Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

trzeba pilnowac ;] ja wpadam regularnie do osob ktore cos mojego majaXD, mam do nich zaufanie..innym nei pozyczam :D a zaraz sie bede wybierac do kumpeli ktora ma ringa i obadam czy bezpiecznie stoi na polce :lol:

Boni pisze:Co do DW... można z angola się spoko podszkolić :]
polecam czytanie ksiazek in englisch ;) < tym bardziej ze ..hmm..duzo czasu musi czasem minac zeby u nas jakos ksiazke wydali..>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Garnet pisze:< tym bardziej ze ..hmm..duzo czasu musi czasem minac zeby u nas jakos ksiazke wydali..>
Na marginesie wspomnę, że moim marzeniem jest posiadanie oryginalnego It Kinga. No i Shining+Misery. Widziałem tylko niemiecką wersję, ale ja taki dobry z niemca jak.... I do tego w niemieckim języku słownik nie pomoże jak się czegoś nie rozumie. :roll:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Wiesz co Garnet. Wróżko Ty moja ^^. Mam pytanie na gg teraz :]
glamorous vamp
Sabi

Post autor: Sabi »

Boni pisze:Pilipiuk... To ten od Bimbrownika?
Mowa o Jakubie Wędrowiczu? :>
Niewiem czy tą książkę już ktoś wymienił, ale jest bardzo fajna "Uczeń Skrytobójcy" :D Niestety zapomniałam autora :razz:
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Post autor: Ashramus »

Olga Tokarczuk - Prawiek i inne czasy (96')

Taki Cohelio dla zaawansowanych :D Realnosc mityczna mniej wiecej jak u Marqueza, polecam:)
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Boni pisze:Wiesz co Garnet. Wróżko Ty moja ^^
oj misiu Ty moj :lol: :lol:

rotfl.. < swoja dorga jak cos konkretnie nie bedzie jasne odnosnie aukcji to pytaj:]>

heh jak patrze to misery tez jest in eng na allegro ;]
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Garnet pisze: heh jak patrze to misery tez jest in eng na allegro ;]
Heh ;]

Garnet pisze:Boni napisał/a:
Wiesz co Garnet. Wróżko Ty moja ^^

oj misiu Ty moj
Przypomina mi się motyw ze starego forum. You're so wise. You too. Potem coś jeszcze i akcja Coata ;] Eh :/

Garnet pisze: rotfl.. < swoja dorga jak cos konkretnie nie bedzie jasne odnosnie aukcji to pytaj:]>
A no :]

Dobra. Ja tam polecam hmm... Powiedzmy że polecam.... że polecam Złoty wiek. Książka o przyszłości i manekinach. Eh... ;)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Panna Nikt - Tomka Trzyny.

Jak ktos widzial ekranizacje Wajdy to wie o co chodzi a jak nie..

15latka dojrzewa, potrzebuje autorytetow.. jest zahukana i skromna.. gdy w jej zyciu pojawiaja sie przebojowe kolezanki (dwie, calkowicie rozne..) jej zycie zmienia sie, bo ona sie zmienia.. do czego to doprowadzi, radze przeczytac. Ksiazka mocna, ponoc prawdopodobna.. ale ja sie na 15 latkach nie znam:)
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

AAA!!!!! Ireth właśnie skończyła Paragraf 22 8)

o dziwno pierwszą połowe czytałam chyba ze 3 miesiace ( kurka wodna no ..takeigo kryzysu to daaaaawno nie miałam), a drugą w jakieś ...2 tygodnie ..wniosek : szkoła źle działa na rozwój czytelnictwa u młodzieży!!!!! ehmm..noo :D

i tak jeszcze raz poczytam sobie miejsca w których zaliczałam gleby .... :)

chyba sie etraz ezme za "Sto lat samotności" Marqueza ...koleżanka mnie zaintrygowała tą książką 8)

czytał ktoś może :?: :?: :?:
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

Ja czytałem początek jak ostatnio wybrałem się na działke i powiem że nawet zła nie była, gdyby nie to że ją zapomniałem zabrac to pewnie bym ją przeczytał :)

Ja osobiście polecam Kurta Vonneguta praktycznie wszystkie jego książki które przeczytałem podobały mi się, ale przyznam się że "Rzeźni numer 5" nie przeczytałem a jest ona uważana za jego najlepszą ksiażkę .. musze wreszcie to nadrobić :P
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

chcac kontynuowac kronike wampiorza zakupilam sobie in english tale of the body thief i memnoch the devil..mam nadzieje ze bedzie...ciekawie :)

< wiwat polski rynek ksiazkowy.... :roll: :/ >
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

No dooobrze, nosiłam się z tym zamiarem od ponad pół roku, ale pisać mi się nie chciało. :) Oto malutki fragmencik dobrej książki, którą z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim fanom Topora, czarnego humoru i absurdu jako takiego:

Pewien młodzieniec miał się ożenić. Kończył kursy w zakresie kamieniarstwa nagrobkowego i wszystkich innych. Pochodził z dobrej rodziny, jego ojciec kierował sekcją K w dziale Kotłów Płomienicowych, a jego matka ważyła sześćdziesiąt siedem kilo. Mieszkali pod numerem piętnastym na ulicy Obojga Bragi, lecz niestety, tapeta w jadalni nie była zmieniana od 1926 roku i przedstawiała pomarańczowe pomarańcze na tle w kolorze prustkiego błękitu, co w gruncie rzeczy jest obrzydliwe. W dzisiejszych czasach nie byłoby żadnego wzoru, i to zgoła na całkiem innym kolorze, jaśniejszym na przykład. Na imię miał Fideliusz, a jego ojciec - Justus. Matka również posiadała imię.
Jak co wieczór, wsiadł w metro, by udać się na wykłady z kamieniem nagrobnym pod pachą i narzędziami w małej walizeczce. Z powodu kamienia wykupywał sobie kuszetkę, aby uniknąć uwag, niejednokrotnie kwaśnych, mogących uszkodzić gładką powierzchnię wapienia, jaki zabiera się do zwykłych wagonów, chcąc podróżować z dużym obciążeniem.

Książka jest zbiorem różnej długości opowiadań; nosi tytuł 'Opowiadania' (...duh :lol:), a popełnił ją Boris Vian. Uprzedzam wrażliwych -- niektóre momenty są najzwyczajniej w świecie obrzydliwe. I happy endów też proszę się nie spodziewać.
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

To jakas nowka czy mozna juz szukac w bibliotekach?

Ja sie zabralem za Kod Leonarda.. w semestrze czasu nie bylo, a teraz jest :)
I odradzam 'pawia Krolowej' maslowskiej.. dla mnie to jest belkot na sile, byle pokazac 'pseudo' ciekawa forme i by sie sprzedalo..
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Ash pisze:To jakas nowka czy mozna juz szukac w bibliotekach?
Oryginał ukazał się bodaj w 1996, więc możesz popróbować szczęścia w dobrych bibliotekach. Teoretycznie. :] Polskie wydanie z 1999. :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”