Kod: Zaznacz cały
Huges dostał mało zabawną rolę :] Miałem przeczucie, że jego postać pojawi sięw filmie, ale żeby była taka ponura...... i do tego w NSDAP O.o Domagam się transfiguracji Huges'a w FMA2!

Moderator: Moderatorzy
Huges dostał mało zabawną rolę :] Miałem przeczucie, że jego postać pojawi sięw filmie, ale żeby była taka ponura...... i do tego w NSDAP O.o Domagam się transfiguracji Huges'a w FMA2!
ja popieram ^^ kto jeszcze jest za? :DJaco pisze:Dziś obejrzałem FMA:CoS. I mam tylko jedno zastrzeżenie!Kod: Zaznacz cały
Huges dostał mało zabawną rolę :] Miałem przeczucie, że jego postać pojawi sięw filmie, ale żeby była taka ponura...... i do tego w NSDAP O.o Domagam się transfiguracji Huges'a w FMA2
...Uważam, że rola faszyzującego Hughesa była w porządku. W końcu w anime facet też nie był święty, choćby nie wiem jak sympatyczny. I tak sobie myślę, że twórcy serii zrobili bardzo źle, uśmiercając go w 25-tym odcinku. >_ <Kiedyś kochałam tę postać, ale od tamtego odcinka minęły wieki... więc, delikatnie mówiąc, Maes zdążył mi mocno zobojętnieć.
Jakoś nie wyobrażam sobie Eda mówiącego "Hehe, sorasy" po nieudanej transfiguracji ciała ich matki o_O
Młodzieżowy język w ustach samego Ewarda mnie nie razi, już w wersji oryginalnej chłopak gadał bardzo 'na luzie', zwłaszcza w mandze, gdzie ma zupełnie inną osobowość, niż w anime (poczytasz, zobaczysz). Ed w serialu TV jest ludzki i emocjonalny, w mandze na odwrót. Ja akurat wyobrażam go sobie mówiącego 'sorasy' w wymienionym przez Ciebie momencie... choć faktycznie, wyrwane z kontekstu, brzmi to cokolwiek dziwnie. O.oFaris pisze:Razi mnie to, że wydawnictwo próbuje "dopasować się do potrzeb młodych czytelników" i wprowadza młodzieżowy język
Może to było celowe, młodzieżowa stylizacja i takie tam? Z drugiej strony, Ed jest geniuszem, nie powinien popełniać takich błędów.Faris pisze:Ortograf na 136 stronie - "O, tutaj pisze"
....Raczej elementów "Jestem Ed i jak coś wam nie pasi, to spadówa!"Faris pisze:No cóż - manga naprawdę mi się podobała - choć do rysunków trzeba się przyzwyczaić. Od razu można zauważyć, że będzie miała więcej elementów humorystycznych :]
Ale to cała wypowiedź, nie ma kontekstu :]Lenneth pisze:Ja akurat wyobrażam go sobie mówiącego 'sorasy' w wymienionym przez Ciebie momencie... choć faktycznie, wyrwane z kontekstu, brzmi to cokolwiek dziwnie. O.o
Al nie ma ciała, Ed stracił kończyny, ich matka nie żyje,
Owszem, nie pasuje. Roy ma 29 lat i bywa niepoważny, ale nie aż tak. Tu akurat wyraźnie widać, że tłumacz fanem serii nie jest; dla niego to tylko praca.Ivy, gdzie jest Ivy pisze:Roy'owi wybitnie natomiast nie pasuje "W tyłek jeża".
Pokaże mi ktoś kogoś kto mówi "sorasy". _^_ Nie mogli wstawić zwykłego "sory", któro to jest w miarę powszechnie używane? Tak dopasowaliby się do młodzieży i brzmiałoby estetyczniej, jeśli "sory" może być estetyczne. Zdaniem Isi, powinno być raczej coś w stylu "ojej", chociażLenneth pisze:Stąd te wszystkie 'sorasy'
trochę by to dziwnie brzmiało z ust Eda po stracie ręki i nogi... o_O
Wolałabym zostawić oryginalną wersję, nawet, gdyby brzmiała dziwnieLenneth pisze:Faris, a jak Ty byś przetłumaczyła 'Fullmetal', że się tak spytam z ciekawości?
Cieszę się, że do nas dotarło, jednak nie mogłam nie ponarzekać na polskie tłumaczenie ;]Lenneth pisze:To pewnie z radości, że w ogóle wydano ten komiks
No to teraz ja się przyczepię: czyli co, 'Hagane no'? Hagane no Renkinjutsushi? Hagane no Alchemik? Tja, to by faktycznie brzmiało dziwnie.Faris pisze:Wolałabym zostawić oryginalną wersję, nawet, gdyby brzmiała dziwnie
...Tak samo jak 'Fullmetal' (przecież nie ma takiego słowa w angielskim), a tego jakoś nikt się nie czepia. :]Faris pisze:Pełnometalowy to lekkie przegięcie
A mnie nie chodziło o obwolutę, tylko o pełne kartki bez poucinanych dialogów. [Grrr.Faris pisze:Szczerze mówiąc, nie ubolewam nad gorszym wydaniem (tzn brakiem obwoluty). I tak raczej zwracam uwagę na treść, więc wolę zapłacić mniej