.
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

oooo..kocham posty takich rozmiarrow ;]

Boni wg mnie powienes najpierw porzadnie-czyt.ze zrozumieniem zagrac w 1;P albo poczytac co nieco o 1:] :)

[quote="Boni"]snajperzy strzelali w jakąś kobietę w MGS 1[/quote]

snajperka! Wolf :] strzelala do Meryl
Boni pisze:jeśli chodzi o aspekt graficzny, to bohaterowie są w miarę dobrze wykonani, aczkolwiek miejsca w grze są czasem za bardzo sterylne i słowem MGS2 nie wykorzystuje maksymalnych zdolności konsoli
no re4 to nie jest:) ale mimo to gra mnie zaurozyla zaraz na poczatku;)-wtedy nie mialo sie az tak duzo gier jeszcze:]

Boni pisze:A najlepsze są dla mnie te rozmówki przy sejwowaniu Laughing Ja nie mogę, trochę to dziwne, ludzie na polu bitwy mordują się wzajemnie, a para opowiada sobie o zażyłościach związanych z King Kongiem Laughing Anyway mozna się dowiedzieć co nieco o bohaterze... Jeśli o Raidena chodzi...
i male oderwanie od gryXD

Boni pisze:Anyway ta jego fryzurka XD cały czas kojarzy mi się z Kadajem i tym drugim panem z długimi włosami ;]
typowe dla obecnych designerow postaci-czerpanie z gwiazd j-rocka;P
poza tym wlasnie takie postrzepione wloski sa naj modne w japan

Boni pisze:Widziałem japońskie trailery z makinga SH
rozmawiamy o MGS :wink:

Boni pisze:tragiczna postać
jak doslownie to wyraziles....

Boni pisze:A Vamp XD Wydał mi się niecodzienny, jak zaczął na początku jakieś piruety robić XD (a sądziłem ze to ten samuraj podobnie jak w MGS1 zrobił sieczkę ;] )... Ciekawe cze żołnierze nie zwracają uwagi na zabryzganą krwią ścianę n Ech, ale troche zesmutniałem jak
a myslalam,ze imie Vamp mowi samo za siebie kim jest :lol:
a co do ninja..heh..trzeba nadrobic zaleglosci z 1 ;] ..zreszta....heh:)

Boni pisze:w ogóle to cięzko mi sie połapać w kilkudziesięciu organizacjach jakie są wymieniane i w ogóle tępy jestem
spoko,pozniej bedzie lepiej;P
Zeratul pisze:Fabuła MGS2 to jedno wielkie "o cio chodzi jakby".
trzeba po prostu wszystko do kupy zlozyc :]

a tym czasem byle do 4..beda Raiden,Vamp i Ocelot :]

swoja droga jesli Snake bedzie takim dziadkiem w MGS4

poniewaz klon starzeje sie szybciej niz normalny czlek
to chyba 5 juz sie nie doczekamy..chyba ze snake z dziecinstwa tym razem :lol:

nio i sprawa Patriots... zeby w koncu roziwazano zakonczenie 2...ze niby oni... kto wie to wie:]
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

MASA SPOJLERÓW- NIE GRAŁEŚ- NIE CZYTAJ! (nie brałem opcji code bo emotki poznikają :P no i z resztą wszystko przemieszane ;) )

Edit: "Nie chcem, ale muszem" - pamietaj.

Właśnie walczę z Solidusem :( Jego się nie zabije -_-' Ale cicho, żadnych podpowiedzi XD

Buehehe, już lubię Raidena, tyle rzeczy się przytrafiło, poprostu nie mogę wyjść z podziwu dla tej gry, fabuła niezła XD A Patrioci, założę się że mają swoją centralną bazę w Jerozolimie  :twisted: 

[quote="Garnet"]Boni wg mnie powienes najpierw porzadnie-czyt.ze zrozumieniem zagrac w 1;P albo poczytac co nieco o 1:][/quote]
Możliwe że tak się stanie... ale mam większe zmartwienie my Dear, w grze w przerywnikach są pokazane sceny akcji Snake'a sprzed dwóch lat, i wszystkie sceny są pokazane w trybie game play, czyżby zwykły gracz mógł brać udział w akcji Snake'a w tym całym "tanku"? :?

[quote="Garnet"]i male oderwanie od gryXD [/quote]
Tak... Nieźle pojechali na mnie w czasie gry przez nią... Hmm... w ogóle to przyponiało mi się coś, te gadki z generałem w Arsenalu :D Buehehehe, ja nie mogę, czyżby Kojima robił sobie polew z graczy? "Wyłącz konsolę!" :D Buahahaha, ja nie mogę, to mnie rozwaliło, albo ten filmik z japonką zamiast radaru :D Gosh, to było boskie jednym słowem, albo jak walczyłem wraz ze Snakiem przeciwko armii "złych" ( :D ), i podczas walki wychodzi scenka game over :lol: Już  chciałem brać kontinue i to że się ciągle ludzie tam ruszali, to ja sobie pomyślałem, tak ma być, chodź tam, walcz, ale szybko wciśnij continue XD Jeszcze nigdy nie byłem tak wciągnięty, to tak jakbym rzeczywiście był kontrolowany przez kogoś :lol: nie wiem, to było dziwne uczucie, ale może to z przemęczenia XD 

Ech, a o motywie z nagim Raidenem to ja lepiej zamilknę :lol: Buehe, Olga była kulturalna :D Odwróciła się i nanotecha włączyła :lol: A Fortune, E.E. , Otakon...... Ech, tego się nie da opisać, to trzeba przeżyć!!! :) (ps. jakiś żołdak obsikał moją głowę, fuj!!) :D

[quote="Garnet"]a myslalam,ze imie Vamp mowi samo za siebie kim jest[/quote]
Dziwnie się rozegrała walka z wampem jak przetrzymywał E.E.... Dwa razy przegrałem i chciałem cos schrupać to za trzecim razem byle jak strzelałem, łapa mi się trzęsła, więcej razy w E.E. trafiłem niż w niego a mimo to wygrałem XD To było dziwne O_O' Non stop nawalałem z krzyżyka byle gdzie, aby było i wygrałem :lol: A najlepsza w ogóle na wampa jest bazuka :lol: 

[quote="Garnet"]spoko,pozniej bedzie lepiej;P [/quote]

'nieco', ale jeszcze za mało, np. co to znaczy: "loop" :] Ech, a w opcjach jest chyba opcja niemieckich napisów ( o_o')

[quote="Garnet"]to chyba 5 juz sie nie doczekamy..[/quote]

Zapewne zrobili drugiego klona i wsadzili w stan hibernacji w zakładzie hłodniczym obok Buntownika... ( 2.20 pełna doba :lol: buehehe ) 

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Czw 29 Gru, 2005[/i] ][/size]
a tak w ogóle to Give me scissors! 61! :lol: 
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

jak juz pisalam,chyba musiales grac caly dzien,aby juz miec solidusa :lol:

taa..patriots stacjonuja w wawie i kaczka jest szefem :lol: ;)

Boni pisze:Możliwe że tak się stanie... ale mam większe zmartwienie my Dear, w grze w przerywnikach są pokazane sceny akcji Snake'a sprzed dwóch lat, i wszystkie sceny są pokazane w trybie game play, czyżby zwykły gracz mógł brać udział w akcji Snake'a w tym całym "tanku"? :?
ehmm..nie miales w grze motywu grania snakiem sprzed 2 lat, przed wydarzeniami z raidenem?? :?

te gadki XD daja poczucie jakbysmy tez byli kontrolowai przez Patriots :lol: ..

a akcja w 1 jak <pewien boss> &#58;&#93; zaczal nam wymenaic gry jakie mamy na swojej kacie pamieci
:lol:

ech..Boni zrob se przerwe :lol: <joke;P ..mnie tez mgs2 wciagnelo:]>
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Właśnie przeszedłem :twisted: No i mam pytanie, Garnet, czy u Ciebie też końcowe napisy były bez muzyki? :? U mnie np. początek, jak np. wybierze się new game i pokazują lecące helikoptery etc. to nie ma głosu w ogóle, tylko same napisy, że ktoś coś mówi... tak ma być? :?

Garnet pisze:jak juz pisalam,chyba musiales grac caly dzien,aby juz miec solidusa
wyszło ponad 13.00 godzin :) :D
Garnet pisze: taa..patriots stacjonuja w wawie i kaczka jest szefem
zdziwiły mnie ostatnie słowa w grze, znaczy się to co się stało przed stoma laty ;) czy w MGS3 jest to jakoś rozwinięte? tak w ogóle to kim my chodzimy w MGS3?
Garnet pisze:ehmm..nie miales w grze motywu grania snakiem sprzed 2 lat, przed wydarzeniami z raidenem??
właśnie jak przeszedłem grę i wziełem new game to nowe opcje sie pojawily, tanker, gdzie chodzimy właśnie snakiem :D (już przeszedłem :lol: ), oraz jeszcze jakieś dwie nowe niby historie, ale początek taki sam jak normalnie a całości nie zgłębiałem, bo muszę zadania z matmy porobić dzisiaj :lol:

Garnet pisze: te gadki XD daja poczucie jakbysmy tez byli kontrolowai przez Patriots
nom... zawsze to było ciekawe jeśli chodzi o MGS... A właśnie, Garnet, na prawdę był taki patent w MGS1? Mi się wydawało że trzeba było zmienić wejście pada :D

Garnet pisze: ech..Boni zrob se przerwe
Pierwsze słowo do dziennika...
Garnet pisze:<joke;P ..mnie tez mgs2 wciagnelo:]>
... drugie do śmietnika :lol: ;]
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Gagarin
Malboro
Malboro

Post autor: Gagarin »

w MGS3 chodzimy Big Bossem, czyli tatusiem Snejka, Liquida i Solidusa... akcja toczy się sie przed Akcja gier MGS i MGS2.
Ogólnie kocham te gry... MGS1 jednak jest najlepsza, ale wszystkie są naprawdę świetne (porządna japońska robota). Umnie była muzyka na końcu... a opcja Tanker pojawia się bez przejścia gry... są dwie na dzień dobry, Tanker i Plant. Najbardziej w MGS3 lubię Raikova, który wygląda jak Raiden... a na dodatek te jego granatowe stringi z błyskawicą :D też takie sobie kupię...

garnet-spojlery oznaczamy!!!
Umierając zawsze miej przy sobie prezerwatywę... nawet po śmierci możesz zarazić się HIV albo jakimiś innymi fajnymi wenerami.
White SeeD

Boni pisze:Właśnie przeszedłem No i mam pytanie, Garnet, czy u Ciebie też końcowe napisy były bez muzyki? U mnie np. początek, jak np. wybierze się new game i pokazują lecące helikoptery etc. to nie ma głosu w ogóle, tylko same napisy, że ktoś coś mówi... tak ma być?
Nie. Spieszę z wyjaśnieniem, bo sam miałem z tego powodu depresję przez kilka dni :].
A rozwiązanie jest proste- widocznie Twój telewizor nie obsługuje standardu Dolby Pro Logic (czy coś takiego), a muzyka w scence na moście i w napisach końcowych jest tak odgrywana. Wystarczy wejść do opcji i zmienić Audio z Dolby Pro Logic na Mono/ Stereo. I problemu nie ma :)

A co do MGS2... nie znam osoby, na której zakończenie nie zrobiłoby piorunującego wrażenia. Ja na przykład przez pół godziny siedziałem z otwartymi ustami ^^. Tylko Japończycy są w stanie wymyśleć coś tak wspaniałego.
Ostatnio zmieniony pt 30 gru, 2005 15:05 przez White SeeD, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

White SeeD pisze:Nie. Spieszę z wyjaśnieniem, bo sam miałem z tego powodu depresję przez kilka dni :].
A rozwiązanie jest proste- widocznie Twój telewizor nie obsługuje standardu Dolby Pro Logic (czy coś takiego), a muzyka w scence na moście i w napisach końcowych jest tak odgrywana. Wystarczy wejść do opcji i zmienić Audio z Dolby Pro Logic na Mono/ Stereo. I problemu nie ma
aha, spoko, ciesze sie, a myslaem ze wersja zepsuta

White SeeD pisze: A co do MGS2... nie znam osoby, na której zakończenie nie zrobiłoby piorunującego wrażenia. Ja na przykład przez pół godziny siedziałem z otwartymi ustami ^^. Tylko Japończycy są w stanie wymyśleć coś tak wspaniałego.
co masz na mysli, ostatnie zdanie w grze?
glamorous vamp
White SeeD

Gagarin pisze: opcja Tanker pojawia się bez przejścia gry... są dwie na dzień dobry, Tanker i Plant.
Nope. Kiedy bierzemy New Game, gra pyta się czy przeszliśmy MGS'a. Boni musiał wybrać którąś z negatywnych odpowiedzi. No i gra wrzuciła Go od razu na Plant'a.
To jest fajnie przemyślane. Jeśli ktoś nie miał styczności z MGS'em, naprawdę może nie wiedzieć kim jest Pliskin, czyż nie? Dlatego nie byłoby sensu, gdyby zaczynał na Tankowcu... Nie wprowadzaj Boniego w błąd, Ty niedobry Ty ;)

Boni pisze:aha, spoko, ciesze sie, a myslaem ze wersja zepsuta
Ojoj, znam ten ból :]
Boni pisze:co masz na mysli, ostatnie zdanie w grze?
Nom. Ale nie tylko. Wydarzenia w Arsenal Gear: Stomach, Ascending Colon (zauważyłeś, że pomieszczenia skonstruowane są tak, aby gracz czuł że jest trawiony? :) ), gadki Colonela, towarzyszące temu wszystkiemu odgłosy... No i ostatnia rozmowa przez Codec. "You have to beLIEve me", hehehe ^^
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne gatunki gier”