FFX POMOC, część druga

Wszystko co userzy naprodukowali przed listopadem 2007 (od tego miesiąca liczona jest Czwarta Era :)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

ksips pisze:Wygrałem underdog's secret co to jest? Jak tego użyć?
Do mixowania. Można tez to podłączyć do jakiejś broni.

Ksips ciągle pytasz:
ksips pisze:A jak
Odpowiedzi sa na Krypcie. Wyprowadza mnie z równowagi takie lenistwo. Pytać w ostateczności, a nie zasypywac temat pytaniami, na które odpowiadaliśmy setki razy. Jeszcze masz opcję "szukaj" na forum. Tez radze się zaznajomić -_-' W innym razie, inaczej porozmawiamy...

[ Dodano: Sob 27 Maj, 2006 14:39 ]
fdq pisze:hmm rzecz w tym że żaden z nich nie świeci się
powalcze jeszcze z tym - może musze najpierw pokonać Dark Ixiona...
Nie. Pobiegaj w kólko, az w końcu się któryś zaświeci. DI nie jest byle bossem do pokonania, wiec lepiej tak nie pędź na to spotkanie. Przebiegnij Thunder Plains kilka razy, to pomoże.
ksips

Post autor: ksips »

Żeby zdobyc dla rikku moon sigil to trzeba pokonac dark ifrita, ktory blokuje droge, czy jest jakies obejscie na pustyni?
ksips

W albhed home a nie w Sanubia Desert-West? Jak isc do albhed home?
ksips

O celestial :) To jak dojsc do celestial?
ksips

Doszedlem do crest i stamtad poszedlem na polnoc szukajac sigil i spotkalem dark ifrita i sie pytalem czy go trzeba pokonac, bo za nim jest sigil czy jest gdzie indziej. I nadal mam to pytanie gdzie jest sigil, bo z opisem znalesc nie moge :(
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Jak zwykle najwięcej problemów sprawia Sigil. Aby go zdobyć musisz dostać się do wioski Cactuarów, która od początku gry blokuje potężna zamieć piaskowa. Jeśli jej nie zauważyłeś/łaś to udaj się do Sanubia Desert-West. Jeśli dotrzesz tu południowym wejściem to od razu skieruj się w prawo. Po krótkiej wędrówce dotrzesz do skarpy, z której będzie widać lasek kaktusów targany potężną burzą piaskową. Po środku skarpy znajduje się kamień z wykutym wizerunkiem cactuara. Podejdź do niego i wciśnij X. Zacznie się quest z Cactuarami:

Do znalezienia i pokonania jest 10 Cactuarów. Najpierw należy uważnie przeczytać wskazówki na kamieniu, które mają naprowadzić nas na zielonego stworka. Gdy już odnajdziemy naszą zgubę musimy go złapać. Znacię grę "Raz, dwa, trzy babajaga patrzy?"" No to już wiecie, o co chodzi. Podchodzić do kaktusa możemy tylko wtedy, gdy on nas nie widzi. Jeśli nas zobaczy podczas ruchu to po prostu ucieknie. Na każdego mamy 3 próby. Jeśli nam się uda i podejdziemy Cactuara ten nas zaatakuje. Warto dać ekipie uzbrojenie do łapania potworów na Monster Arenę, dzięki temu od razu złapiemy sobie kaktusy do kolekcji. Podczas wędrówek po pustyni przyda się umiejętność No Encounters. Za udane złapanie kaktusa dostajemy sferę z jego imieniem, którą umieszczmy na kamieniu z kaktusem by odczytać kolejne wskazówki. Jesli nam się nie uda to również dostaniemy sferę, tyle że będzie to Sphere del Perdedor. Ją także należy włożyć do postumentu, by grac dalej. Oto nagrody w zależności od ilości zdobytych sfer imiennych:

1 Sfera imienna= Potion
2 Sfery imienne= Potion
3 Sfery imienne= Elixir
4 Sfery imienne= Elixir
5 Sfery imienne= Elixir
6 Sfery imienne= Elixir
7 Sfery imienne= Megalixir
8 Sfery imienne= Megalixir
9 Sfery imienne= Friend Sphere
10 Sfery imienne= Friend Sphere

Jak widać nagrody nie są specjalnie cenne, ale quest jest prosty więc zdobycie Friend Sphery nie jest specjalnym wyzwaniem. Niezależnie od nagrody za udane polowania dostaniesz Mercury Sigil. Wszystko to odbierzesz wewnątrz wioski kaktusów, która będzie dostępna po pokonaniu wszystkich.

Oto lista dziesięciu kaktusów wraz ze użytecznymi wskazówkami:

1. TOMAY

Wskazówka: Tomay's gone. Gone to fetch the water.
Lokacja: Zaraz na początku pustyni - nie można go przegapić - tuż koło jeziorka w Oazie
Info: Duties: Fetching water. Takes his time and, as a result, is often left behind.
A little dim.

Czas: 10.0 sekund
Trudność: łatwizna, bez najmniejszych problemów.
2. ROVIVEA

Wskazówka: Rovivea's gone walkabout.
Lokacja: Znajdziesz go w drugiej części pustyni (Sanubia Desert-East) w dużym odgałęzieniu po lewej stronie.
Info: Has no patience for certain dim-witted friends.
Not a progressive thinker.

Czas: 13.6 sekund
Trudność: Łatwizna, tak samo jak poprzednik.
3. CHAVA

Wskazówka: Little Chava likes big numbers.

Lokacja: Kiedy przeczytasz wskazówki z kamienia idź przy krawędzi skarpy w lewo. Zauważysz dwa drogowskazy po obu stronach przejścia. Podejdź do tego bardziej na zachód. Gdy wciśniesz X czeka cię krótka scenka po której pojawi się Chava.
Info: Recently learned to count to 50.
A little needy.
Attention deficit.

Czas: 13.0 sekund

Trudność: Łatwizna, tak samo jak poprzednicy.
4, 5. ALEK i ALOJA

Wskazówka: Alek and Aloja play tag in the ruins of men.

Lokacja: Ruiny? Dwa kaktusy biegają sobie po ruinach na lewo od Save Pointa w Sanubia Desert-Central.
Info: Two brothers, rarely separated.
They move as one, their closeness a paragon of brotherhood.

Trudność: Średnia - tutaj trzeba się nieco przyłożyć i uważnie obserwować obu braci.
6. VACHELLA

Wskazówka: Vachella seeks the shining blue.
Lokacja: Lśniący błękit odnosi się do Save Sphery w Sanubia Desert-East - tej pod namiotem. Gdy uruchomisz Save Spherę będzie możliwość zapisu gry, gdy opuścisz menu natkniesz się na Vachellę (Vachellego?).
Info: Loves new things.
Hard on others, easy on self.
Stingy.

Czas: 14.0 sekund

Trudność: Średnia - bardzo często się odwraca, co powoduje drobne komplikacje. Lubi obracać się seriami. Trzeba mieć niezły refleks.
7. ROBEYA

Wskazówka: O, Robeya's stuck inside.
Lokacja: Sanubia Desert--Central, południowo zachodni kraniec pustynie, wewnątrz skrzynki. Podejdź i otwórz.
Info: A real needle brain.
Likes cramped spaces.
Check out his great collection!

Czas: 14.0 sekund
Trudność: Tak naprawdę to prosta sprawa. Wyzwanie zaczyna się dopiero wtedy, gdy chcemy zajrzeć do skrzynek. W pierwszej turze otwieramy dwie najbliżej pozycji startowej, ostatnią skrzynkę otwieramy w drugiej turze. Trzecia tura to już tylko złapanie kaktusa. Skrzynie kryją: Shadow Gems x2, Shinig Gems x2, Blessed Gems - w kolejności od startu do mety. Skrzynki można otwierać nawet kiedy Robeya się na nas patrzy.
8. ISRRA

Wskazówka: The lord of the hole is gone, Isrra thinks. (czyżby Yoda z Gwiezdnych Wojen?)

Lokacja: W tej samej części co postument z cactuarem. W jednym z lejów piaskowych. Czasami trzeba opuścić plansz i jeszcze raz wejść, by Issra się pojawił.
Info: The philosopher about town. Today, he digs holes. Again.
A cautious sort.

Czas: 15.0 sekund
Trudność: Wysoka. Tutaj nie ma żartów, trzeba wyśrubować bieg. Każdy kawałek drogi się liczy, jeśli chcemy wygrać. Tym bardziej, że Isrra strasznie długo się gapi.

Plotka: Podobno mozna to przejść z łatwością, korzystając zjamy obok Tidusa, biegnąc przez nią nawet wtedy gdy Issra się patrzy.
9. ELIO

Wskazówka: Much-curious Elio has left on a journey.
Lokacja: Stoi obok Save Sphery przy jeziorku. Jesli go nie ma (bo przyleciałeś/łaś w to miejsce Airshipem) odejdź kawałek w górę i wróć. Zobaczysz krótką scenkę, po której Elio wskoczy na Airshipa. Udaj się zatem na otwarty pokład statku by stoczyć walkę.
Info: To what lies beyond the sands, he travels far to distant lands.
Hyper-reactive and a bad poet.

Czas: 11.0 sekund
Trudność: Dość trudne, ponieważ twoim wrogiem będzie także staatek:). Ale jeśli doszłaś/doszedłeś aż dotąd to chyba sobie poradzisz. Gdy go podejdziesz nie będzie bitwy...
10. FLAILE

Wskazówka: Flaile is always behind.
Lokacja: Gdy tylko przeczytasz wskazówkę Faile pojawi się za tobą i zaatakuje.
Info: The guy you never invite but he always shows up anyway.
Cheeky.

Trudność: Duża. Jedyne co powinno cię interesować to ruchy kaktusa. Nie patrz na napisy, nie wsłuchuj się w dźwięk. Jedynie pozycja kaktusa jest istotna i trzeba mieć niezły refleks, by się udało.

Umieść ostatnią sferę w kamieniu a burza piaskowa ustanie. Teraz idź do skrzyń z nagroda i Mercury Sigil'em.

Wyprowadziłes mnie z równowagi. Ile można podawać linka do 1 strony? Samemu już sie szukać nie chce, co? A mi się nie chce juz patrzeć, jak wykorzystujesz nas do spraw, o których mozesz swobodnie sobie na Krypcie poczytać.

T:\\ Troche przegiełaś,dajac ten opis tutaj :roll:
Ostatnio zmieniony sob 27 maja, 2006 21:16 przez Go Go Yubari, łącznie zmieniany 1 raz.
ksips

Doszedlem z opsiem do burzy! Jest po mojej prawej wiec ide na polnoc i tam jest dark ifrit czy dobrze ide o to sie pytam, a nie o link do opisu!!

[ Dodano: Sob 27 Maj, 2006 21:52 ]
Albo inaczej. Jak dojsc od Dark Ifrita tam :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

"Bikanel Desert - w miejscu, w którym znajdowała się siedziba Al Bhed"
Burza piaskowa jest zupełnie gdzie indziej -_-. A do rumowiska Home, można dotrzec dwoma drogami.
ksips

A gdzie jest "otwarty pokład statku" szukam 9 kaktusa, który wskoczył mi na statek i domyślam się, że chodzi o dach statku, ale tam jest głowa sina. Chodzi o ten dach?

[ Dodano: Nie 28 Maj, 2006 10:15 ]
Już sam sobie poradziłem i powiem, że trzeba go zabić :)

[ Dodano: Nie 28 Maj, 2006 11:09 ]
Walcze z Dark Valeforem, próbuje go wykończyć Yojimbo ale on atakuje najpierw swoim darmowym atakiem. Jak zrobić żeby go nie używał?

[ Dodano: Nie 28 Maj, 2006 11:43 ]
Już Yojimbo nie użył i go pokonałem, wszedłem do świątyni rozwiązałem zagadkę i dostałem kilka sfer. Wróciłem do Baaj Temple i nie mam 3 odblokowanych tych po środku i pierwszego po prawej. Gdzie mam je odblokować?

T\\: Nie musisz sie chwalic cały czas swoimi postępami w grze :roll: widzisz,sam se dałes rade,nim ktoś zdążył ci odpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 15:30 przez ksips, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Post autor: Jacek »

Mam pewne wątpliwości co do Dark Aeonów.
Mianowicie, czy pojawiają się one po zdobyciu wszyskich normalnych, czy zaraz po walce z Yunalescą i zdobyciem Airshipa :?:
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 13:40 przez Jacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Po zdobyciu Airshipa.
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 12:52 przez Kimahri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Skoro tak, to czy jest jakieś miejsce, w którym mógłbym trenować bez narażania się na nie i żeby potwory w tym miejscu nie były trudne, a dawały dużo AP :?:
Awatar użytkownika
Myszaq
Kupo!
Kupo!

Post autor: Myszaq »

Hmm..... Może Zanarkand Ruins albo trochę trudniejsze Omega Ruins
Niektórych historii nie da sie opowiedzieć słowami, niektóre legendy muszą umrzeć...
ksips

A jakiego mi brakuje stwora i gdzie w mt. gagazget on jest(woda, jaskinia, przed jaskinią). Mam takie:
Bandersnetch
Ahrimen
Grenada
Grat
Grendel
Bushura
Mandragora
Behamoth
Ahelons
Maelspike

Mogą być błędy, bo mój brat wypisał je, a pisze jak kura pazurem :)
Awatar użytkownika
Jacek
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Nie masz Splashera. Jest pod wodą. To tak jakby więcej rybek, ale jest jedna postać.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”