W sumie nie mam zamiaru pisać choć cienia wstępu, a tym bardziej streszczać książki (dla odmiany

Moderator: Moderatorzy
Cóż, koncepcja i fabuła ciekawe ( książka podobno miała być na początku rozprawą an temat mesjanizmu i się trochę rozrosła).Gveir pisze:O tak... Diuna jest niesamowita.
O, ten tytuł akurat pamiętam - była to jedna z najbardziej beznadziejnych książek, jakie w życiu mi się trafiły. _^_ Czytałam ją jeszcze w liceum, więc nie pamiętam już dokładnie, czemu tak bardzo nie przypadła mi do gustu... ale podejrzewam, że chodziło o siermiężny poziom dowcipu autora oraz o wszechobecną nudę. IMHO.chalcedon pisze:G.Dickson - "Smok i jerzy" - asystent z amerykańskiej uczelni zostaje przeniesiony do alternatywnej Europy - jako smok
........no i co ja mogę odpowiedzieć....nicLenneth pisze:chalcedon napisał/a:
G.Dickson - "Smok i jerzy" - asystent z amerykańskiej uczelni zostaje przeniesiony do alternatywnej Europy - jako smok
O, ten tytuł akurat pamiętam - była to jedna z najbardziej beznadziejnych książek, jakie w życiu mi się trafiły. _^_
W średniowiecznych kronikach takie rzeczy są na porządku dziennym. Można natrafić na niezłe kwiatki, ale pod warunkiem, że ma się cierpliwość do średniowiecznej łaciny - bo po polsku jednak mało się tego wydaje. Skąd Monty Pythoni wzięli scenkę z czarnym rycerzem? Wyczytali ją w jednej z kronik i trochę (z naciskiem na 'trochę') przerobili.Schrödinger pisze:Uszami mózg mu się wylewa.![]()