Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Swego czasu Hyper puszczał "Cybersix". Kreska mało w stylu anime, ale ah i oh. Widziałam mnóstwo razy tą serię. Boska. Komiks w ogóle mi do gustu nie przypadł, więc go olewam zimnym moczem, ale anime polecam.

http://www.angelfire.com/vt/cybersix/im ... rtoon.html

a to niżej to na przestrogę:

http://www.angelfire.com/vt/cybersix/images/comic.html
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Z Legend of the Crystal na razie wyniosłam kilka mądrości - piraci podróżują rózowymi statkami, Chocobo to ogolone kuraki, kryształy sprawiają, że świeci ci się tyłek, a mapa jest jednolitą teksturą ;) Zobaczymy, co będzie dalej. Tylko jedno mnie niepokoi - jezeli Rouge ma być odpowiednikiem Faris..to eee no nie za bardzo XD Mam nadzieję, że pojawia sie jakieś wątki związane z tą częscią, bo jak na razie tylko ta sama mapa była :D

[ Dodano: Sob 27 Sie, 2005 ]
A - i jeszcze polecam jak ktoś lubi oglądać co 5 sekund majtki głównej bohaterki _^_
Dyzio

Post autor: Dyzio »

Go Go Yubari pisze:Swego czasu Hyper puszczał "Cybersix". Kreska mało w stylu anime, ale ah i oh. Widziałam mnóstwo razy tą serię. Boska. Komiks w ogóle mi do gustu nie przypadł, więc go olewam zimnym moczem, ale anime polecam.

http://www.angelfire.com/vt/cybersix/im ... rtoon.html

a to niżej to na przestrogę:

http://www.angelfire.com/vt/cybersix/images/comic.html
Hmmmmmm. Widziałem to anime. Jeden z czarnych charakterów wyglądał jak pajac. Jakiś dzieciak który jest szalonym naukowcem i tworzy jakieś roboty i inne takie. Osobiście nie wiem co ludzie widzą w tym anime. Ja widziałem raptem kilka i odcinków i nie po naszemu. Może dlatego sie zniechęciłem ? (Na pewno). Troche mnie denerwowało że jakiś facet przemienia se w babke cyborga. Z tych odcinków co widziałem (jeden był o ptakach jakiś) tak wynikało. Ale nie wypowiadam się więcej. Jeśli sie mylę niech mnie ktoś poprawi. A co do anime. W końcu zobaczyłem to co chciałem tak... Wspaniałe Legend Of Crystania. Piękna kreska, piękna fabuła i w ogóle miodzik.
PS. Żadnych spoilerów tu nie widze :) - żeby nie było..
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Go Go, mamy jednak podobne gusta. :* 'Cybersix' obejrzałam dwa razy, nie odpuszczając sobie żadnego odcinka.
Dyzio pisze:Jeden z czarnych charakterów wyglądał jak pajac. Jakiś dzieciak który jest szalonym naukowcem i tworzy jakieś roboty i inne takie.
Wyglądał i zachowywał się jak mały Hitlerek, co wydawało mi się szalenie klimatyczne.
Dyzio pisze:Osobiście nie wiem co ludzie widzą w tym anime.
Wyróżnia się oryginalnością na tle Pokemonów, Yu-Gi-Ohów i innych Hikaru-no-Go, gdzie każdy odcinek to powielanie identycznego schematu. :roll: Ma całkiem niebanalną fabułę i ciekawe zakończenie. Charyzmatycznych bohaterów.
Kreska anty-shojo, ale przynajmniej ciekawa, można się przyzwyczaić.
Dyzio pisze:Troche mnie denerwowało że jakiś facet przemienia se w babke cyborga.
:roll: Bez komentarza, może to obcy język sprawił, że nie zrozumiałeś. -_-

'Cybersix' dostaje u mnie 4/5.

[ Dodano: Sob 27 Sie, 2005 ]
Ach, jeszcze jedno do plusów serii: nic nie jest tam powiedziane wprost.
Ostatnio zmieniony sob 27 sie, 2005 21:26 przez Lenneth, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Dyzio napisał/a:
Jeden z czarnych charakterów wyglądał jak pajac. Jakiś dzieciak który jest szalonym naukowcem i tworzy jakieś roboty i inne takie.

Wyglądał i zachowywał się jak mały Hitlerek, co wydawało mi się szalenie klimatyczne.
Boski był, przypominał mi młodego Malfoya, tyle, ze ten drugi nie jest aż tak "demoniczny" ;p Hitlerek pasuje XD

Lucrecia pisze:Ma całkiem niebanalną fabułę i ciekawe zakończenie. Charyzmatycznych bohaterów.
Kreska anty-shojo, ale przynajmniej ciekawa, można się przyzwyczaić.
Mozna, mi wystarczyły 3 odcinki. Całą serię z 3 razy lub więcej widziałam. (13 odcinków to mało). I Adrian rlz ;) Zwłaszcza akcja w kibelku ;p

Lucrecia pisze:Dyzio napisał/a:
Troche mnie denerwowało że jakiś facet przemienia se w babke cyborga.

Rolling Eyes Bez komentarza, może to obcy język sprawił, że nie zrozumiałeś. -_-

Kod: Zaznacz cały

Cybersix udawała Adriana. Czyli ona udawała faceta -_-'
Przecież to logiczne i pokazywane dośc często >.<

Lucrecia pisze:nic nie jest tam powiedziane wprost.
Nom. ^^

Lucrecia pisze:Go Go, mamy jednak podobne gusta. :*
Nigdy w to nie wątpiłam, siostro ;*
Taiki

Post autor: Taiki »

Pamiętam Cybersix, oglądnąłem całe i nie wywarło na mnie aż takiego wrażenia. Tak jakoś się stało, może po prostu wolę inne historie
Jaco pisze:Jakby to kogos interesowało to teraz na Hyperze puszczają Last Exile. Nie podoba mi się ta krecha, ale sobie obejrze całość :D
LAST EXILE?!?!?! T_T jedno z moich ulubionych, a może nawet ukochanych animek, a ja nie mam hypera... dośte?! DOŚTE?!?!
że co proszę? kupię i zostawię dla siebie, może ci pożyczę ,nyah nyah nyah nyah!(o Bogowie atmosfery ziemskiej, przynieście mi wielkie pieniądze! <-- wiem że to nie podziała ale można spróbować)

Ja ostatnio męcze przewspaniałą serię Utena - shoujo kakumei Rewelacyjna opowieść o dziewczynie, która chciała zostać księciem!
Cronos

Post autor: Cronos »

A ja nie miałem Hyper gdy puszczali Lodossa i Cowboya :sad: To juz chyba ostatnia emisja Last Exile bo zazwyczaj zamykają się w 2 powtórkach. Rzeczywiście dziwna kreska, ale to nie zraża tak mocno.

Z Uteny znam znam tylko 1 rozdział 1 tomu... :roll:
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

O, przypomniałam sobie o pewnej stronie:
http://www.omanga.net/?cid=a_news
-- trochę skanslacji, w tym niebanalne tytuły.

Większości z tych komiksów już nie pamiętam, ale jeden silnie utkwił mi pamięci: MPD Psycho. Najpotworniejsza manga, jaka w życiu widziałam; około tygodnia poświęciłam na intensywne zapominanie tego, co tam zobaczyłam. Rzecz o psychopatycznym mordercy i polującym na niego detektywie, wyłącznie dla dorosłych... i to tylko tych o bardzo mocnych nerwach. Nie żartuję.
Generalnie polecam inne tytuły. :]
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Nie wiem czy powiem coś nowego, ale warto spróbować. Na ostatnim konwencie w Bydgoszczy moja siostra i jej koleżanka usłyszały o nowym piśmie mangowym, które ma być wydawane w Polsce. Najprawdopodobniej będzie za nie odpowiedzialny Mr. Jedi. Niestety nie wiem wiecej no one zamiast pójść na rozmowę by się więcej dowiedzieć wolały karaoke :/ Jeśli ktoś z forum mieszka w Bydgoszczy to przepraszam za nie :(
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

OMG, wiedziałam, że istnieją mangi na każdy temat, ale widząc ten komiks o golfie, trochę się zdziwiłam...
http://www.mangacity.net/?page=risingimpact :D
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Jeśli kogoś to zainteresuje to na stronie JPF pojawiła się nowa ankieta na temat, co dalej wydawać. Oto propozycje jakie nam dają:
Wydania Kolekcjonerskie
Appleeseed (polecam), Clover (Clamp), Domu
Wydania zwykłe
Angel Sanctuary, Angelic Layer (Clamp), Ayashi no Ceres, Bastard, Battle Royale (dużo dobrego o tym słyszałem), Beck, Berserk, Bleach, FLCL (polecam), Fruit Bastek, Hikaru no Go, Ichigo 100%, Kare Kono, Mahoromatic, Monster
Głosować można pod tym adresem: http://www.jpf.com.pl/index.php?id=ankieta
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Erelen_Galakar pisze:Clover (Clamp)
No nareszcie jakiś ambitniejszy tytuł...."Clover" *______*
Erelen_Galakar pisze:Angel Sanctuary
Jestem za.

Erelen_Galakar pisze:Ayashi no Ceres
Także za. Freszcie cos przyzwoitego Watase, a nie FY.

No. Widac JPF wreszcie się wzięło do roboty. Oby na planach nie poprzestali. :roll:
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Wooh, właśnie obejrzałam w kinie 'Ruchomy Zamek Hauru', ostatni film Miyazakiego (sprzed roku, coś wolno do nas szedł :roll:). Jak zwykle jest to bajka -- i jak zwykle jest to bajka świetna. Podobała mi się przede wszysktim sceneria, ślicznie dopracowane tła, miasta i wnętrza a'la Wiedeń z czasów Franciszka Józefa. Plus cały świat przedstawiony, koncepcja latających maszyn i tytułowego zamku, spektakularne popisy magiczne, etc.
Postaci wyraziste, główny bohater po prostu zwala z nóg swoimi problemami i mentalnością rozkapryszonego dziecka ("Nieee, już nie jestem pięknyyy!!!" :lol:) a bohaterka wypada genialnie w roli staruszki. Szybko się jednak okazuje, że aż tacy dwuwymiarowi nie są. ;) Cały film jest pełen humoru, kino momentami płakało ze śmiechu. Oczywiście nie zabrakło też górnolotnych tekstów o miłości, ale u Miyazakiego to ostatnio normalne, po 'Spirited Away' już niewiele mnie zaskoczy.
Zakończenie to z kolei zupełnie inna bajka, ale to trzeba zobaczyć. Publika jak jeden mąż ryczała ze śmiechu i biła brawo. ...Nie, serio, to bije na głowe wszystko, co do tej pory widziałam. XDDD
Generalnie mocno polecam, zwłaszcza jeśli ktoś lubi ciepłe, prześmieszne historie z genialną atmosferą.

PS: "Jestem księciem z sąsiedniego królestwa" -- ten tekst powinien wejść na stałe do języka popkultury. XDDD
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:'Ruchomy Zamek Hauru'
Zamierzam na to iść, tylko chcę utrafić w godzinę, zeby szkoły nie szły T_T

Lucrecia pisze:Jak zwykle jest to bajka -- i jak zwykle jest to bajka świetna.
Jak to na Miyazakiego przystało.

Lucrecia pisze:Generalnie mocno polecam, zwłaszcza jeśli ktoś lubi ciepłe, prześmieszne historie z genialną atmosferą.
Myślałam, ze jeszcze tego w kinach nie ma....uuu...trzeba będzie pójść :> Eh, może w ogóle więcej anime zaczną u nas puszczać, bo jak do tej pory to pamiętam tylko Mononoke Hime i Spirited Away co u nas w kinach leciały :/

[ Dodano: 05-09-04, 21:27 ]
http://dvdstore.pl/sklep/index.php?cPath=10_11
Podawałam już chyba. ;) Lada dzień zamawiam "Kiki Delivery Service" i "Laputa - Castle in the sky" ^^ A potem jak znów uzbieram to "Porco Rosso" oraz "Only Yesterday" : D~~~

http://dvdstore.pl/sklep/product_info.p ... cts_id=172
O.o też się ciekawie zapowiada ^^
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Go Go pisze:Myślałam, ze jeszcze tego w kinach nie ma....uuu...trzeba będzie pójść
Nie ma, byłam w Feminie na przedpremierowym. ;) Ale pójść naprawdę trzeba. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”