FF Tactics
Moderator: Moderatorzy
FF Tactics
W necie przeczytałem, że ogólnie żeńskie postacie są lepsze. Czy to prawda i dlaczego? Czy wybór płci jest bardziej wskazany dla jakichś zawodów? Jak to się odbija na statystykach?
A jak ma się sprawa z brave i faith? Przeczytałem, że przy bardzo niskich/wysokich statystykach postacie odchodzą. Jakie wartości tych parametrów są najlepsze?
Opłaca się przyłączać Agrias i Mustadio do składu czy lepiej dalej rozwijać zwykłe postacie? Jaki jest najlepszy skład drużyny w grze?
A jak ma się sprawa z brave i faith? Przeczytałem, że przy bardzo niskich/wysokich statystykach postacie odchodzą. Jakie wartości tych parametrów są najlepsze?
Opłaca się przyłączać Agrias i Mustadio do składu czy lepiej dalej rozwijać zwykłe postacie? Jaki jest najlepszy skład drużyny w grze?
- Go Go Yubari
- Ifrit
Ja tam zawsze miałem mniej więcej pół na pół jeżeli chodzi o płcie. Ale faktycznie kobiety są przydatniejsze.Muchlej pisze:W necie przeczytałem, że ogólnie żeńskie postacie są lepsze. Czy to prawda i dlaczego? Czy wybór płci jest bardziej wskazany dla jakichś zawodów? Jak to się odbija na statystykach?
Po pierwsze możemy im zakładać wstążki (ribbon) chroniące przed wieloma czy też wszystkimi statusami.
Po drugie: możemy im zakładać perfumy. Warto tu wspomnieć o Setiemson, która to nakłada Auto - Haste (przez całą walkę), Auto - Transparent (jesteś niewidoczny do wykonania ataku, czaru, itp. ale możesz się przemieszczać) i Magic Atack +1. Zabójcza rzecz.
Po trzecie: gdzieś wyczytałem, że w walce spotykamy więcej mężczyzn niż koniet, a więc Charm (który działa tylko na przeciwne płcie) jest bardziej przydatny
Pomijając juz ten 3 punkt to dwa pierwsze pokazują o sile kobiet :D
Nie, ale kobieta nie może zostać Bardem, a mężczyzna Dancerem.Muchlej pisze:Czy wybór płci jest bardziej wskazany dla jakichś zawodów?
Jak masz brave ponizej 6 albo faith powyżej 94 to wtedy Twoi towarzysze Cię opuszczą.Muchlej pisze:A jak ma się sprawa z brave i faith? Przeczytałem, że przy bardzo niskich/wysokich statystykach postacie odchodzą. Jakie wartości tych parametrów są najlepsze?
Brave'a warto mieć w sumie jak najwięcej. Szczególnie u monka. Duży brave=silniejsze ataki i większy % powodzenia reaction abilities (np. Blade Grasp Samuraja). Jednak jeżeli szukasz przedmiotów za pomocą move-find item to musisz mieć jak najmniejszego brave'a bo będziesz znajdywał same phoenix downy. No i jeszcze jedno - jak brave podczas walki spadnie poniżej 10 to postać zamieni się w kurczaka i będzie biegać po całej planszy unikając przeciwników. Po każdej turze brave wzrasta o 1.
Faith jest tak samo przydatny jak i nie Plusy: większe obrażenia zadawane magią, większy % powodzenia czarów takich jak Haste (i rzucający czar i ten na którego jest on rzucany powinni mieć dużo faitha). Minusy: większy faith=większe obrażenia od magii, większy % powodzenia nakładania negatywnych statusów. Zwróć uwagę, że gdyby mieć 0 Faitha (na stałe da sie mieć najmniej 3) to ataki magiczne nie zabierałyby żadnych obrazeń. Ale też nie uleczylibysmy czy teżwskrzesili taką postać białą magią...
Pewnie, że się opłaca przyłączać. Mustadio nawet muszisz mieć, żeby zdobyć ukryte postacie. Ale jeżeli chodzi Ci o ich użyteczność w walce to też jak najbardziej. Wprawdzie po pewnym czasie Agiras może sie okazać słaba (nie powiem czemu, bo może jeszcze tego nie wiesz ) Mustadio jednak powinien mieć któryś z pistoletów nawalających magią, wtedy jest bardziej przydatny. Ja Agiras miałem zawsze, a Mustadio może 2 razy na 8 przejść.Muchlej pisze:Opłaca się przyłączać Agrias i Mustadio do składu czy lepiej dalej rozwijać zwykłe postacie?
To już musisz sam odkryć Ale polece Ci takie ustawienia jobów:Muchlej pisze:Jaki jest najlepszy skład drużyny w grze?
Job: Ninja, 2 job: w sumie obojętnie, reaction: albo sunken state albo blade grasp, support: możesz użyć equip armor, żeby zwiększyć HP, ale ja wole Concentrate, Move: move+2, ew. 3
Job: Monk, 2 job: Squire - ze względu na accumulate, reaction: counter, Support: equip armor albo attack UP, Move + 2,3
That's the lesson for today
Mam takie małe pytanie nooba. Czy da się jakoś zmniejszyć obrażenia zadawane przez Night Sword w trakcie potyczki w Lionel Castle? Facet ciągle się leczy tym atakiem, tak że wątpię aby zwykła sieczka coś dała, a Jumpa udaje mu się uniknąć. >_<
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Niestety nie.Ababeb pisze:Czy da się jakoś zmniejszyć obrażenia zadawane przez Night Sword w trakcie potyczki w Lionel Castle?
?Jakim cudem?Ababeb pisze:a Jumpa udaje mu się uniknąć
Jest dużo sposobów na Gafgariona. Najlepiej będzie jak rozwalisz/zabierzesz mu jego miecz (tylko nie zawsze wychodzi ;P ). Możesz też podlecieć czarnym Chocobosem i zabrać z tamtąd Ramzę :D W ostateczności otwierasz bramę i atakujesz całą ekipą
Ciekawa porada. Dzięki, spróbuję.Jaco pisze:Jest dużo sposobów na Gafgariona. Najlepiej będzie jak rozwalisz/zabierzesz mu jego miecz (tylko nie zawsze wychodzi ;P ).
Bo jest za szybki. Dam przykład. Gafgarion uderza swoim Night Swordem i otrzymuję obrażenia. Następuje moja tura, w której wyprowadzam Jump. Teraz inne postacie wykonują swoje ruchy... no i znowu kolejka Gafgariona. Nie wykonuje żadnych ataków tylko po chamsku się przesuwa o jedną czy dwie kratki. >_<'Jaco pisze:Jakim cudem?
Tia, żebym tak wiedział skąd wziąźć czarnego chocobo. ;PJaco pisze:Możesz też podlecieć czarnym Chocobosem i zabrać z tamtąd Ramzę
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Ou. To może być problem, bo w jednej z walk mi zdechł. No, ale zawsze mogę złapać nowego.Jaco pisze:Chocobosa powinieneś mieć - o ile uratowałeś go kiedyś tam. Jak zauwazyłeś znoszą one jajka i pewnego razu moze się wykluć czarny, albo czerwony ;]
omg! co za problem... teleport, albo ignore high i jesteś poza jego zasięgiem.
lub: jaki kolwiek item dajacy auto - transparent albo conter - transparent
albo dajesz dupkowi zombi to będzie sie sam zabijał, albo sam zakładasz curse ringa co jego night sword bedzie cie leczyc a go zabijać...
lub, dajesz konter speed up [czy jajk to sie zwie,] bazowe umiejetnosci ramzy i ciągle krzyczysz i uciekasz a on nawet jak cie walnie to jeszcze cie przyspieszy...
lub: jaki kolwiek item dajacy auto - transparent albo conter - transparent
albo dajesz dupkowi zombi to będzie sie sam zabijał, albo sam zakładasz curse ringa co jego night sword bedzie cie leczyc a go zabijać...
lub, dajesz konter speed up [czy jajk to sie zwie,] bazowe umiejetnosci ramzy i ciągle krzyczysz i uciekasz a on nawet jak cie walnie to jeszcze cie przyspieszy...
Nie zapominaj, że to jest 2 chapter, gdzie niektórych zdolności musiał by się specjalnie uczyć. Auto transparent nie ma co marzyć, no a counter transp. to trza ninje zrobić, potem się wyuczyć (900Jp). Teleport - 600 JP, Ignore Heught - 700 bodajrze... speed save - 800 Jp.... Na to wszystko trza czasu. Najszybciej bedzie z weapon break, albo zombie, o ile to zadziała (nie próbowałem), ale najpierw trza Oracla.