Offtopiczalnia część 2

Wszystko co userzy naprodukowali przed listopadem 2007 (od tego miesiąca liczona jest Czwarta Era :)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Sogetsu
Malboro
Malboro

Post autor: Sogetsu »

Garnet pisze:strzelanka do kowboji pojawiajacych sie w oknie saloonu?
Wild Gunman. polecam sie na przyszlosc, jesli chodzi o NESa ;-)
Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar

Post autor: Gokulo »

Jesli chodzi o zgrywanie na PenDrive'a to trzeba miec jeszcze specjalny programik - np. ja uzywam MaxDrive, bodajze ActionReplay tez ma taka mozliwosc. Tylko trzeba bardzo uwazac bo potrafia byc do zawodne - ja raczej uzywam tylko zeby z pc na konsole nagrac, a nie odwrotnie - ostatnio jak chcialem pokopikowac pare save'ow na dysk zeby miejsca miec to padla cala Memorka.
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Jaco »

Skoro istnieje ryzyko to ja podziękuję i w końcu chyba sobie kupię drugą memorkę....

A propo NESa - tak ostatnio mnie wzięło na gierkę Nintendo World Cup. Świetna piłka nożna! Zagrywałem się w nią na moim czarno - białym Game Boyu dawno, dawno temu :] Postacie wyglądają komicznie, można faulowac ile wlezie, ogólnie łatwa i przyjemna gierka :]
Sogetsu
Malboro
Malboro

Jaco pisze:tak ostatnio mnie wzięło na gierkę Nintendo World Cup.
polecam japońską wersję: Nekketsu Koukou Dodgeball Bu - Soccer Hen. Angloęzyczna została okrojona z fabuły - intro, wstawki między meczami, zakończenie - wszystko wycieli. jeszcze lepsza jest następna część: Kunio-Kun no Nekketsu Soccer League.
w ogole, jezeli cos ma w tytule 'Nekketsu' albo 'Kunio-kun', to mozna smialo probowac. najczęściej są to świetne parodie gier sportowych, jak wymienione juz piłki nożne. są tez:

IkeIke! Nekketsu Hockey Bu: Subette Koronde Dai Rantou (hokej na lodzie)

Nekketsu! Street Basket: Ganbare Dunk Heroes (koszykówka)

Downtown - Nekketsu Koushin Kyoku - Soreyuke Daiundoukai (dziwne zawody sportowe)

Nekketsu Kakutou Densetsu (kapitalne mordobicie z czterema zawodnikami jednocześnie)

Nekketsu Koukou Dodgeball Bu (dodgeball, podobne go gry w 'dwa ognie')

Bikkuri Nekketsu Shin Kiroku!: Harukanaru Kin Medal (dziwnych zawodów sportowych ciąg dalszy)

Downtown: Nekketsu Monogatari (chodzone mordobicie polaczone z rpg, wersja amerykanska to River City Ransom a europejska to Street Gangs)

Downtown Special: Kunio-kun no Jidaigeki Dayo Zenin Shuugou! (druga część chodzonego mordobicia, tym razem osadzona w czasach feudalnej Japonii)

oprocz tego jest wiele gier z chlopakami z drużyny Nekketsu na m.in. Gameboya, SNESa, pojawily sie takze remake'i na GBA.
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Pytanie do zeszłorocznych maturzystów, albo tych, co się znają:

Muszę napisać bibliografię. Tylko nie wiem za bardzo co dokładnie się podaje.... czy wystarczy coś takiego:

1. PASEK JAN CHRYZOSOM, PAMIĘTNIKI, WARSZAWA 1987

w literaturze podmiotu, czy coś jeszcze? No oczywiście można podać jeszcze coś w stylu "[tu. str. 200-300]", po przecinku czy tam po kropce.... Że też się czepiają takich szczegółów. Jak ktoś byłby tak uprzejmy wysłać mi na maila przykładową bibliografię to byłbym wdzięczny ;)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Bibliografia

I. Literatura przedmiotu:

1. Aguirre M., Geometria strachu Wykorzystanie przestrzeni w literaturze gotyckiej, W: Wokół gotycyzmów, pod red. Grzegorza Gazdy, Agnieszki Izdebskiej i Jarosława Płuciennika, Kraków 2002, ISBN 83-242-0144-0, S. 15-28.
2. Izdebska A., Gotyckie labirynty, W: Wokół gotycyzmów, pod red. Grzegorza Gazdy, Agnieszki Izdebskiej i Jarosława Płuciennika, Kraków 2002, ISBN 83-242-0144-0, S. 34-36, 38-39.
3. Jagla J., Okrutna świętość Cierpienia chrześcijańskich męczenników w ikonografii średniowiecznej, W: Wokół gotycyzmów, pod red. Grzegorza Gazdy, Agnieszki Izdebskiej i Jarosława Płuciennika, Kraków 2002, ISBN 83-242-0144-0, S. 309, 314-320, 327.
4. King S., Danse macabre, Warszawa, ISBN 83-7337-835-9, S. 24-28, 60-61, 69-70, 84-90, 99-106.
5. Stelmaszczyk B., Demony erotyki Groteskowo-gotyckie powinowactwa w balladach Bolesława Leśmiana, W: Wokół gotycyzmów, pod red. Grzegorza Gazdy, Agnieszki Izdebskiej i Jarosława Płuciennika, Kraków 2002, ISBN 83-242-0144-0, S. 290-294.

II. Literatura podmiotu:

1. Leśmian B., Róże [online] [dostęp 29 marca 2006]. Dostępny w Internecie: http://www.tarra.friko.pl/poezja/lesmian.html.
2. King S., Jasność, Warszawa 1990, ISBN 83-207-1340-4.
3. Shelley M., Frankenstein, Kraków 2001, ISBN 83-7220-386-5.

III. Materiały dodatkowe:

1. Beksiński Z., WZ [online] [1985, olej, płyta pilśniowa] [dostęp 30 marca 2006]. Dostępny w Internecie: http://www.dmochowskigallery.net/galeri ... icture=671.
2. Beksiński Z., KT [online] [1986, olej, płyta pilśniowa] [dostęp 30 marca 2006]. Dostępny w Internecie: http://www.dmochowskigallery.net/galeri ... icture=669.
3. Mistrz Nadreński, Męczeństwo św. Bartłomieja [il.], XV w., W: Wokół gotycyzmów, pod red. Grzegorza Gazdy, Agnieszki Izdebskiej i Jarosława Płuciennika, Kraków 2002, ISBN 83-242-0144-0.

moja bibliogriafai ;)

[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 11:52 ]
kurcze właśnie zobaczyłem ze strona z leśmianem nie istnieje już :/
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Boni mi mówiono, że po nazwisku, a przed imieniem ma być przecinek. Inna sprawa, że ponoć tych całych nr ISBN nie trzeba podawać.

BTW. Dobrze to jest? (chce skorzystać z satyry zawartej w moim podręczniku do polaka):

2. Krasicki, Ignacy. Z satyr: Pijaństwo. W: Mrowcewicz, Krzysztof. Przeszłość To Dziś. I klasa liceum i technikum, część II. Warszawa 2003. s. 196 – 198.
Boni pisze:[dostęp 29 marca 2006]
Własnie... o co z tym chodzi? Mam wpisać datę po prostu kiedy to znalazłem, czy co? U mnie to wygląda tak:

1. Kądziela. Łukasz. Sarmatyzm. W: Wiedza i Życie [online]. nr 5/1996. Dostępny w internecie: <http://archiwum.wiz.pl/1996/96053700.asp>.

2. Mazurkiewicz, Roman. Główne Idee Polskiego Sarmatyzmu [online]. Dostępny w internecie: <http://www.staropolska.gimnazjum.com.pl ... atyzm.html>.

Big Thx Boni ;)

Aha - jak mam lekturę z śmiesznym opracowaniem, to tytuł książki zwie się np. "Zemsta z opracowaniem szkolnym" czy moge tylko napisac "Zemsta"? Ew. cały tytuł i podaje strony, gdzie tylko Zemsta jest....
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Jaco pisze:Boni mi mówiono, że po nazwisku, a przed imieniem ma być przecinek. Inna sprawa, że ponoć tych całych nr ISBN nie trzeba podawać.
A więc. :) Grunt to to, co Ci powiedzą nauczyciele/bibliotekarki w szkole. Wynika to z faktu, że jest kilka sposobów zapisywania książek w bibliografii. Np, kolejność alfabetyczna nazwisk- raz sie stosuje a raz nie. ^^ Anyway, jeśli o mnie chodzi to z przecinkiem po nazwisku spotykam się po raz pierwszy. Miałem okazję obejrzeć klika prac zbiorowych gdzie były bibliogriafie, a także prezentacje na necie i ani razu nie widziałem czegoś takiego XD Anyway jeśli tak Ci rozkazują ci co uczą w szkole to rób tak jak mówią ;) A jak usłyszałeś to niewiadomo od kogo to daj se siana z tym przecinkiem XD
Jaco pisze:2. Krasicki, Ignacy. Z satyr: Pijaństwo. W: Mrowcewicz, Krzysztof. Przeszłość To Dziś. I klasa liceum i technikum, część II. Warszawa 2003. s. 196 &#8211; 198.
powiem tak, u nas panuje zasada, że nie wolno korzystać z podręczników, opracowań typu "ściagi" etc. ale jeżeli nauczyciele u was to dopuszczają to nie ma problemu ^^ Co do samego zapisu... Ja bym to zapisał tak (to wersja jaka jest w mojej szkole dopuszczana i cóż, jest ona nieco inna, np. nie ma tylu kropek XD , w ogóle w żadnej bibliogriafii tyle kropek nie widziałem XD ):

Krasicki I., Z satyr:pijaństwo, W: Mrowcewicz, K., Przeszłość To Dziś, I klasa liceum i technikum, część II, Warszawa 2003. s. 196 &#8211; 198.

Ale mozliwe że po W: trzeba wpierw tytuł ksiazki dać a potem autora...w ogóle to dla mnie dziwne jest podawanie podręcznika, słowników terminów literackich też chyba nie wolno dawać... anyway, ja tam nie wiem jak jest u Was, może macie inne reguły XD
Jaco pisze:Własnie... o co z tym chodzi? Mam wpisać datę po prostu kiedy to znalazłem, czy co? U mnie to wygląda tak:

1. Kądziela. Łukasz. Sarmatyzm. W: Wiedza i Życie [online]. nr 5/1996. Dostępny w internecie: <http://archiwum.wiz.pl/1996/96053700.asp>.
Po tytule czy jak to tam zwać w kwadratowych nawiasach zapisujesz kiedy miałem do tego dostęp. Wynika to z faktu że strony internetowe mają zwyczaj wygasania, tak jak to jest w przypadku mojego leśmiana. Anyway, ja bym to tak napisał:

2. Mazurkiewicz R., Główne Idee Polskiego Sarmatyzmu [online] [dostęp dnia 23 marzec 2006]. Dostępny w internecie: http://www.staropolska.gi.../sarmatyzm.html.
Tego z artykułem nie jestem pewien. Masz tu link do strony, ściągnij sobie prezentację w powerpoincie, tam jest to bardziej jasno objaśnione: http://www.bibliofilur.republika.pl/sam ... A1CZNIKOWA
Jaco pisze:Aha - jak mam lekturę z śmiesznym opracowaniem, to tytuł książki zwie się np. "Zemsta z opracowaniem szkolnym" czy moge tylko napisac "Zemsta"? Ew. cały tytuł i podaje strony, gdzie tylko Zemsta jest....
Ja powiem tak, że ja bym w ogóle tego nie mógł dać do bibliogriafii :D Więc trudno mi tu powiedzieć... ale cóż, zobacz stronę tytułową, jeśli pisze w tytule "z opracowaniem szkolnym" no to musisz dać ;) lol, w ogóle to moze se załatw ksiazke bez opracowania ;p

[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 14:18 ]
ps. ja musłaem oddać bibliografie do końca marca, awiec juz ją oddałem, i mam taki problem ze moja bibliogriafia zajmuje całą stronę i nie mam gdzie zmiescic planu prezentacji na właściwej maturze, bo podobno tez trzeba dołączyć XD
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Boni pisze:Anyway, jeśli o mnie chodzi to z przecinkiem po nazwisku spotykam się po raz pierwszy. Miałem okazję obejrzeć klika prac zbiorowych gdzie były bibliogriafie, a także prezentacje na necie i ani razu nie widziałem czegoś takiego XD Anyway jeśli tak Ci rozkazują ci co uczą w szkole to rób tak jak mówią A jak usłyszałeś to niewiadomo od kogo to daj se siana z tym przecinkiem XD
M.in. gdzieś tu http://kangur.ae.krakow.pl/Biblioteka/W ... zalaczniki no i ktoś mi z klasy mówił. Ale w sumie może być tak, że co szkoła to inaczej :] Ale jak będzie źle to i tak mnie nauczyciel jeszcze chyba skoryguje, right?
Boni pisze:w ogóle to dla mnie dziwne jest podawanie podręcznika, słowników terminów literackich też chyba nie wolno dawać... anyway, ja tam nie wiem jak jest u Was, może macie inne reguły XD
Nauczycielka z polaka pozwoliła, a więc chyba mogę ;) Oprócz powyższej satyry to do literatury przedmiotu wpisałem jeden cały rozdział z rzeczonego podręcznika!
Boni pisze:w ogóle to moze se załatw ksiazke bez opracowania ;p
Chyba tak zrobię (tak to jest jak się wysyła matkę po coś :P )
Boni pisze:ja musłaem oddać bibliografie do końca marca
Ja też :lol: Ale sobie przesunąłem termin na jutro ;)
Boni pisze:i mam taki problem ze moja bibliogriafia zajmuje całą stronę i nie mam gdzie zmiescic planu prezentacji na właściwej maturze, bo podobno tez trzeba dołączyć XD
No ja muszę od razu oddać bibliografię z planem. Zmniejsz czcionkę, może zmieścisz ;]
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Jaco pisze: No ja muszę od razu oddać bibliografię z planem. Zmniejsz czcionkę, może zmieścisz ;]
jako że podobno czcionki nie wolno zmiejszać to chyba ksiazkę "wokół gotycyzmów" pomimo tego że jest pracą zbiorową, potraktuję jako książkę spójną i tylko strony jej powypisuję... heh-_-' a z tą czcionką to sam nie wiem czy mozna czy nie ;)
Jaco pisze:Ale sobie przesunąłem termin na jutro
twardziel ;]

[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 20:11 ]
Jaco pisze:Nauczycielka z polaka pozwoliła
ave "Twojej-nauczycielki-z-polaka"
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Boni pisze:ave "Twojej-nauczycielki-z-polaka"
That's my Gosia :* ;]

BTW. Możemy potem wnosić jeszcze jakieś zmiany do tej bibliografii? Bo w sumie pracy nawet nie tknąłem, a tą bibliografię zacząłem pisać ... wczoraj? :] I jeszcze nie wiem jak dokładnie to wszystko będzie wyglądać :P ... "Gupia" matura :/

A zresztą... jutro się dowiem i załamię jak co ;)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Jaco pisze: BTW. Możemy potem wnosić jeszcze jakieś zmiany do tej bibliografii? Bo w sumie pracy nawet nie tknąłem, a tą bibliografię zacząłem pisać ... wczoraj? :] I jeszcze nie wiem jak dokładnie to wszystko będzie wyglądać
dla mnie to głupie w ogóle, jak mozna kazać przynosic ludziom bibliogriafię zanim sie zrobi pracę :lol: winno wpierw sie dawać plan, a bibliografia na samej maturze i git, no ale nie mnie decydować ;] co do zmian, no niby mozna, ale ciało pedagogiczne bardzo sceptycznie sie do tego odnosi bo to tylko dodatkowa papierokowa robota ;)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

http://sklepik.projekt-manga.net/produc ... cts_id=421

Polecam :> Czeka się trochę i ceny różne, ale normalnie oh i ah...
Ja chcę (a nie mam za co, buu):
To
I to
I to *.*
I tym bym nie pogardziła

łeh....
Sogetsu
Malboro
Malboro

niezłe, niezłe. ale i tak nie znalazłem tam pewnej rzeczy... znasz jeszcze jakies polskie sklepy tego typu?
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Mam pytanie:
Skad wziac emulator do PSX??
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”