kilmindaro pisze:Moje pytanie na dziś - jak zdobyć Curse Spike, jeśli żaden z potworków wymienionych na Krypcie teoretycznie posiadający ten przedmiot, w rzeczywistości go nie posiada? Ewentualnie jak zdobyć Rosetta Stone (inny niż ten w Eshtar), Shaman Stone lub Dark Matter? Ewentualnie, czy Curse Spike jest tym samym, co Cursed Spike jaki zostawia Malboro?
Najłatwiej zdobyć Curse Spike wykradając bądź wygrywając od Tri-Face w Deep Sea Reasearch Centre przed zabiciem Ultimy Weapona. Na ekranie, na którym jest przedostni SP całej lokacji są trzy skryptowane walki (czyli pojawiają się zawsze w tym samym miejscu ekranu, nawet po wpięciu Enc-None co i tak polecam) z Tri-Face'ami. Później należy przejść na poprzedni lub następny ekran, po czym wrócić. Słyszałem, ze tych walk nie ma już po zabiciu Ultimy, ale kiedyś nie zwracałem na to uwagi, a teraz jeszcze gadziny nie ubiłem, bo zdobywam właśnie Dark Mattery/Shaman Stone/Rosetta Stone dzięki Curse Spike'om. W sumie zdobyłem ich już grubo ponad 700 :D Tak czy siak, to co czasem Malboro zostawia to są właśnie Curse Spike... Tri-Face'y można jeszcze spotkać na Island Closest To Heaven bodajże, ale nie zawracałbym sobie tym głowy, skoro można załatwić całą sprawę w DSRC