Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Nie wiesz co tracisz. Przecież różowa wojowniczka jest taka dzielna, wytrwała, walczy o miłość. Cudowna postać. Ahhh, zakochałem się.

... Wole jednak muminki. Nie wiem jak wy, ale muminki to najbardziej hardcorowa bajka była. Żadna manga jej nie przebije klimatem, a niektóre odcinki, to prawdziwie mroczna i tajemnicza sprawa.
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Ayayayay!!! Mega kitowcy to dopiero mroczny przeciwnik!

A jak mam mówić o swoich gustach, to moje ulubione serie to :
Hellsing, Record of Lodoss War (OAV i TV), Cowboy Bebop, Wolf's Rain, Evangelion, no i może jeszcze dodam do tego Escaflowne'a (za humor i postacie),
Filmy anime: Vampire Hunter D, Ghost in the Shell 1 i 2 (Innocence- muzyka i ANIMACJA- miód), Escaflowne the Movie, Perfect Blue, Cowboy Bebop the Movie.

Jak widać sztandarowe pozycje Clampa nie pasują tu klimatem...
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Bonifacy i Zdunie czytałeś przynajmniej Chobitsów by się wypowiadać?
Erelen_Galakar

A czytałeś teksty, które są w komiksie, który kupuje Chii. Zrozumiałeś przesłanie każdego odcinka?

[ Dodano: Czw 27 Sty, 2005 ]
A może za młody jesteś :D
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Koki pisze:Zresztą cały CLAMP jest taki, wystarczy popatrzeć na inne ich produkcje a'la X czy Cardcaptor Sakura.

Polecam Shirahime Syo lub Clover. Poza tym, żeby się wypowiadać trzeba znać fabułę. Obrazek jest tylko dopełnieniem treści. Można oglądać brzydką lub słodką bohaterkę, ale inaczej się ją odbiera, w zależności od tego co się dzieje i co mówi.
Erelen_Galakar pisze:A może za młody jesteś
Raczej Koki ma w zwyczaju się z nami nie zgadzać. Poza tym czego wymagasz od kogoś kto może się wypowiadać znając jedynie nikłą część treści i oprawę graficzną? To tak jak obejrzeć obrazki w książce i dyskutować o tym czy treść w niej zawarta jest wartościowa czy nie etc. :?
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Go-Go-Yubari pisze:Poza tym czego wymagasz od kogoś kto może się wypowiadać znając jedynie nikłą część treści i oprawę graficzną? To tak jak obejrzeć obrazki w książce i dyskutować o tym czy treść w niej zawarta jest wartościowa czy nie etc.
Kiepskie to twoje tłumaczenie. Ilustracja w książce ma być uatrakcyjnieniem całości, dodatkiem, przyciągającym wzrok. W mandze rysunek i treśc uzupełniają się nawzajem. Rysunek ukazuje emocje, tworzy cały klimat, decyduje o charakterze danej pozycji. Naprawdę uważasz, że jest tylko dodatkiem do treści? Komiks rządzi sie innymi prawami niż książka, posługuje się innymi środkami wyrazu. Jeśli poszukujesz głębokich treści uzupełnionych pięknym rysunkiem, to sięgnij po "Władcę Pierścieni" z ilustracjami Alana Lee.
Dlatego właśnie pozwoliłam sobię na krytyke Clampa, opierając się na kilku mangach i anime, nie znając całości. Ich styl rysowania i tworzenia narracji jest na tyle charakterystyczny, że już teraz mogę stwierdzić, że mi to nie odpowiada. Myślę, że wyraziłam się jasno.Koniec. Kropka.
Erelen_Galakar

Dobra, może skończmy tą dyskusję, bo lada moment przerodzi się w kłótnię tak jak we wszystkich innych działach i powstanie front wyzwolenia Clampa i front antyclampowski :) Ivy czy nie działa rysunek z 4chan (ten z moim dopiskiem, że chciałbym mieć taką babcię :D)??
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Erelen_Galakar pisze:Dobra, może skończmy tą dyskusję, bo lada moment przerodzi się w kłótnię tak jak we wszystkich innych działach i powstanie front wyzwolenia Clampa i front antyclampowski
Z takim łagodnym nastawieniem, jak moje, miłością do ludzi i chęcią niesienia pokoju i miłości całemu światu nie ma tu mowy o kłótni. :D
To już nie o samego Clampa nawet chodzi, tylko o fakt, że nieraz niektre wypowiedzi traktowane są tu zbyt serio i powstaje dyskusja o indywidualnych gustach, a ta z kolei nie ma zadnego sensu. (Ufff jakie długie zdanie :) Zgadzam się, zakończmy temat.
Ivy czy nie działa rysunek z 4chan (ten z moim dopiskiem, że chciałbym mieć taką babcię )??
No cos jest nie tak, nadal nie działa.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:Z takim łagodnym nastawieniem, jak moje, miłością do ludzi i chęcią niesienia pokoju i miłości całemu światu nie ma tu mowy o kłótni.
A jak nie to ukarzesz nas w imieniu księżyca? O.o (jak najbardziej neutralny żart, który nie miał na celu wyśmiewanie się z Ivy) Muszę tłumaczyć, bo mogę zostać źle odebrana. :/

Ivy pisze:To już nie o samego Clampa nawet chodzi, tylko o fakt, że nieraz niektre wypowiedzi traktowane są tu zbyt serio i powstaje dyskusja o indywidualnych gustach, a ta z kolei nie ma zadnego sensu.
Jak ktoś złakniony dyskusji to szuka jej w każdym napisanym zdaniu. ;)
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Go-Go-Yubari pisze:jak najbardziej neutralny żart, który nie miał na celu wyśmiewanie się z Ivy
A spróbowałabyś ty @#$%# #%%#$#@2!!! :lol: W imieniu Księżyca, wybaczam ci! he he
Go-Go-Yubari pisze:Muszę tłumaczyć, bo mogę zostać źle odebrana.
Alez nie tłumacz się , krzyczeć nie będę.
Wiedziałam, ze nie odniesiesz się konkretnie do tego,co napisałam, tylko wykręcisz się jakims żartem.

Ale skoro ta dyskusja zakonczona to moze teraz coś z zupełnie innej beczki:
Jakie są wasze ulubione Openingi i Endingi z anime. czekam na głosy...
Erelen_Galakar

To tak:
Openingi: Kannaduki no Miko, Slayers (wszystkie trzy), Saber Marionette J, Last Exile,
Arjuna, Candidate for Goddess, Fushigi Yuugi, GeneShaft, Gundam Wing,
Magic Knight Rayearth, Naruto (ale tylko opening 3 i 4, czyli piosenka Go
zespołu Flow), Sailor Moon (seria Stars), Tenchi Muyo, Tales of Eternia, Soul
Hunter, Saint Seya.
Endingi: Last Exile, Dragon Ball GT (wszystkie 4, szkoda, że w Polsce był tylko jeden),
Spirited Away, Tenchi Muyo, Tales of Eternia, Kannaduki no Miko, Soul
Hunter, Saint Seya, Magic Knight Rayearth, Ikkitousen.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Opening to bezwzględnie i bezapelacyjnie Hellsing oraz X. Jeżeli chodzi o Ending to....Noir
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sephiria pisze:Opening to bezwzględnie i bezapelacyjnie Hellsing oraz X
Tu się muszę zgodzić, dodam do tego jeszcze
"The Real folk blues" z Bebopa
Openingi do Lodossa TV i OAV(w tym przypadku piosenka ma beznadziejny tekst, ale świetną melodię)
"Stray"- Wolf's Rain
no i na koniec moze jeszcze Evangelion- taka klasyka, że wstyd nie wymienić.

Endingi to po kolei:
Cowboy Bebop
Record of Lodoss War TV
Hellsing
Ostatnio zmieniony wt 01 lut, 2005 19:11 przez Ivy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:Wiedziałam, ze nie odniesiesz się konkretnie do tego,co napisałam, tylko wykręcisz się jakims żartem.
Bo po co kontynuować coś co i tak nigdy się nie skończy? To tak jak gadanie do ściany. I tyczy się to obu stron "konfliktu" [?].

Opening:
Record of Lodoss War OAV/TV, Haibane Renmei, Cowboy Bebop, Wolf's Rain, Witch Hunter Robin, NOIR, Cybersix, Jungle wa itsumo Hale nochi Guu, Ebichu, wszystkie Sailor Moon, Magic Knight Reyearth, Ranma 1/2, Tygrysia Maska, Yattaman, Gigi, Vision of Escaflowne, Dragon Ball GT, Detective Conan, Armitage III, Chobits, Ninja Scroll, Slayers.

Ending: jak powyżej ;)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Troche bałam się podać DRagonBall GT, ale skoro Go-Go to zrobiła, to ja też mogę : P. Hm Sailorki to z serii R(Romance) i Super Stars, natomiast endiung to chyba tylko te puzzle.

Lodoss War zarówno opening jak i ending niestety już nie pamietam.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”