Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
Dobra, to rozwiazanie Twego zadania Zeratul:
(a+b)^2= a^2 + h^2 + h^2 + b^2
a^2 + 2ab + b^2=a^2 +2h^2 + b^2
2ab=2h^2
h^2=ab
h=(ab)^(1/2)
Co należało dowieść. (nie dawałem pisemnych opisów bo nie chce mi się pisać
).
Dobra, ja mam taki dylemat jakich mało. Niech ktoś to zrobi, plis :D
|a|*(x+a)=2(x+2) -rozstrzygnij ile równanie ma rozwiązań w zależności od parametru a.
Mój problem polega na tym, że w zależności jak rozpiszemy to rownanie to nam inna dziedzina wyskakuje! To mnie irytuje, bo nie wiem co mam brać pod uwage. Pewno będzie tak, że dla 2 i -2 jest nieskończenie wiele rozwiązań, ale jeśli podzielmy tam obydwie strony przez |a|-2 to nici już nie wyjdzie -_-, to samo jeszcze jest przy pierwszym zapisie, gdzie tylko dla a=2 jest nieskończenie wiele rozwiązań. Za każdym razem inaczej
Ale pewno trzeba to rozstrzygnąć dla takiej postaci: (|a|-2)x=(2-|a|)(2+|a|). 
(a+b)^2= a^2 + h^2 + h^2 + b^2
a^2 + 2ab + b^2=a^2 +2h^2 + b^2
2ab=2h^2
h^2=ab
h=(ab)^(1/2)
Co należało dowieść. (nie dawałem pisemnych opisów bo nie chce mi się pisać

Dobra, ja mam taki dylemat jakich mało. Niech ktoś to zrobi, plis :D
|a|*(x+a)=2(x+2) -rozstrzygnij ile równanie ma rozwiązań w zależności od parametru a.
Mój problem polega na tym, że w zależności jak rozpiszemy to rownanie to nam inna dziedzina wyskakuje! To mnie irytuje, bo nie wiem co mam brać pod uwage. Pewno będzie tak, że dla 2 i -2 jest nieskończenie wiele rozwiązań, ale jeśli podzielmy tam obydwie strony przez |a|-2 to nici już nie wyjdzie -_-, to samo jeszcze jest przy pierwszym zapisie, gdzie tylko dla a=2 jest nieskończenie wiele rozwiązań. Za każdym razem inaczej

glamorous vamp
4. W kulę o promieniu R wpisano stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym. Kulę i stozek przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka w odległości x od jego wierzchołka. Na płaszczyźnie tej utworzył się pierścień kołowy, którego okrąg zewnętrzny leży na powierzchni kuli, a wewnętrzny na powierzchni stożka. Dla jakiej wartosci x pole tego pierścienia kołowego jest największe?
to ja to wkeiłem zadanie, a po drugie to ee... właśnie nie wiedziałem jak je rozkminić, weź pokaż Swój sposób
[ Dodano: Wto 01 Lis, 2005 ]
Tu mam jeszcze inne których nie kumam:
1. Wyznacz zbiór wartosci parametru m, dla którego równanie mx^2+(m-3)x+2-m=0 ma conajmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
2. Dla jakich wartosci parametrów m i p, parabole określone wzorami: y=x^2+(m+2)x+m i y=(-m-2)^2+mx+m+p przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach.
3. Dla jakich wartości parametru m, liczba 1 zawiera się między różnymi pierwiastkami równania: (m-5)x^2-4mx+m-2=0.
:D

[ Dodano: Wto 01 Lis, 2005 ]
Tu mam jeszcze inne których nie kumam:
1. Wyznacz zbiór wartosci parametru m, dla którego równanie mx^2+(m-3)x+2-m=0 ma conajmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
2. Dla jakich wartosci parametrów m i p, parabole określone wzorami: y=x^2+(m+2)x+m i y=(-m-2)^2+mx+m+p przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach.
3. Dla jakich wartości parametru m, liczba 1 zawiera się między różnymi pierwiastkami równania: (m-5)x^2-4mx+m-2=0.
:D
glamorous vamp

Jak widać na moim rysunku: pole tego pierścienia będzie tym większe, im dłuższy będzie odcinek CF.
Przy czym (jak widać):
|CF| = |CD| - |DF|
Dla ułatwienia zapisów oznaczamy:
|CD| = a
|DF| = b
Czyli |CF| = a - b
Tak więc należy znaleźć taką długość odcinka x, aby różnica a - b była jak największa.
Na rysunku widać, że wraz z wydłużaniem odcinka x wydłużają się też odcinki a i b. Należy jednak zauważyć, że odcinek b wydłuża się proporcjonalnie do x, natomiast odcinek a wydłuża się nieregularnie.
Z tego wynika, że różnica a-b będzie wtedy największa, kiedy odcinek a będzie jak najdłuższy w stosunku do odcinka b.
Spróbujmy więc dowiedzieć się, w jaki sposób wydłuża się odcinek a, gdy wydłużamy odcinek x.
A więc wydłuża sie on w następujący sposób:
Dopóki odcinek x jest mniejszy od połowy promienia, wówczas odc. a wydłuża się szybciej od odc. b.
Ale jeżeli odc. x przekroczy granicę połowy okręgu, wówczas widać, że odc. a zaczyna się wydłużać w wolniejszym tempie od odc. b (odc. a "zwalnia").
Ja więc widać: punkt, gdy x jest równy połowie promienia, jest momentem, gdy odcinek a kończy wydłużać się szybciej od odcinka b i zaczyna wydłużać się wolniej od niego.
I właśnie ten moment - gdy x = 1/2 R - jest momentem, gdy różnica a-b jest największa.
Tak więc odpowiedź do zadania brzmi: x = 1/2 R.
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
warunki, które muszą zostać spełnione to:Boni pisze:1. Wyznacz zbiór wartosci parametru m, dla którego równanie mx^2+(m-3)x+2-m=0 ma conajmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
1) delta>=0 (aby istaniej co najmnije jeden pierwiastek)
2) x(1) * x(2) <0 , 1 pierwiastek równania jest dodatni
3) x(1) + x(2) >0 , oba pierwiastki równania są dodatnie (lub wartość bezwzględna dodatniego jest większa od war. bezwzględnej ujemnego)
z pierwszego warunku otrzymujemy, ze m E (-oo; 1> u (9/5 ; +oo)
z drugiego mamy m>2 (oraz że m=/=0)
z trzeceigo natomiast mamy m>3 (i podobnie jak w drugim m=/=0)
dlatego końcową odpowiedzią będzie m>2
[mam nadzieje ze nic nie pokręciłem

-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Moge dac drobne dokonczenie tego1. Wyznacz zbiór wartosci parametru m, dla którego równanie mx^2+(m-3)x+2-m=0 ma conajmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
dla m=0 jest to funkcja liniowa (trzeba sprawdzic czy ma pierwiastek dodatni)
A istenieje taki dodatni pierwiastek dla m=0 :D
Nie latwiej zapisac: conajmniej jeden pierwiastek dodatni.... :D3) x(1) + x(2) >0 , oba pierwiastki równania są dodatnie (lub wartość bezwzględna dodatniego jest większa od war. bezwzględnej ujemnego)
A reszta mi sie wydaje dobrze, a wiec Boni jesli masz inne warunki tego zadania niz Preacher i ten jeden co ja dodalem to nie masz dobrych waronkow.
Co Ty nie powiesz :]dory pisze: A reszta mi sie wydaje dobrze, a wiec Boni jesli masz inne warunki tego zadania niz Preacher i ten jeden co ja dodalem to nie masz dobrych waronkow.

Nie wiem, nie zastanawiałem się, ale te co mam są na pewno dobre. Jedynie kwestia zapisu nieco je różni, z resztą nie dam rady mysleć po fakultetach i matmie i angielskim i niemieckim i w ogóle ide sie utopić.
glamorous vamp