Gotyk & Metal

Nie ważne czy Hip Hop, Techno, Dance, Gotyk albo Metal, czy muzyka klasyczna, tu gra muzyka. :D

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

wlasnie Ivy takim stylem charakteryzuja sie zespoly new metalowe < no offence dla jakichkolwiek tu fanow>

< a co do fenomenu LP...kiedys wywiazala sie tu niezla klotnia w temacie poswieconym LP>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Garnet pisze:takim stylem charakteryzuja sie zespoly new metalowe
Przedstawiciel gatunku, majacego w nazwie słowo "metal" powinien miec jednak więcej z metalem wspólnego. :D
pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

Kermi pisze:Linkin Park też się zalicza do NU-METALU
Ale oni nie spełniają ŻADNYCH kryterów określających nu metal :wink: Widze że rozumiecie ten styl jako komerche, ale wydaje się że wynika to z tego, że mylnie przypisujecie kiepskie zepoły do tego stylu.
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

chetnie poslucham na temat kryteriow zaliczajacych zespol do new metalu :]
pho3n1x

Najważniejsza sprawa:
Sekcja rytmiczna - perkusja i bas są bardziej skomplikowane - rytmy często przypominające te w rapie, wyróżniają się spośród standardowej podwójnej stopy - jak to ma miejsce np. w Ko&#1071;nie. Gitara basowa natomiast jest bardzo dobrze słyszalna, czasami lepiej od rytmicznej, która zresztą też jest nisko strojona, często używa się gitar 7 strunowych (posiadających jeszcze jedną strunę niżej). Samych strun także używa się grubszych, przez co ich brzmienie jest zaniżone. Kosztem tego jednak w Nu Metalu bardzo rzadko występują solówki gitarowe. W nu metalu NIGDY nie występują wstawki a'la linkin pierd, czyli sekwencje klawiszowe wgrywane jednym przyciskiem :wink:
Zespoły: Ko&#1071;n, Deftones, Disturbed, Drowning Pool, Slipknot, Soulfly, System of a Down, Clawfinger, i jeszcze wiele innych :)

Ehh żeby nie było - (c) Wikipedia.
Ostatnio zmieniony sob 09 lip, 2005 11:10 przez pho3n1x, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

pho3n1x pisze:Disturbed
I Forsaken.. tylko tyle pamiętam z ich dorobku..fajnie się go zapuszcza w AMV z Silent Hilla :)
pho3n1x pisze:Ko&#1071;n
Nie powiem, kilka mam na liście -polecam przeróbkę "Another Brick In The Wall" :)

pho3n1x pisze:System of a Down
..i Chop Suey w teledysku z Final Fantasy..
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

pho3n1x pisze:W nu metalu NIGDY nie występują wstawki a'la linkin pierd, czyli sekwencje klawiszowe wgrywane jednym przyciskiem
aha XD

a co do korna kiedys namietnie sluchalam w czasach szkolnych ;)...pierwsze plyty to bylo cos... 'clown','shoots and ladders'^^
pho3n1x

Ivy pisze:Forsaken..
O niebo lepsze jest w wykonaniu Jonathana Davisa z KoRna
Ivy pisze:Another Brick In The Wall
To co wydali na płycie to shit, dużo lepsza jest wersja koncertowa (polecam)
Garnet pisze:'clown','shoots and ladders'^^
ahhh to były czasy :)
Ostatnio zmieniony sob 02 lip, 2005 23:59 przez pho3n1x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:Nie powiem, kilka mam na liście -polecam przeróbkę "Another Brick In The Wall"
jak dla mnie to zenada...nikt nie powinene robic coverow mistrzow!
pho3n1x

jak dla mnie to zenada...nikt nie powinene robic coverow mistrzow!
Ale wersja koncertowa na prawde jest fajna...
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Garnet pisze:jak dla mnie to zenada...nikt nie powinene robic coverow mistrzow!
Ja tam lubię ten utwór, bo nigdy oryginału szczególnie nie kochałam..
pho3n1x pisze:i jeszcze wiele innych n
Wymień jeszcze kilka, moze znajdzie się więcej znajomych tytułów..
pho3n1x

Ivy pisze:Wymień jeszcze kilka, moze znajdzie się więcej znajomych tytułów..
Mushroomhead, Sevendust, Saliva, Ill nino może Biohazard jeszcze.. yy więcej w tym momencie mi do głowy nie przychodzi.
Awatar użytkownika
Kermi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kermi »

hmm... Więc znowu wrócę do LP... Ja nie uważam, że oni są NU-METAL, ja tylko przeczytałam w tych wszystkich gazeciorkach, ze to NU-METAL i już... A kiedyś ich bardzo lubiłam... Ale to było ze 3 lata temu... Uwielbiałam ich chyba ze 2 lata, od momentu usłyszenia "Crawling" czy też "in the end"... No, ale - PLACEBO RULEZ! :D SOAD - hmm... mam ich wszystkie płyty na kompie, ale nie darzę ich zbytnią sympatią... KoRn ujdzie, nawet moze być - reszty nie znam, niektóre nazwy obiły mi się o uszy... Nie wiedziałam nigdy czym się odznacza NU-METAL, dzięki Pho3n1x za wyjaśnionko! :]
"A friend in need's a friend indeed..."
"Pure Morning" PLACEBO
pho3n1x

Hmm tak się teraz zaczołem zastanwiać czy Slipknot powinien się zaliczać do nu metalu...
Kermi pisze:SOAD - hmm... mam ich wszystkie płyty na kompie, ale nie darzę ich zbytnią sympatią
Mają śmieszne kawałki, lubie posłuchąc i pośmiać się... "buy, buy pizza pie" :)
Kermi pisze:KoRn ujdzie, nawet moze być
Mają (lub mieli) niepowtarzalny klimat. Unahr rataunarutahr (gibberish rule :) )
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

do tych zespolow co wczesniej podawalam dopisuje jeszcze Epice

btw przed chwila byla u mnei kumpela i pochwalilam sie jej autografami lacri i pokazalam foty :D to poprosila zebym jej cos puscila XD i prosze,nawet jej sie spodobalo :D myslala ze to bedzie jakas sieczka czy cos :d /warto dodac ze poza tym ze mam anszyte lacimosa na plecaku i wie ze lubie ten zespol,nazwa gotyk jej raczej nic nie mowi^^ ale nie spodobal jej sie za pierwszym razem wokal :D chba podobny 'problem' jak Boni :D /ale wiaodmo jak w radiu puszcaja tylko angielkie hity to pozniej trudno sie przestawic :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”