Dobra muzyka

Nie ważne czy Hip Hop, Techno, Dance, Gotyk albo Metal, czy muzyka klasyczna, tu gra muzyka. :D

Moderator: Moderatorzy

Jaki typ muzyki lubisz?

Pop
7
4%
R'n'B
1
1%
Techno
11
6%
Rock(Punk, Classic, Gothic)
64
37%
Metal(Trash, Speed, Heavy, Black,Progresiv itd)
47
27%
Nu-Metal
7
4%
Jazz
3
2%
Reggae
6
3%
Klasyczna(Mozart, Bethoven, Bach, Liszt, Chopin, Czajkowski, itd)
11
6%
Hip Hop/ Rap
15
9%

Liczba głosów: 172

Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

Każda płyta wydana z zamierzeniem pobierania za nią jakiejkolwiek opłaty jest komercją :wink:

Ale mamy tu komercje-niekomercje --> zespoły pozostające sobą, grające to co grają i dobrze, no a z czegoś muszą żyć

komercje-komercje --> czyli zrobię wszystko żeby się sprzedać...czyli np taki Linkin Park, który troche "spopowiał", a skoro juz nazywają się nu-METALEM (!!!) ....to po jakiego brzyba nagrywają piosenki z hiphopowcami???

PS: Fredek rzadzi, Queeni są fajni, balladki Scorpionsów też, a na liście przebojów trójki ( w tym roku) powinno wygrać "Stairway to heaven" :wink: ....Brothers in arms też fajne ...ale wole stairwaya .... :wink:

Heh ..szkoda ża teraz nie ma takiech czysto ( albo prawie) niekomercyjnych zespołów...tacy rock&roll'owcy którzy musieli przecierać ścieżki mieli na pewno trudno, grali dla idei rocka ( no a jak sie na tym dało zarabiać :wink: ),część ich kochała, część przesladowała ....

a dzisiaj ludzie graja jak publika chce , zero szacunku do włąsnej twórczości i przekonań...:/
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Ireth pisze:Heh ..szkoda ża teraz nie ma takiech czysto ( albo prawie) niekomercyjnych zespołów...tacy rock&roll'owcy którzy musieli przecierać ścieżki mieli na pewno trudno
Teraz szlaki muzyczne przeciera niejaka Doda- pierwsza taka tandetna, znaczy że będzie ich więcej :evil:
Smutna rzeczywistość, pozostaje tylko odkurzyć płyty Doors'ów i wyłączyć telewizor i radio...
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Ale wtedy też grali dla pieniędzy. Jest taka zasada, rządząca światem, że jak ktoś mówi, że robi coś nie dla pieniędzy, a dla przyjemności, to znaczy, że po prostu nie zarabia a bardzo chce. Te wszystkie zespoły "undergrandowe", które nie grają dla "pieniędzy" mówią tak, tylko dlatego, ze praktycznie nic nie zarabiają. Muzykę tworzy się z dwóch powodów: dla pieniędzy oraz dla pieniędzy. Wiadomo, że trzeba dobrze grać i śpiewać, bo inaczej się nie zarobi (najwyżej tak było jeszcze niedawno), ale to nie znaczy, ze takie zespoły są niekomercyjne. The Doors to także komercja, jakich mało, ale nie moża powiedzieć by źle grali a wokal był fatalny. Komercja to nie zawsze "zło" (podobno to się tyczy także popkultury, ale ja nie znalazłem w niej żadnych plusów :D).
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Grali dal pieniędzy bo musieli za coś żyć ..ale wtedy ( jakieś lata 70....dokładnie się nie znam :wink: ) grali też dla jakiejś idei ....a zarabiać musieli, ale zresztą branie za muzyke kasy nie jest grzchem ( w końcu muzyk to zawód jak każdy inny)...pod warunkim że ktoś zostaje sobą....

czego nie można powiedzieć o Linkinach ( wedug mnie, chyba że ktoś to lubi), bo jak juz wspomniałam czym moze być nagranie przez zespół rzekomo metalowy hiphopowej piosenki jeslinie komercją-komercją ( czyli zrobię wszystko żeby się sprzedać)??? mnie to powaliło na ziemie....
Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Post autor: Dante »

Dziwnie Ireth postrzegasz swiat dzisiejszej muzyki. Nie są to twoi przyjaciele a oceniasz ich posunięcia po tym co w prasie przeczytałaś. Jak możesz uważać że nie są sobą? Może zaczynając nie byli do końca sobą a teraz chcą to naprawić? Pomyślałaś nad tym?

Dla mnie to wygląda tak: ludzie którzy nie słuchają muzyki jakiegoś zepspołu tylko dlatego ze uwarzają go za zespół komercyjny mają chorą mentalność. To tak samo jak skate i metal którzy mijają się na ulicy - może mogliby zostać dobrymi przyjaciółmi, gdyby nie stereotypy i uprzedzenia, i zamiast doszukać się wspólnego kontaktu najchętniej by się pozabijali za glany i szerokie spodnie. Oceniajcie ludzie kawałek który jest wam dane usłyszeć a nie to czy wokalista jest gejem czy może nie pała miłością do gumisiów.

Zespół się zmienia - no pewnie że się zmiania - jak ludzkie poglądy i drzewa na zimę. Tak to już jest że postęp techniki i kultury rusza z kopyta i należy iść z duchem czasu. Możemy oczywiście wszyscy zostać w tyle i dalej odbierać ze sklepów żywność na kartki ale cóż. Nigdy nie miałem zbytniego szacunku dla konserwatystów.. Choćby dlatego że spowalniają i uniemożliwiają postęp i rozwój.

Jeżeli jakaś kapela sprzed lat 40 gra taką muzykę jak kiedyś i jej z tym dobrze - wszytko wporządku. Ale jeżeli ktoś szuka swojego brzmienia, nowych dzwięków i nowych perspektyw to dlaczego go od razu za to zjeżdżać?? Brak wam tolerancji, ale przecież jesteśmy polakami więc wszyscy wkoło mają to w dupie.

Erelen - jeżeli ktoś słucha Creeda to nie znaczy że bedzie mu się podobał Staind. To że wymieniłem kilka kapel z lat dawniejszych nie znaczy że wszystkie inne grające w tym okresie jakoś specjalnie mi imponują. Uważasz że to dziwne??
"Beneath this mask there is more then a flesh... beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof!"

V.
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

heh ..no Dante Linkini moimi przyjaciółmi nie są, ale znam (i posiadam) ich całą dyskografię, i to tylko moje prywatne zdanie jak ich oceniam, i jaki mam stosunek do ich muzyki...i wierz mi że mi trochę szkoda tego zespołu( prywatne zdanie - znowu), bo ostatnio porównywałam Hybrid theory i Meteore i dla mnie ta druga wypadłą gorzej ( co znowu jest moim prywatnym zdaniem...)

nie mam zwyczaju wypowiadć sie na temat o którym nie mam zielonego pojęcia....
Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Post autor: Dante »

Ale mowa była o tym że zespół rzekomo się stoczył. Twoje gusta a ocenianie ludzi to dwie zupełnie odmienne sprawy.
"Beneath this mask there is more then a flesh... beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof!"

V.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Ireth pisze:statnio porównywałam Hybrid theory i Meteore i dla mnie ta druga wypadłą gorzej
Nie zgodzę się z tym - druga płyta jest duuuuużo bardziej wszechstronna, zamiast standordowego 'Points of Authority 2" itd mamy sporo kawałów eksperymentalnych, a to dobrze świadczy. LP nie boi się mieszać muzyki i próbować czegoś nowego - fakt Numb, czy Easier to Run mogą się nie spodobać, ale jedno trzeba im przyznać - rozwijają się, zamiat jak Limp Bizkit 3 albumy pod rząd serwować to samo.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

ja tylko przypomne ze keidys ze wzgledu na 'goraca' dyskusje o LP,zamknieto temat...to na wypadek gdyby miala tu rozgorzec swego rodzaju klotnia

Erelen_Galakar pisze:dobra muzyka zaczęła się w starożytnej Grecji a skończyła na początku lat 90 (wraz z pojawieniem się Spice Girls <tfu> oraz Backstreet Boys <tfu, tfu>) tak ostatnio odżyła nadzieja, że nie jest aż tak tragicznie.
heh to Twoj problem ze nei chcialo Ci sie siegnac do innych zrodel niz tlyko Viva i Mtv
Cid pisze:Najbardziej lubię Gothic Metal, zwłaszcza Nightw
jedno zaprzecza drugiemu

Erelen_Galakar pisze:Poza nimi polecam jeszcze Edytę Bartosiewicz i Kasię Kowalską, napewno najlepsze piosenkarki w Polsce
oj nie wiem...

Ireth pisze:szkoda ża teraz nie ma takiech czysto ( albo prawie) niekomercyjnych zespołów
jak to nie ma??

Ireth pisze:dzisiaj ludzie graja jak publika chce , zero szacunku do włąsnej twórczości i przekonań...
nie wszyscy :)

Ireth pisze:Grali dal pieniędzy bo musieli za coś żyć ..ale wtedy ( jakieś lata 70....dokładnie się nie znam )
60 ;) ..dorrsi..do dzisiaj jeden z moich ulubionych zespolow..zarazilam sie obsesja swego czasu od siostry :) < tak samo jak dawno temu do nirvany>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Erelen_Galakar

Garnet pisze:
Ireth pisze:szkoda ża teraz nie ma takiech czysto ( albo prawie) niekomercyjnych zespołów

jak to nie ma??
Ci co mówią, że nie są komercyjni po prostu nie odnoszą sukcesów :P Jak zaczną odnosić to też będą komercyjni jak wszyscy (komercha to Bachm Beethoven, Mozart, Chopin, Roling Stones, The Doors i wszystkie inne [nawet wliczając chóry kościelne :D]).
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Erelen_Galakar pisze:Ci co mówią, że nie są komercyjni po prostu nie odnoszą sukcesów
no wlasnie ale to nie znaczy ze takich zespolow NIE MA

..no tak patrzac obiektywnie to sa zespoly bardziej komercyjne i mniej... ale nei wiem czy zespol jest komercyjny skoro szukajac jego plyt w sklepach typu market po calej europie ani sladu po nich... < jedynie sa w specyficznych>
Erelen_Galakar

Poprostu jeszcze nie odniósł wielkiego sukcesu. Oczywiście trzeba pamiętać, że zespół może być komercyjny, a grać i zachowywać się tak samo gdy jeszcze nie odnosił żadnego sukcesu. Tutaj wszystko zależy od tego czy sodówka uderzy do głowy czy nie. Dlatego bez względu na wszystko Doorsów raczej nie porówna się z Wiśniewskim, a przecież oba to komercha (niech ktoś tylko spróbuje to zagryzę :D).
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Erelen_Galakar pisze:Poprostu jeszcze nie odniósł wielkiego sukcesu.
15 plyt to jest maly sukces? < 10 albumow,2 epki i 3 single>
Erelen_Galakar

A ile ma milionów sprzedanych egzemplarzy? To świadczy o sukcesie, a nie ilość wydanych płyt (no ja w 3 klasie podstawówki wydalem kasetę, która poszła we wszystkich egzemplarzach [aż dwóch] ale nie określam tego mianem sukcesu :D).
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

skad to mam wiedziec skoro nawet tutaj wielcy TRUU fani nei wiedza ile ff spzredano :/

gdyby bylo tego naparwde malo to nie wyszloby tyle plyt...bo jak nie ma fanow to nei ma dla kogo tworzyc tego pieknego swiata wykreowanego przez muzyke < blaa..ale haslo:]>
zreszta nalezy zaczac od tego ze zespol ktory mam na mysli nie jest gwiazda zadnego mtv czy cus,podczas gdy taka brit nagra sobie jedna plyte i spzreda w kilku milionach bo nastolatkom nei chce sie siegnac po inna muzyke...to na takiej zasadzie nie ma sensu w ogole tego porownywac..bo co co jest populrniejsze nie znaczy ze jest lepsze
zespol odniosl sukces na pewno na swojej scenie
taki nightiwsh mzona tera zpowiedziec odniosl komercyjny sukces..i co..szkoda gadac...

ja jednak uwazam ze 15 plyt to jest cos a co wazniejsze muzyka nie nudzi a wrecz przeciwnie wciaz sie rozwija i zaskakuje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”