In my restless dreams I see that town <SILENT HILL>

Zręcznościówki, strzelanki, RTSy, RGPi ; tzw. blockbustery i te mniej znane dla koneserów.

Moderator: Moderatorzy

Która część najbardziej Ci się spodobała?

1
27
39%
2
28
41%
3
8
12%
4
6
9%

Liczba głosów: 69

Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Gokulo pisze:Garnet powiedz mi lepiej co to za utwor w Apartaments Second Time jak sie rozmawia z tym reporterem czy kims tam
ojej ^_^ teraz to Ci nie powiem,musialabym zagrac...<wlacz ta scenke i lec po kolei z OST:P>
swoja droga..ten 2 cd OST ...XD :)

Boni pisze:ooo... trzeba było jeszcze gre przejść
:lol:

Boni pisze:Anyway teraz wziełem poziom hard... Omg, ktoś to przeszedł O_o'
kiedys tam ;)

i jak tam SH1?:P mam nadzieje,ze tym razem nei opuscisz sie w fabuleXD
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Garnet pisze:i jak tam SH1?n mam nadzieje,ze tym razem nei opuscisz sie w fabuleXD
Heh, o dziwo, teraz nie zacinają się tak mocno wstawki FMV co ułatwia zrozumienie fabuły etc. Już przeszedłem szkołę (hehe, w pianinku na chybił trafił trafiłem :D ) no, i teraz muszę iść do kościoła na literę B. bodaj... Heh, akurat zasejwowałem w busie koło szkoły i przesyłka MGS2 przyszła do mnie :lol: więc cóż :D

ps. Harrier wącha kwiatki od spodu :twisted: :wink:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Cóż, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiony... Gdyby ten film był wątkiem SH2 to tak... poprostu boję się, że scenariusz, fabuła nie utrzymają poziomu SH1 i SH2... a reszta podobno upadła pod tym względem, znaczy się SH3 i 4 ;)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Boni pisze:a reszta podobno upadła pod tym względem, znaczy się SH3 i 4
tak tylko pamietajmy,ze tworcy gry jedynie nadzoruja, a nie kreca film
Boni pisze:Gdyby ten film był wątkiem SH2 to tak
ale jest 1,wiec tez,az tak zle nie ma...zreszta sama mam mieszane uczucia-zmixowania tych czesci,tudziez wrzucenia piramidoglowgo oraz valtiela etc..ale to sie okaze w swoim czasie...

Gagarin pisze:Akira Yamaoka (genialny człowiek) swoją muzą będzie w stanie podnieść film z ewentualnego dna.
http://www.musicfromthemovies.com/article.asp?ID=589
:twisted: ..facet od RE:A ...aa...oby to byla plotka!
White SeeD

Post autor: White SeeD »

Skończyłem właśnie Silent Hill 2 (zgodnie z zasadą- w horrory gram tylko wieczorami, najlepiej gdy nikogo nie ma w domu). Dzielę się wrażeniami. Aha, cały post jest naszpikowany spoilerami- tylko ostrzegam.

No więc... seria Resident Evil jest niczym w porównaniu do SH. Sam początek SH2 mnie zauroczył. Bieg do miasta przez ten las, uczucie samotności i izolacji. Pomyślałem "kurczę, tak niegrywalny moment (można powiedzieć- nudny), ale jaki klimatyczny!". A potem było jeszcze lepiej. Odgłos radia doprowadzał mnie czasem do szaleństwa. Pierwsza lokacja- West Side Apartment. "Rety, jak tu ciemno i cicho!" Momenty z włączającym się telewizorem, toaletą w więzieniu (puk puk... puk puk... e, pic na wodę, nic się nie dzieje.....Łubudu!) na zawsze pozostaną w mojej pamięci.

Zombiaki są śmieszne w porównaniu do gagatków z Silent Hilla. A te potrafią przerazić. Nie wyglądem- to jeszcze nie jest najgorsze. Ale jak to się porusza! Jakie odgłosy to wydaje! "Chore" to określenie zbyt delikatne.

A właśnie- odgłosy i muzyka. Coś, za co pokochałem SH2. Miarowe, powtarzające się dźwięki, które wchodzą pod skórę... kto pamięta muzykę (muzykę? Nie, nie wiem nawet, jak to określić) z pokoju z martwymi motylami w apartamencie. Albo w szpitalu. Albo te "bębny" w więzieniu?
Ścieżka dźwiękowa buduje cudowny klimat. Motyw przewodni, chyba jedyny melodyjny utwór w grze, naprawdę zostaje w głowie na długo. A rockowy kawałek z napisów końcowych- mistrzostwo świata. Nie ma gry, która ma lepszą ścieżkę dźwiękową niż SH. Tu nawet cisza jest lepsza, niż w innych produkcjach :)

Fabuła. Do połowy gry grałem po to, aby się bać. Przez drugą połowę brnąłem, ponieważ musiałem wiedzieć, jaka jest prawda o Jamesie, jego żonie i innych postaciach w mieście. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jakaś gra tak mocno mnie wciągnęła w ten sposób. A najlepsze jest to, że scenariusz wydobywa prawdziwą głębię, psychikę postaci. To co czują, myślą, nie to co robią. To jest pięknie zrealizowane. Horror psychologiczny, jedna z najbardziej dojrzałych gier w jakie grałem. Ps. "Grubcio" mnie trochę zaskoczył- myślałem że to porządny gość. Zresztą, podobnie jak James :)

No i zakończenie. Wiem wiem, jest ich kilka :], ale ja miałem to "In water". Czytałem inne, ale uważam, że to pasuje najbardziej. Ta gra po prostu nie moźe skończyć się dobrze.

No i patrząc sucho, obiektywnie- gatunkowo jest to zwyczajny action- adventure, czasem mało grywalny, czasem irytujący w kwestii "action" (kamera). Ale nie o to tu chodzi. To jedna z tych gier, w które się nie gra. Silent Hilla się przeżywa. Jakby to powiedziała Boss z MGS3- I feel... content.
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Widzę, że dużo ochów i achów White nam sprezentował :D XD Anyway, grunt, że siem podobało... Hm, czy mi się zdaje czy In water zdobywa każdy za pierwszym razem? :]

White SeeD pisze:kto pamięta muzykę (muzykę? Nie, nie wiem nawet, jak to określić) z pokoju z martwymi motylami w apartamencie
no, ja pamiętam... heh, ta muza, zieleń i te ćmy... very nice to było :] Anyway fajne jeszcze było jak w więzieniu było słychać jakby ktoś sapał i walił jakimś tasakiem :lol: przynajmniej mi to się tak kojarzy ^^"

White SeeD pisze:Motyw przewodni, chyba jedyny melodyjny utwór w grze, naprawdę zostaje w głowie na długo
o dziwo w oscie jest tego więcej XD np. Letters from mary, czy jakoś tak... ;) ale i tak najlepsze jest room of angel z sh4 ^_^

White SeeD pisze:Czytałem inne, ale uważam, że to pasuje najbardziej
a nie łaska była samemu przejść bez czytania przebiegu zakończenia? :P :wink:

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2006 ]
ps. nie wiem jak Wam, ale mi się zdaje, że jak komuś radochę sprawia walenie tasakiem, siekierą, słuchaniem zawodzeń, to ten ktoś jest conajmniej dziwny... (mowa o mnie i spaczonej psychice :lol: - to nic, że obok SH mam na półce Kingdom Hearts XD )
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

ciesze sie,ze coraz wiecej osob dostrzega uroki tej seri:)

White SeeD pisze:Tu nawet cisza jest lepsza, niż w innych produkcjach
jak powiedzial Akira-Silence is also a music:)

White SeeD pisze:Motyw przewodni, chyba jedyny melodyjny utwór w grze, naprawdę zostaje w głowie na długo.
heh,theme of laura do tej pory jest moja ulubiona melodia z gry <nie mylic z utworami z wokalem>...pamietam jak wlaczalam gre i na poczatek ze dwa razy sluchalam tej melodii zanim sie wzielam za granie ^^
ale tak jak napisal Boni melodyjnych kawalkow jest wiecej,np Promise,Love Psalm,True... tylko...
Boni pisze:np. Letters from mary, czy jakoś tak...
nie wiem co to za utwor ^^
Boni pisze:to nic, że obok SH mam na półce Kingdom Hearts XD )
dla mnie spaczone sa osoby grajace w KH :] <bo kazdy ma inny punkt widzenia:]>
White SeeD

Boni pisze:Widzę, że dużo ochów i achów White nam sprezentował
"Ten typ tak ma"
Boni pisze:Hm, czy mi się zdaje czy In water zdobywa każdy za pierwszym razem? :]
Nie wiem. Mi po prostu bardzo podobał się nóż Angeli (czemu James nie chciał go użyć jako broni? Dziwak), więc często go examinowałem. Poza tym fajnie chodziło się z tym drżącym padem- dodawało klimatu, więc nie śpieszyłem się z używaniem apteczek. No i taki skutek :]

Boni pisze:Anyway fajne jeszcze było jak w więzieniu było słychać jakby ktoś sapał i walił jakimś tasakiem
Heh, "Ritual...".
Pamiętam lokację z szubienicą w więzieniu. Pięć minut wahałem się, czy iść przed siebie ^^

Boni pisze:o dziwo w oscie jest tego więcej XD
Rzeczywiście. "True" i "Angel's Thanatos" są boskie.

Boni pisze:a nie łaska była samemu przejść bez czytania przebiegu zakończenia?
^^ Widzisz... gra była pożyczona, więc musiałem ją oddać -_- . A miałem ochotę pobawić się piłą itd. Może kiedyś.
Garnet pisze:ciesze sie,ze coraz wiecej osob dostrzega uroki tej seri:)
No... zacząłem grać w Silent Hill 3 i strasznie się zniechęciłem. Ani to mroczne, ani klimatyczne. Potworki- niebieskie polipy lub residentowate psy... e, ale pewnie się musi rozkręcić. Dam tej części szansę ^^
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

White SeeD pisze: Pamiętam lokację z szubienicą w więzieniu. Pięć minut wahałem się, czy iść przed siebie
nom, to było niezłe miejsce... pamiętam że tam co jakisz czas dziwny oddźwięk był, jakby osuwająca się ziemia :D heh, a jak tam było siedzieć sobie w studni? :D

White SeeD pisze:Nie wiem. Mi po prostu bardzo podobał się nóż Angeli (czemu James nie chciał go użyć jako broni? Dziwak), więc często go examinowałem. Poza tym fajnie chodziło się z tym drżącym padem- dodawało klimatu, więc nie śpieszyłem się z używaniem apteczek. No i taki skutek :]
no musiałeś chyba jeszcze przesłuchać jakieś słuchawki w jednym z pokoi przed końcem gry... i wysłuchać rozmowę Mary z Jamesem jak sie biegło przez korytarz na końcu... chociaż, może nie wszystkie warunki muszą być spełnione :wink:

White SeeD pisze:A miałem ochotę pobawić się piłą itd. Może kiedyś.
pamiętam jak biegłem przez las a tu..... ekhm O_O'

ps. swoją drogą james niby moze udawać jakiegoś szaleńca z piłą... mi to sie nigdy nie udało :lol:

White SeeD pisze: No... zacząłem grać w Silent Hill 3 i strasznie się zniechęciłem. Ani to mroczne, ani klimatyczne. Potworki- niebieskie polipy lub residentowate psy... e, ale pewnie się musi rozkręcić. Dam tej części szansę ^^
ja juz sam nie wiem czy kupować to czy nie... pożyczyć nie idzie bo nikt konsoli nie ma, a jak ma to.... ekhm :roll:

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2006 ]
Garnet pisze:nie wiem co to za utwor ^^
no ja chyba coś przekręciłem, ale to potem :P Chyba Letters from other site... lol whatever XD

Garnet pisze:dla mnie spaczone sa osoby grajace w KH :] <bo kazdy ma inny punkt widzenia:]>
no zobacz, to ja jestem spaczony na całej linii :] :lol:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar

Post autor: Gokulo »

Imho SH3 jest mimo wszystko warte tego. Nie bede spoilerowac co do fabuly, ale powinna zainteresowac bardzo :3 No i nie wiem czemu, ale grafika 3 bardziej mi sie od 4 podobala.... O.o
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...
White SeeD

Boni pisze: heh, a jak tam było siedzieć sobie w studni?
Hehe, nie siedziałem długo, bo jak tylko spadłem, to podszedłem na ślepo do ściany i wcisnąłem X... a potem słuchałem jak ludzie opowiadali, że gnili tam po pół godziny ^^'
Znacznie więcej czasu spędziłem w pokoiku z robalami. Jakoś nie zauważyłem tych cyferek na ścianie :] (no i trzy apteczki poszły się napić kawy). No i zagadka z wisielcami- ile ja razy pociągałem za te liny.... Skąd niby miałem wiedzieć, że podpalacz był niewinny? :]
Boni pisze:pamiętam jak biegłem przez las a tu.....
bzzzz :]

Boni pisze: swoją drogą james niby moze udawać jakiegoś szaleńca z piłą... mi to sie nigdy nie udało
Słyszałem, że trzeba załatwić trzy potworki w 10 sekund (czy coś takiego), to James wpadnie w szał bojowy ^^
Boni pisze:ja juz sam nie wiem czy kupować to czy nie... pożyczyć nie idzie bo nikt konsoli nie ma, a jak ma to.... ekhm
No, kolega mówi abym wstrzymał się z osądami dopóki nie trafię do alternatywnego miasteczka. Ponoć dopiero tam SH3 pokazuje swe prawdziwe oblicze... bo na początku to taki thriller klasy B.
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

White SeeD pisze:Poza tym fajnie chodziło się z tym drżącym padem- dodawało klimatu, więc nie śpieszyłem się z używaniem apteczek. No i taki skutek :]
:) ja tez nie nalezy do typow co zaraz sie lecza,lecze sie tylko w ostatecznosci;)

White SeeD pisze:A miałem ochotę pobawić się piłą itd. Może kiedyś.
chyba duzo bys sie nia nie pobawil XD <walka za pomoca pily jest do kitu,nie zdazysz jej odpalic;P a tu Ci sie zdaza za skore zabrac:]...pozniej jak sie dojdzie do wprawy bywa lepiej:)...i efekt fajny;P>

e, ale pewnie się musi rozkręcić. Dam tej części szansę ^^
i owszem sie rozkreci-na koncowce bedziesz mial takie galy :shock: -gwarantuje :]]]

Boni pisze:pożyczyć nie idzie bo nikt konsoli nie ma, a jak ma to.... ekhm
w ostatecznosci jesli nagrasz mi 10 filmow ;P.........to ...zobaczymy;P :lol:
<kiedy pozyczylam wlasnie sh3 na odleglosc;) .....ale......:]>
Awatar użytkownika
HWDPIS
Kupo!
Kupo!

Post autor: HWDPIS »

Trochę mi zajęło czytanie około 20 stron ale w końcu wróciłem do mojego ulubionego tematu :D Widzę, że coraz więcej ludzi się przekonało do SH co mnie oczywiście bardzo cieszy :D Niestety nie zaczynam przechodzenia którejkolwiek części SH od nowa,chyba że 2 część na którą ciągle poluje :D

Ps pod kościołem przez ten czas uzbierałem ledwo 100 zeta :D

A i dla ciekawych trailer filmu Silent Hill[zapowiedziana premiera jest na 21.IV.2006]
Oficjalny trailer filmu
I przyjdzie śmierć na skrzydłach pieśni,
W niej owoc zbrodni już dojrzewa,
I wreszcie koniec wasz się ziści,
I wreszcie harfa nam zaśpiewa!
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

http://playlist.yahoo.com/makeplaylist. ... 40&qth=400

O_O' Pppielęgniarki,pppiramidogłowy...ja chcę już ten film XD
Awatar użytkownika
HWDPIS
Kupo!
Kupo!

Post autor: HWDPIS »

DOpiero temat zobaczyłęm o filmie :) ale cóż....w temacie o grze dałem link do oficjalnego trailera[jak ktoś nie widział to zapraszam do looknięcia ale pewnie wszyscy znają go na pamięć]. No i film przed moimi urodzinami wychodzi :D będę miał co obejrzeć[o ile dadzą w Polsce 21.kwietnia :/]
I przyjdzie śmierć na skrzydłach pieśni,
W niej owoc zbrodni już dojrzewa,
I wreszcie koniec wasz się ziści,
I wreszcie harfa nam zaśpiewa!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne gatunki gier”