Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

Post autor: Coco »

Lenneth pisze:Hagane no Alchemik? Tja, to by faktycznie brzmiało dziwnie.
a wlasciwie czemu nie? XD
stalowy?eee...ja tam pym juz wolala metalowy...jezeli chodzi o scislosc :wink:
Lenneth pisze:'Fullmetal' (przecież nie ma takiego słowa w angielskim),
ale moze byc full metal,tak? ^^ mi jakos nie przeszkadza,tak samo jak pelnometalowy :P
wie ktos,kiedy to wyjdzie w empiku?bo lepszych sklepow u mnie brak _^_'
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Coco pisze:bo lepszych sklepow u mnie brak
to i tak masz jak dla mnie raj!! u mnie nawet empiku nnie ma i zostaje mi tylko zamawianie mang przez internet _^_
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

Stalowy nie brzmi tak źle... Metalowy też ujdzie. :P Zresztą, tłumaczenie nazw własnych czasem wychodzi (nie wiem czemu, ale nie mogę sobie przypomnieć przykłądów :/), ale niestety regułą jest żę tworzenie nazwy własnej kończy się na czymś w stylu "Bilbo Bagosz". _^_
Coco pisze:wie ktos,kiedy to wyjdzie w empiku?bo lepszych sklepow u mnie brak _^_'
Ja wziąłem właśnie z Empiku. :P
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

Chyba tez sie bede musiała gdzies zaszyc w jakiejs księgarni, żeby sobie zobaczyc co oni w tym tłumaczeniu nawyprawiali....

....co do tytułu ...Polacy uwielbiaja spolszczać (: ....ale faktycznie inne opcje nietłumaczenia brzmiały by głupio ......Gdyby np zostawili fullmetal a przetłumaczyli drugi człon??? Fullmetal Alchemik??? _^_ ...a niech już sobie robią co chcą z tym tytułem ...nie chce mi sie wdrążac w dyskusje ...
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Coco pisze:stalowy?eee...ja tam pym juz wolala metalowy...jezeli chodzi o scislosc
Być może ja też, ale nie o to się z Faris 'kłócę'. :wink:
A z drugiej strony, 'stalowy' brzmi dumniej niż 'metalowy', bo stal kojarzy się z hartem ducha, niezłomnością, siłą, etc. :razz:
Coco pisze:wie ktos,kiedy to wyjdzie w empiku?bo lepszych sklepow u mnie brak _^_'
O? Ja swój egzemplarz właśnie w Empiku kupiłam. Może u Ciebie już się rozszedł nakład, taka popularna manga... XD
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Khem. Byłabym wdzięczna za zbytnie nie offtopowanie. A i "Władca Pierścieni" (nie)stety się do mang nie zalicza (jeszcze O.O') więc.... z góry dziękuję.

Polacy namiętnie kombinuja w tłumaczeniach mang i anime. Po serii Sailor Moon (i mangi i anime) juz mnie nic nie zdziwi chyba -_-'
Awatar użytkownika
Myszaq
Kupo!
Kupo!

Post autor: Myszaq »

Stalowy Alchemik jest fajny ale najlepszy jest Naruto! Poprostu nie moge przestać czytać!
Niektórych historii nie da sie opowiedzieć słowami, niektóre legendy muszą umrzeć...
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Myszaq pisze:Stalowy Alchemik jest fajny ale najlepszy jest Naruto! Poprostu nie moge przestać czytać!
Warto dodać coś od siebie, argumenty mile widziane :]

Ciekawa jestem, kto tutaj oglądał Gunslinger Girl- zatrzymałam się w połowie serii i jakoś nie mogę się przekonać do dalszego oglądania. Seria trochę nudnawa, w dodatku bez głównego wątku. Oprawa graficzna niezła, pomysł z małoletnimi zabójczyniami dobry, choć nie do końca oryginalny (PiS by tego zabronił) ALE w tym anime brakuje tego "czegoś", co by kazało śledzić losy bohaterów z zaciekawieniem... Czasem nawet zdaje się, że akcja zmierza w dobrym kierunku, ale za chwilę znowu nieznośnie zwalnia i następują typowo Evangelionowe wstawki o sensie istnienia, życiu etc (W Evie nawet mnie nie raziły, ale kiedy co drugie anime powtarza ten schemat, człowiek odczuwa znużenie) Ciekawa jestem ,czy ktoś podzieli moje zdanie :]

PS: Go Go- nie przesadzasz aby z tym OT? _^_
Awatar użytkownika
Maju
Kupo!
Kupo!
Post autor: Maju »

Ja do Naruto jakoś nie mogę się przekonać, a ostatnio Hellsinga katuję ciągle. Ten nowy OVA jest wg mnie lepszy od wcześniejszego. Alucard ma jeszcze więcej szaleństwa i zła w oczach XD, a Anderson jak zwykle zabójczy śmiech. Fajnie zrobili bronie bo w pełnym 3d ale w przeciwieństwie do innych efektów komputerowych w niektórych anime, tutaj jakoś mnie to nie zraża wogóle. Naprawdę fajnie się prezentuje. Wie ktoś może kiedy kolejny odcinek i ile ma wyjść wogóle?
"...And if you look at your reflection,
Is it all you want it to be?
What if you could look right through the cracks,
Would you find yourself... find yourself afraid to see?"
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Hellsing OVA to był strzał w dziesiątkę- na razie wiernie trzyma się mangi, ma poprawioną grafikę w stosunku do serii TV, a przy tym zachowano specyficzny , Hellsingowy klimat. Wstawki komputerowe są z lekka sztuczne, ale nie rażą . Może jedynie muzyka trochę rozczarowuje, bo poprzednia seria miała niesamowity OST, a tutaj jest tak... mało porywająca.
Z tego, co sobie przypominam, to następny odcinek ma wyjść w kwietniu, a cała seria to będzie ok 26 epizodów. Tak więc jest na co czekać ^^ Może chociaż kolejny tom mangi ukaże się u nas , zanim obejrzymy ostatni Hellsing OVA :D Ciekawość zżera,

Kod: Zaznacz cały

co to za odmłodzony Walter pojawia się na końcu mangi
..a angielskich skanów w życiu nie przejrzę :P
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:PS: Go Go- nie przesadzasz aby z tym OT? _^_
Do czasu aż nie gadacia o Władcy pierścieni, ale o Fullmetal Alchemist, ja się nie czepiam ;)

A właśnie. Ile odcinków liczy sobie łącznie FMA? Bo mam w posiadaniu 51.
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Go Go Yubari pisze:Ile odcinków liczy sobie łącznie FMA? Bo mam w posiadaniu 51.
To są już wszystkie epizody. No i oczywiście wypada obejrzeć kinówkę ;)

Zaczęłam oglądać Naruto na youtube - na razie stanęłam na pierwszych odcinkach, tak więc trudno mi się wypowiedzieć, ale wciągnęło mnie ^^ Być może uda się kiedyś zdobyć większość, bo buforowanie jest naprawdę męczące >.<
(główny bohater przypomina nam młodego Cida z ff7 XDD )
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

Faris pisze:Zaczęłam oglądać Naruto na youtube
Też bym sobie pooglądał, ale wolę się nie narażać na szok. Na pewnym zagranicznym forum przeczytałem, że Naruto ma mniej więcej taki sam głos jak słynny Ass Ketchup (pisownia z tego forum) z Pokemonów, a w japońskiej wersji brzmi niewiele lepiej. No, i dochodzi jeszcze cenzura. :/ Ogółem narzekali na jakość tłumaczenia na angielski, więc może bym się skusił na japońską, byle z napisami. :roll:
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Ababeb pisze:Ogółem narzekali na jakość tłumaczenia na angielski
Trzeba się wystrzegać amerykańskich tłumaczeń >.< Czasami potrafią zepsuć frajdę z oglądania (Nie mogę strawić zdubbingowanego Eda z FMA). Zdarzają się i takie całkiem, całkiem (oglądałam Lodossa po angielsku i nie było źle), ale zwykle Chamerykanie w nieudolny sposób próbują naśladować Japończyków ;/

Co do japońskich głosów - tutaj już trzeba się przyzywczaić (piski, krzyki itp XD ). Jeżeli będziesz się tak nastawiał do każdej serii, niczego nie obejrzysz ;)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

No Lodoss do najgorszych nie należy. Za to Sailor Moon... zabić za to to mało. Dubbing zwykle zaczyna razić, gdy poznamy radość i przyjemność ogladania anime w wersji japońskiej. Podoba mi się za to dubbing niemiecki w InuYashy, bo wiem, ze są gorsze. A pamięta ktoś te stare anime z Polonii 1 z włoskim dubbingiem? XD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”