FFVIII Pomoc: problemy z przechodzeniem gry
Moderator: Moderatorzy
I to mnie właśnie zastanawia - około 1249 HP najczęściej wyskakuje Invincible Moon, ale IM można po prostu się nie nauczyć, podobnie jak Angelo Strike, A Recover, A Reverse i A Search. Pozostają jednak dwa tricki Angelo pre-learned, czyli nauczone od początku: Angelo Rush i Angelo Cannon. Niskie HP generalnie ułatwia wykonywanie potężniejszych limitów, ale nawet będąc na 1 HP trafiał mi się Angelo Cannon obok Whishing Star. Angelo Rush gra tu minimalną rolę, a dlaczego to wyjaśniam.targaroth pisze:Poza tym Rionoa ciągle miała Wishing Star
Recover, Reverse, Search i Rush to kontrataki, które występują po spełnieniu pewnych warunków: A Rush - kontratak na cios fizyczny, ok 50% prawdopodobnieństwa, A Recover - osoba na krytycznym HP i % szans, próba jest powtarzana co 13 sekund, A Reverse to samo tyle, że zamiast rannego mamy nieboszczyka i tylko Search ma jako jedyny warunek losowanie co 13 sekund.
Po trzecie - szybkość akurat mnie nie dziwi, bo sama miałam Irvine'a na Auto-Haste ze Speed około 150 (Spd +40% a pod Spd-J szło Triple). Tak więc małoruchliwość Omegi mogę potwierdzić wysoką battl;e speed postaci.
To akurat JEST prawdą - czasami Omega MOŻE przed rozpoczęciem swojego normalnego cyklu wykonać trzy ataki wręcz lub magią. Zazwyczaj pierwsze idą wręcz, a jako trzeci magia, która kończy niejako "improwizację" Omegi i zapowiada rozpoczęcie jego normalnegot rybu walki. Ta anomalia jest rzadka, ale występuje co kilkanaście walk.-Omega powinna rzucić Lv5 Death na przywitanie, a nie zaczynać atakiem fizycznym
Wreszcie:
No i to nie jest do końca prawda, bo mi właśnie się zdarzał często w przedziale 1 - 1300 również Angelo Cannon. Z tym, że to zastrzeżenie "Critical + Aura" teoretycznie może być prawdziwe - musze to sparwdzić, ale na obecną chwilę jakoś mnie to nie przekonuje.When her crisis level is high...she'll always perform her highest Limit Break.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Czasami też zdarza się, że Omega może w każdej chwili przerwać cykl ataków i wykonać ciosy fizyczne - raz zdarzyło mi się, że pomiędzy Meteorem a Megido Flame Omega zaatakował dwukrotnie fizycznie.ciumcia pisze:To akurat JEST prawdą - czasami Omega MOŻE przed rozpoczęciem swojego normalnego cyklu wykonać trzy ataki wręcz lub magią. Zazwyczaj pierwsze idą wręcz, a jako trzeci magia, która kończy niejako "improwizację" Omegi i zapowiada rozpoczęcie jego normalnegot rybu walki. Ta anomalia jest rzadka, ale występuje co kilkanaście walk.
Owszem, ale to sytuacje dość rzadkie. Zastanawiało mnie to i poza teorią "losowego kontrataku" nie mam do zaoferowania lepszego wyjaśnienia.Mischi pisze: Czasami też zdarza się, że Omega może w każdej chwili przerwać cykl ataków i wykonać ciosy fizyczne - raz zdarzyło mi się, że pomiędzy Meteorem a Megido Flame Omega zaatakował dwukrotnie fizycznie
A odnosnie najbardziej nurtującego nas pytania:
I JEST to prawda - sprawdzone osobiście przeze mnie, dosłownie przed chwilą. MUSI być crital HP + Aura, wtedy bankowo poleci nieprzerwany sznureczek Wishing Stars.And since she was in aura AND critical..she used wishing start ever turn.
Tak więc video jest jak najbardziej autentyczne. Swoją drogą chyba mogę już mniej więcej rozpisać w opisie Rinoy ściągawkę z warunków, które musi spełnić na poszczególne tricki z Angelo.
Kilmi - lepiej pisz już przeprosinykilmindaro (1 hour ago)
Lol. This fight is cheated. Tell me one thing: where is Lv 5 Death at the begining of the fight? Well? In normal, non-cheated fight with Omega there are always LV 5 Death, not physical attack...

Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Statsy Squalla (w tym Speed) było widać, do tego wyraźnie MIAŁ podpięte Spd +40%, a w czasie walki autor filmu MIAŁ na wszystkich Auto-Haste. To spowodowało, że w czasie interwałów między poszczególnymi Limitami pozostałym postaciom JUŻ ładował się pasek ATB w połowie na kolejny ruch! Tym samym Omega stała "zamrożona", podczas gdy autor filmu nieprzerwanie bombardował Omege Limitami. To jest mniej więcej tak jak w Matrixie - Smith porusza się "normalnie" (normalnie jak na niego) a Neo paruje jego ataki z "niewiarygodną prędkością" (niewiarygodną w porównaniu do możliwości Smitha). To NIE Cheat, ale efekt dobrze przemyślanej strategii.targaroth pisze:ale Omega zaatakowała tylko raz na serię ciosów ze strony drużyny.. czy to Sephiria nie wydaje Ci się dziwne??
BYĆ MOŻE jest jakieś uwarunkowanie, kiedy Omega zaczyna normalnie ofensywę, a kiedy najpierw improwizuje i dopiero później leci standardem. Teoretyzuję, że tu czynną rolę może grać ilość pozostałego czasu, który mamy na odnalezienie Omegi i rozpoczęcie walki. Zdażało mi sie, że rozpoczynając walkę z więcej jak 37 sekund, Omega miała ruch z LV5 Death dopiero po dwóch moich rundach, a przy 37 sekundach lub mniej - dużo szybciej. bardzo mozliwe, że gdzieś czytał lub sam grzebał w kodzie gry, by wyłapać wzór i mechanizm działania ataków Omegi i uzbrojony w tą więdzę skonfigurował postacie tak, by Omega zatańczyła, jak on chciał. Z Ozmą JEST coś takiego możliwe i na gamefaqs jest nawet szczegółowa analiza jak skłonić "kulkę" do użycia konkretnych technik - nie widzę powodów, dla których z Omegą nie miałoby być tak samo.kilmindaro pisze:Omega przypadkowo rozpoczęła od rzadko wykonywanego ataku fizycznego zamiast Lv 5 Death akurat przypadkowo, kiedy nagrywał ten filmik,
Bardzo możliwe, że to właśnie jeden ze skryptów, wedle którego Omega wybiera sobie cel i rodzaj ataku. Z drugiej strony mógł to być też przypadek - mało prawdopodobne, ale wykluczyć nie można.kilmindaro pisze:która to przypadkowo jako jedyna miała HP większe niż wymagane na limit.
kilmindaro pisze:Za dużo zbiegów okoliczności, moim zdaniem...
See above - może to być pzremyślana strategia, oparta na dokładnym rozpracowaniu Omegi, praktycznie od podstaw. Tak już ci pisałam: lepiej pisz już przeprosiny dla tego faceta, bo dowodów na to że cheatnął NIE MA
Ok, dość - to HELP, a nie "czy ten facet cheatował?"
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bzdura - po prostu normalnie wyuczyłeś - a Familiar używa sie automatycznie tak samo jak Haggle, Sll-HighKaz pisze:jesli automatycznie to powinno byc dostepne odrazu kiedys odblokowalo mi sie to ale juz nie pamietam jak... to bylo tak dawno temu