Dobre książki
Moderator: Moderatorzy
znow nie wiem czy ktos o tym wspominal-- chodzi o książkę Georga Orwell'a "1984" hmm co moge powiedziec?? straszna wizja swiata rządzonego przez tyranow- albo jednego "Wielkiego Brata". bardzo bardzo polecam. Świetna i madra ksiazka. Polecam wszystkim dojrzałym umysłowo :D
Edit by GoGo:Bądź jeszcze łaskaw dawac przykład stosujac poprawnie język ojczysty.
Edit by GoGo:Bądź jeszcze łaskaw dawac przykład stosujac poprawnie język ojczysty.
Ostatnio zmieniony ndz 18 gru, 2005 18:27 przez targaroth, łącznie zmieniany 1 raz.
ja obecnie jestem w polowie wspomnianej przeze mnie ksiazki Mastertona 'Wizerunek Zla',ktora dostalam na urodziny ^^
jak pamietam Boni bardzo nie polecal tego autora,coz musze sie z nim bardzo nie zgodzic
ksiazka badzo mi sie spodobala,jednego dnia przeczytalam prawie 100 stron :D
rzecz jest o pewnej rodzince,ktora dzieki portretowi namalowanego przez okultyste jest niesmiertelna...ale musza za to slono placic...zdobywajac.......nowa skore :D :D
..qrcze szkoda ze ta rodzina nie jest wampirami-maja blade twarze i chodza na czarno ubrani
ale nie wybrzydzam juz;P polecam ta ksiazke;P
jak pamietam Boni bardzo nie polecal tego autora,coz musze sie z nim bardzo nie zgodzic

rzecz jest o pewnej rodzince,ktora dzieki portretowi namalowanego przez okultyste jest niesmiertelna...ale musza za to slono placic...zdobywajac.......nowa skore :D :D
..qrcze szkoda ze ta rodzina nie jest wampirami-maja blade twarze i chodza na czarno ubrani

Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
ano sie przyznam,że ta ksiązeczka leży tuż przede mną...i leży tak sobie i czeka aż ją otworzę:PGarnet pisze:ktokolwiek,kiedykolwiek,gdziekowiel czytal Ruchomy Zamek Hauru?? < recenzje pilnie potrzebne...>
ogólnie powiem Ci,że okładka jest syfiasta:lol:
-ale zanim obojrze film(tak,jeszcze tego nie zrobilem!)postaram sie ja przeczytac-
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2005 17:20 ]
jake książki warto przeczytać?myśle,że mogę co nieco polecić,bo jestem na bieżąco z nowościami i nie tylko(pracuje w tym biznesie;))więc:
na pewno Neil Gaiman(Koralina,Gwiezdny pył,Amerykańscy bogowie)wspaniały powieściopisarz urban-fantasy(takie "miejskie"powiedzmy,np.właśnie Amerykańscy...,czy Nigdziebądź),ma w swoim dorobku także ksiażki dla dzieci(tak nie dokońca)-w Polsce"Wilki w ścianach"-mistrzostwo pod względem scenariuszu i grafiki(McKean).Gaiman jest również scen.komiksowym:seria Sandman(!).POLECAM!
Jeżeli chciałbyś jakąś krótką recke-pisz;)
okladke to ja juz widzialam ;Pguzik' pisze:ano sie przyznam,że ta ksiązeczka leży tuż przede mną...i leży tak sobie i czeka aż ją otworzęn
ogólnie powiem Ci,że okładka jest syfiasta:lol:
z tego co wiem anime praktycznie nei ma nic wspolnego z ksiazka dlatego sie pytam]
ja wzielam sie za Nocny Patrol- Łukjanienki <na podstawie ktorej powstal film Nocna Straz> nio i przyznam,ze nawet,nawet....widac,ze troche w filmie zmienili;P ale narazie czyta sie milo:]
< wiaodmo sily Swiatla i Ciemnosci..kazdy ma swoj wlasny patrol..a zreszta widzieliscie film;P>
dodam tylko ze ksiazka ta jest 1 czescia trylogii
Garnet - ja czytałam Hauru do połowy bo poźniej byłam zajęta i teraz nie chce mi się zczytać dalej^^;;; I owszem animka jest zupełnie rózna od książki, po prostu wiele wątków pobocznych zostało pominiętych przez Hayazakiego, ale jak do tej pory akcja rozwija się w ten sam sposób i pewnie zakończenie też będzie takie samo. Bardzo lekka i przyjemna lektura, więc jeśli ci się animka podobała i masz kase to kup bo uważam że warto 

ok,zainteresuje sie tym:)
tymczasem u mnie juz wyladowala wspominana w temacie o horrorach ksiazka Kolasinskiej "Kobieta demony.O widzu horroru filmowego".
narazie przejrzalam ksiazke jedynie powierzchowie,mamy dzialy o Nosferatu-szcegolowo opisane roznice meidzy wersja Murnau a Herzoga,filmy o Draculi,Upiorze,Frankesteinie,Carrie etc etc...wszystkie dokaldnei przeanalizowane...a we wszystko wkomponowany watek kobiety jako istoty bez ktorej horror nie moglby powstac:] <tak wiec ladnei omowione postacie czy to Ellen z Nosfiego Murnaua czy Lucy z Herzoga czy tez narzeczone Draculi etc etc....>
jest takze na wstepie ogolny opis horroru jako filmu
wg mnei ksiazka warta zakupu dla osob ineresujacych sie tematyka:]
mam pytanie-cz ktos czytal autobiografie Pu Yi-ostatniego cesarza chin? ...qrna film uwielbiam,a jeszcze za ta ksiazke sie nie wzielam ^^"
tymczasem u mnie juz wyladowala wspominana w temacie o horrorach ksiazka Kolasinskiej "Kobieta demony.O widzu horroru filmowego".
narazie przejrzalam ksiazke jedynie powierzchowie,mamy dzialy o Nosferatu-szcegolowo opisane roznice meidzy wersja Murnau a Herzoga,filmy o Draculi,Upiorze,Frankesteinie,Carrie etc etc...wszystkie dokaldnei przeanalizowane...a we wszystko wkomponowany watek kobiety jako istoty bez ktorej horror nie moglby powstac:] <tak wiec ladnei omowione postacie czy to Ellen z Nosfiego Murnaua czy Lucy z Herzoga czy tez narzeczone Draculi etc etc....>
jest takze na wstepie ogolny opis horroru jako filmu
wg mnei ksiazka warta zakupu dla osob ineresujacych sie tematyka:]
mam pytanie-cz ktos czytal autobiografie Pu Yi-ostatniego cesarza chin? ...qrna film uwielbiam,a jeszcze za ta ksiazke sie nie wzielam ^^"
Zmierzch Bogów Asimova ostatnio bardzo przypadł mi do gustu. Gdyby ktoś jakimś cudem nie kojarzył nazwiska, informuję, że jest to dzieło SF. Szczególnie podobało mi się kreatywne podejście do pozaziemskiej cywilizacji, czyli środkowa część utworu (i jej zakończenie). W ogóle kocham ten gatunek książek, takie niepokojące, pseudo-naukowe science fiction bez strzelanek i ścigających się statków kosmicznych. Sprawia, że czuję się taka malutka w kosmosie. Jakby Słońce miało za moment wybuchnąć. _^_
Wyznania Gejszy-A Golden
u nas film w kinach w lutym/marcu-ciagle przesuwaja date premiery
< o filmie narazie nic nie pisze..pomijajac ze graja glownie chinskie aktorki
>
ksiazka..jest po prostu swietna:) i dla tych,ktorzy lubia kulture Japonii i dla tych, ktorzy lubia przeczytac dobra powiesc:)
napisana jest w formie pierwszej osoby-owa gejsza Sayuri opowiada swoje zycie...z biednej dziewczynki z rybackiej wioski stala sie jedna z najslawniejszych gejsz...a wszystko przeplata wybuch 2 wojny swiatowej,ktora zmienia swiat gejsz na zawsze...
Polecam
u nas film w kinach w lutym/marcu-ciagle przesuwaja date premiery

ksiazka..jest po prostu swietna:) i dla tych,ktorzy lubia kulture Japonii i dla tych, ktorzy lubia przeczytac dobra powiesc:)
napisana jest w formie pierwszej osoby-owa gejsza Sayuri opowiada swoje zycie...z biednej dziewczynki z rybackiej wioski stala sie jedna z najslawniejszych gejsz...a wszystko przeplata wybuch 2 wojny swiatowej,ktora zmienia swiat gejsz na zawsze...
Polecam

aaa..Luci jakies szczegoly..cokowiek..< pierwszy raz slysze o sequelu>
anyway,zdobylas moze w koncu tego Upiora S.Kay?^^
< u mnie na polce tymczasem lezy autobiografia Pu Yi i Cesarzowa Orchidea-napisana w stylu Wyznan...czy warto poczytac-wg mnie
-napisze jak skoncze Wyznania;P
anyway,zdobylas moze w koncu tego Upiora S.Kay?^^
< u mnie na polce tymczasem lezy autobiografia Pu Yi i Cesarzowa Orchidea-napisana w stylu Wyznan...czy warto poczytac-wg mnie

Usiłowałam znaleźć w/w książkę na półce i za cholerę nie mogłam. Albo zgubiłam, albo kiedyś komuś pożyczyłam, albo mi się wszystko przyśniło.Garnet pisze:aaa..Luci jakies szczegoly..cokowiek..< pierwszy raz slysze o sequelu>

Nie.Garnet pisze:anyway,zdobylas moze w koncu tego Upiora S.Kay?^^

Twoje pytanie natchnęło mnie jednak inspiracją, poszukam od nowa. :]
Btw, jakieś trzy dni temu usiadłam sobie w księgarni i jednym tchem przeczytałam ksiązkę pt. "Żydowscy żołnierze Hiltera". Treść do przewidzenia - o Mischlingach (osobach z domieszką krwi żydowskiej) służacych w armii III Rzeszy, najczęściej z własnego wyboru. Ludzie ci mieli blade pojęcie o istnieniu obozów koncentracyjnych, wielu w ogóle nie czuło się Żydami, chociaż też dotykały ich prześladowania i represje. Jeśli ktoś lubi tego typu lektury, polecam.
Nie wiem czy ktoś już mówił o tej książce, ale co tam wybaczcie jak się powtarzam za kimś :D A mianowicie chodzi o kolejną część przygód Harrego Pottera pod tytułem "Harry Potter i Książe Półkrwi" w empiku dziś jest premiera o północy, ale ja dopiero na urodzinki sobie kupię ją
No cóż jak trzeba poczekać to poczekam ^^ Ciekawa jestem co tam nowego słychać w Hogwarcie :D Na szczęście już nie wiem co tam będzie, więc pewnie same niespodzianki i dobrze :D Jak przeczytam to dam tu moje wrażenia
Bye <papa>

"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Ja się zastanawiam czy w ogóle po nią sięgac, chyba już wole przeczytać streszczenie
....podejrzewam, ze bedzie równie naciagana co cześć piąta, poza tym już zaczęło mnie to nudzić....
Co za duzo Harrego Garncarza to niezdrowo ... O_o

Co za duzo Harrego Garncarza to niezdrowo ... O_o
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
No faktycznie- premiery książek HP są przecież tak częstoIreth pisze:Co za duzo Harrego Garncarza to niezdrowo ... O_o

Kupię w poniedziałek i chyba od razu przeczytam. Ciekawość mnie zżera, bo harypotery jakoś mnie ostatnio opanowały, przeczytałam znowu wszystkie poprzednie częsci, bo z moją skleroza wiele rzeczy umknęło