Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Nie narzekaj polski rynek mangowy ma się nawet nieźle, mamy przegląd wszystkich podstawowych tytułów, w dodatku wszystko jest w dobre jakości oraz w tomikach
No nie powiedziałabym, zeby wydanie Kamikaze Kaito Jeanne lub Ranmy 1/2 było dobre. Nawet na miano niezłego Ranma nie zasługuje.
Chociażby wspominane przez ciebie X, czy też Hellsing lub Noir to jest kawał dobrego anime, chociaż Sailorek się nie wyprę - oglądałam jako pierwsze anime.
Sailorki to klasyka. :D Oglądałam je zanim się dowiedziałam, ze to anime. Podobnie jak Zorro, Gigi i reszta klasyki z Poloni 1. Eh a teraz dzieci wychowują się na pokemonach. :?
Dyzio

Post autor: Dyzio »

ja sie nie wychowuje na pokemonach po prostu oglądam wszystkie dostępne anime musze znać tytuły anime :) a pokemony bejbledy i yugowanie to oglądałem z ciekawości Yu-Gi-Oh to też klasyka wcześniej od pokemonów powstały :) tak jak NGE 1997 nie miałem co robić to chłonęłem wszystko co leciało na Vivie, Polsacie, RTL 2, RTL 7 (nigdy nie powiem TVN 7 nie znosze TVN 7), Hyperze, i jeszcze dużo dużo więcej programów
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

A ja się właśnie cieszę 5 tomikiem Hellsinga i 2 Loddosa, jutro wychodzi Wolf's Rain- nie mam powodów do narzekania, na więcej mang mnie nie stać :) Sytuacja w Polsce ma się ku lepszemu-tak sobie powtarzam i zaczynam w to wierzyć :)
Anime wolę oglądać na komputerze, bo w TV jeszcze się porządnych serii nie nauczyli puszczać (wyjątkiem jest Hyper, ale go nie mam) Szkoda tylko takiego fajnego pisemka, jakim był Mangazyn, ale wszystko przyjdzie powoli...
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

No może wkrótce! Narazie trzeba uzbroić się w optymizm i wspomagać polski rynek m/a... :)

[ Dodano: Czw 06 Sty, 2005 ]
White SeeD pisze:
No i głosy aktorów z FFX i X2
:shock: Tia? Gdzie? Kiedy?
Dopiero doczytałam :) Głosy aktorów z FF pojawiają się w Animatrixie (np "Opowieść detektywa), ale nie pamiętam dokładnie, kto tu jest kim. Trzeba sobie napisy obejrzeć. Ich głosy w ogóle są bardzo eksploatowane, nie mam chyba żadnego anime, które w wersji angielskojezycznej nie miałoby ich w obsadzie. Taki na przykład Vampire Hunter D- jest Seymour, Wakka/Kimahri, Yunaleska itd
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Teraz to mogę polecić kolejne anime (właśnie obejrzałem), a tytuł to: Kannazuki no Miko. Jedno z najpiękniejszych anime jakie widziałem.
Awatar użytkownika
Kairi-chan
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kairi-chan »

A ogladał ktoś Shin-chena? Tak tylko z ciekawości.....co o tym myślicie

Moim zdaniem jest tak głupie że aż zabawne.....a ten polski dubbing....nie wiem co powiedzieć....ale śmieszy mnie (sama sie ostatnio zadziwiam)

A tak z ulubionych: Lain, GITS, Akira, Tenchi Muyo, Mononoke Hime, Sen to Chihiro, Slayers, Ninja Scroll, Armitage III, Dragon Half, Love Hina, Ranma, Inu Yasha, Record of Lodoss War, Evangelion (wkrótce)....a co tam, Dragon Balla też lubiłam.... i Sailorki ale tylko początkowe serie (jak sie pojawiła Chibi-Chibi to mnie już wnerwiało bo każdy odcinek polegał chyba na wymówieniu tego imienia 27 razy w przeciągu całego odcinka)

..... i przyznam się jeszcze.....ogladałam Puni Puni Poemi....no było....ciekawe
Ostatnio zmieniony pt 07 sty, 2005 00:15 przez Kairi-chan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

A ogladał ktoś Shin-chena? Tak tylko z ciekawości.....co o tym myślicie
Shin-chan jest rozbrajający. Mamy lepszy dubbing niż niemcy, ale oni za to dostali wszystkie serie. U nas natomiast dochodzili do końca 1wszej (przed narodzinami drugiego dziecka) i zaczynali od nowa. :/
i Sailorki ale tylko początkowe serie (jak sie pojawiła Chibi-Chibi to mnie już wnerwiało bo każdy odcinek polegał chyba na wymówieniu tego imienia 27 razy w przeciągu całego odcinka)
Hahaha nic nie przebije Sailor Moon Live. Nie ma to jak krzywe uśmiechy sailorek, pluszowa Luna i Luna w ludzkiej postaci. Królowa Beryl i generałowie ciemności. Buhahahaha. Polecam wszystkim, świetne na doła. Dodam, że Mamoru w wersji fabularnej jest przystojny (nie stwierdzam, ze jako zamaskowany skoming XD). Pociesza też fakt, że nie ubiera sie (jak wersja anime) w fioletowe spodnie i do tego zieloną marynarkę. SM Live to takie trochę inne Power Rangers. :D

Hmm do ulubionych anime dodam jeszcze Haibane Renmei, Witch Hunter Robin i Ebichu (czyli zboczone chomiki rządzą XD). :twisted:
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sailorki w filmie są takie naturalne, dobrze grają i mają fajne gadżety (co ja bym dała za takie różowe zabaweczki :) Jednak moim ulubieńcem jest pluszowy, gadający kot- to zaskakujące zestawienie zaawansowanej animacji komputerowej z teatrem kukiełkowym :D Marzę o obejrzeniu całej serii, moze w Polsacie puszczą... Jak się przyjmie, to w sklepach pojawia się setki gadżetów z filmu i nareszcie będę mogła wcielić się w moje ulubione czarodziejki. :D
Serio- takiej tandety w najśmielszych marzeniach sie nie spodziewałam. Ale Go-Go- masz rację- można polecic na doła! Działa bezbłędnie! :lol:

[ Dodano: Sro 12 Sty, 2005 ]
Czytał ktoś mangę Bebopa? bo nie wiem, czy zamawiać.
Erelen_Galakar

Ekchem, wszystko zależy od tego czy ci się anime podobało (choć mangę uważam, za ciut lepszą, ale nie ma w niej głosu Megumi :cry: ). A żeby coś rozruszać ten temat, wasz ulubiony teledysk z anime, nazwa teledysku, nazwa utworu, autor; moje ulubione:
Naruto - Ready to Die - Iceman; no cóż scenki z Naruto.
You`re Everywhere - Everywhere - Val Gal; scenki z Fushigi Yuugi, Card Captor
Sakura, Ranma 1/2.
Slayers - She`s actual size - nie wiem; fragmenty filmu Slayers Premium.
Tribute - I will Remeber You - ???; z Fushigi Yuugi.
Hayaishibara Lips - Cherry Lips - Mirai MM; scenki z udziałem postaci którym głos
podłożyła Megumi Hayashibara.
Evangelion - Knocking on haevens door - Aluminium Studio; poświęcone Ewangelii ;)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

mangę uważam, za ciut lepszą, ale nie ma w niej głosu Megumi
Jesteś pierwszą osobą, która woli mangę CB niż anime. A znam wiele osób lubiących ten tytuł. To znaczy, że jednak komuś się ta manga podoba. Mi średnio, wolę anime. Gdzie ja mam oglądać teledyski z anime? Na vivie? mtv? a może na mezzo? No cóż nie przyłączam się do tego tematu.

Co do wyższości mangi nad anime, to wiele można tytułów wymienić. Zależy co kto woli. NP. Manga Sailor moon to głównie romans i "uratujemy świat dzięki naszej nieskończonej miłości". Za to anime to komedia z nutką "u. ś. dz. n. n. m. " ;)
Zwykle wolę manę niż jej wersję anime. Wyjątkiem są u mnie Slayers'i i kilka innych. ;) Kolejny temat rzeka. 8)
Erelen_Galakar

Ekchem Slayers to tytuł specjalny, gdyż tak, anime stworzono na podstawie książki (kurde, chciałbym przeczytać), a na podstawie anime powstały trzy serie mang stworzone przez różnych twórców, ta która wyszła w Polsce jest uważana za tą pośrodku (choć i tu wszystko zależy od gustów).
A teledyski z netu można sobie pościągać :) Nie jest to nielegalne :D
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

A teledyski z netu można sobie pościągać Nie jest to nielegalne
Z moim komputerem to byłby cud. :/
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vampire Hunter D do muzyki Nightwish i Cowboy Bebop z Edem w roli głównej z muzyką Gorillaz!

[ Dodano: Wto 18 Sty, 2005 ]
a może czytał ktos Edena? Bo ta manga jest naprawde godna uwagi ( no może dla troche starszych fanów :lol: ). Jakiś czas temu ukazał sie ósmy tom- niezła odmiana klimatu, świetne poczucie humoru. Urok tej mangi polega głównie na tym, że pozbawiona jest, typowych dla japonskich komiksów, lania wody i tekstów o niczym. Tutaj jest wyraźna kreska (brak duzych oczu na pół twarzy- co za dużo, to niezdrowo, no i te misternie rysowane tła!) i spójna fabuła. Brak "infantylności" to tez duży plus! Polecam! W porównaniu z "przegadanym" drugim tomem Wolf's Rain, Eden wypada swietnie!
Vincent

Post autor: Vincent »

To jest dosyć ciekawy kawałek muzyczny i filmiki z FFVIII
"VID - FF VIII - Vertical Horizont"

A poza tym fajne jest :
Neon Genesis Evangelion - Rammstein - Engel (very cool music video)
End_of_Evangelion_-_Prodigy_-_Breathe
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brrr aż mnie dreszcze przeszły. Z całą moją miłością i szacunkiem do mang: połowa, z jakimi się spotkałam, cierpiała na wodolejstwo. Ale to już chyba taka specyfika, pozostaje sie tylko przyzwyczaić!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”