"Final Y jest BE, bo" - ponarzekaj na którąś FF ;)

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Grajus pisze: Pzecierz jak walczysz z potworami podwyższaci się SeeD rank n
Ale jak masz ochotę sobie pobiegać po mapie z Enc-None, albo po miastach, to co chwilę poziom Seed spada - denerwująca sprawa - to tak, jakby Cie gra ograniczała w pewnynm stopniu. A fakt, że można go sobie podwyższyć, to już inna para kaloszy :D
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Phi. Ja zawsze robiłem jakieś 25-26 testów a potem to mi to wisiało... Kiedyś pamiętam non stop miałem rangę A.
glamorous vamp
Bobson

Post autor: Bobson »

Erelen_Galakar pisze:Hmmm... ja się nie zgodzę znowu :P System kart w FF 8 jest dla mnie do dzisiaj całkiem nie zrozumiały. Za to ten z FF 9 jest dużo prostszy i przyjemniejszy :) Największy minus FF 8 to właśnie karty :) Ale to tylko moja subiektywna ocena.
Czy ja wiem? System w FF VIII jest bardzo banalny, wystarczy tylko umieć liczyć i logicznie myśleć... Jest to wbrew pozorom bardziej proste niż granie np w "kości..."

Co do kart w FF IX to nie miałem szansy nigdy zagrać.. Dlaczego? Ponieważ uważam że dziewiąty fajnal jest jak dla mnie totalnym nie wypałem. W siódemce sie zakochałem, ósemka mi sie podobała (mimo wszystko), dziesiątke przeszedłem ... ale do dziewiątki nigdy nie usiadłem na dłużej jak 15 minut. Wkurza mnie tam dosłownie wszystko. Fabuła, główni bohaterowie, muzyka... No poprostu wszyskto...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Bobson pisze:FF VIII jest bardzo banalny, wystarczy tylko umieć liczyć i logicznie myśleć
Ale to nie wszyscy umią :wink: poza tym jak ktoś lubi mniej skomplikowane rzeczy, to sie bedzie bardzo wkurzał :>
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

yyyy jak można nie rozumieć Triple Triad? Przecież to ma klarowne, proste reguły. Wystarczy troche liczenia i kombinowania. Nie ma takich zgadywanek jak w kartach z ff9, które w ogóle mi się nie spodobały.
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

Erelen_Galakar pisze:Hmmm... ja się nie zgodzę znowu :P System kart w FF 8 jest dla mnie do dzisiaj całkiem nie zrozumiały. Za to ten z FF 9 jest dużo prostszy i przyjemniejszy :) Największy minus FF 8 to właśnie karty :) Ale to tylko moja subiektywna ocena.
OMG! O_O Tetra Master jest łatwy? Wciąż nie rozumiem o co w tym chodzi, a karty zdobywałem metodą "F3 - F1 w ePSXe". :P Za to Triple Triad zalicza się na plus u mnie :one:, przynajmniej ma proste do zrozumienia zasady (co nie znaczy że gra się łatwo). No, ale za to ostatnie zdanie cię nie zabiję. :P
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Ababeb pisze:a karty zdobywałem metodą "F3 - F1 w ePSXe"
Też tak wyglądała u mnie gra w TM XD Nadal nei mogę tego zrozumieć do konca, no i elementy losowe, których w FF8 nie było tak dużo... :/
Ababeb pisze:a to Triple Triad zalicza się na plus u mnie n, przynajmniej ma proste do zrozumienia zasady
Bardzo szybko można się tego nauczyć, troche gorzej z zasadami typu Same Wall... No i mam wrażenie, że w FF8 karty sa po prostu ładniejsze :wink:
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Tetra Master jest 10 razy lepsze od Triple traid. Przynajmniej mozna coś kombinować, a nie grać cały czas tak samo, bo komputer-ćwok zawsze daje w te same miejsca ... -_-
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Post autor: Zeratul »

Nie lubię pewnej rzeczy w FF8. A mianowicie tego, że trenowanie postaci nie daje większych efektów, bo potwory też są wtedy silniejsze. To ja już wolę żeby byli przesadnio łatwi, byleby ćwiczenie się miało sens. Oczywiście względem tego samego potwora, bo to jasne, że potwory z późniejszej części gry muszą być potężniejsze.
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

Post autor: Coco »

Izrail pisze:Tetra Master jest 10 razy lepsze od Triple traid. Przynajmniej mozna coś kombinować, a nie grać cały czas tak samo, bo komputer-ćwok zawsze daje w te same miejsca ... -_-
jasne,ze jest!jak dla mnie w tt wogole nie da sie grac...TM bylo swietne!!!
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Izrail pisze:Przynajmniej mozna coś kombinować, a nie grać cały czas tak samo, bo komputer-ćwok zawsze daje w te same miejsca ..
Mylisz się. Komputer w TT stosuje różne taktyki, zależnie od panujących zasad. Jeżeli masz bukiet Same/Same Wall/Plus, to komputer raz będzie dążył do Plus innym razem do Same, a czasem w jednym ruchu wywoła obie reguły i wyprowadzi ci takie Combo, że zostanie ci tylko jedna karta. Oprócz tego komputer reaguje adekwatnie do tego jaką kartę i gdzie ją kładziesz. I tu może być to, na czym "żerujesz". Jeżeli ty zaczynasz jako pierwszy i kładziesz karty zawsze wg tego samego schematu, to jest pewne prawdopodobieństwo podobnego zachowania komputera. ALE nie zapominajmy, że ten sam plan rozgrywki może ulec zmianie przy różnych zasadach - komp wykona niby ten sam ruch a jednak się natniesz, gdy wykona ci niespodziewanie Same/Plus i być może Combo jeszcze do tego. TT jest definitywnie na myślenie.
Coco pisze:jasne,ze jest!jak dla mnie w tt wogole nie da sie grac...TM bylo swietne!!!
Moge powiedzieć to samo, tyle że dokładnie na odwrót. Jak już pisałam TM jest obliczone raczej na przypadek i intuicję, niż racjonalne myślenie. Ja do tej pory znam tylko jedną zasadę TM, tą ze strzałkami. Nawet porządnego tutorialu to badziewie nie ma -_-, a do tego te wszystkie cyferki i literki na kartach są niewyraźne i oczywiście jedynie luźno się wyjaśnia do czego one służą. No i domyślaj się co jest co i jak to świadomie wykorzystać na własną korzyść. Do tego zgadzam się z Ababebem - TM jest grą na F1, F3, bo inaczej bez rozumienia jej zasad (jakich zasad? O.O) w to "coś" po prostu nie da się przytomnie grać. No i ostatnia rzecz, co też już kilka razy pisałam, nie rozumiem jak gra oblicza dmg podczas bitew tych kart, bo widziałam osobiście taką sytuację, jak zwykły Flan odwrócił kartę Ribbon, ale nie to jest najdziwniejsze. Pomimo wszystkich współczynników, przemawiających na korzyść Ribbon Card, w konfrontacji Flan miał 2x większą liczbę uderzenia... No sorry, ale coś tu nie gra. Rozumiem, że nawet niska karta w sprzyjających okolicznościach może pobić wyższą (w TT nawet licha karta mogła za pomocą Same/Plus itd odwrócić Character Card), ale żeby chociaż to było wyjaśnione w TM, na jakiej zasadzie to się dzieje! A tak te bitwy są rozgrywane chyba losowo, liczby biorą się z kosmosu i generalnie niewiadomo jak to działa (poza strzałkami). TT ma za to klarowne zasady, które idzie opanować i zrozumieć, TM to jeden wielki chaos.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

ja TM nie moglam co prawda zrozumiec przez pol gry...ale wbrew pozorom SA tam jakies zasady..
a ff8 mam za soba 3/4 i mimo wszystkich turotiali i opisow na stronach (roznych) ja dalej nie rozumiem od czego zalezy plus czy same...no i zawsze przegrywam... :(
356Warlock

Post autor: 356Warlock »

Coco napisała
ja dalej nie rozumiem od czego zalezy plus czy same...no i zawsze przegrywam..
...pozwól ze ja ci to wytłumacze :

masz karty np Obrazek
same polega na tym : karta a) została położona ...na prawo ma 6 na dole ma 4 ...natomiast cyfry te zaczynają sąsiadujace cyfry w karcie b) 6 z lewej i w c) 4 z góry ... choci o to by cyfry były takie same ...nie większe nie mniejsze ...
plus - podobnie jak same tyle że dodajesz ... np.Obrazek
kładąc karte a) z prawej masz 6 u dołu 4 ... dodajesz liczby z a) prawa strona 6 + z b) prawa strona 4 ...to w sumie daje 10 ...u dołu a) masz 4 u góry w c) masz 6 czyli tez daje 10 ... podobnie jak a)prawa i b)lewa ...Mówiąc krótko ...musisz doprowadzidź do tego żeby atakowane liczby były równe sobie ...albo niech posiadają tą samą ilość (same) albo niech daja jednakowy wynik (pluse) ...Jestem z siebie dumny ...że tak to wszystko "krótko" i "schematycznie" wyjaśniłem (JOKE z tym dumny ...ni łady ni składu ...ale powinnaś zrozumieć Pluse i Same :wink: )
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

dzieki dzieki !
(teraz jeszcze spadna mi karty z nieba i wszystko bedzie cool...:D)
ale poza tym really wielkie dzieki..chyba rozumiem :)
356Warlock

Post autor: 356Warlock »

Coco napisała:
dzieki dzieki !
(teraz jeszcze spadna mi karty z nieba i wszystko bedzie cool...n)
ale poza tym really wielkie dzieki..chyba rozumiem n
A prosze !!! :D ciesze się bardzo (naprawde :wink: ) ...a jak chcesz sobie potrenować to na tej stronce www.ttadvance.com :wink: - można tam zdobywać kart z wszystkich finali (można powiedzieć że dorobili troche kart bo z ponad 100 jest ich teraz ok 1900 :wink: ) ...karty się kupuje ,czasem zdobywa i takie tam, sporo osób nawet gra :wink: ...tak wogóle (wiem że troche offtopuje ale trudno - raz mogę :P ) polecam tą stronkę ...fajna gra online :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”