Anyway, ostatnio czytuję sobie poezję tego pana przed snem. Pozwolicie, mam nadzieję, że rzucę z pamięci jeden z moich ulubionych wierszy [może być niedokładnie, bo pamięć już nie ta

-Liść!
-Iść!
-Już idę!
-Nie... ja tylko tak... do rymu.
Moderator: Moderatorzy
szczerze mowiac tez mi się jego wiersze podobaja...White SeeD pisze:Jeśli chodzi o poezję, to ja gustuję w utworach pana Mirona Białoszewskiego.
chyba masz racje bo pare miesiecy temu wlasinie u mnie w szkole na polskim czytalismy te dwa wiersze ktore podal white.... ale same w sobie mi sie podobajaLucrecia pisze:Ach, White, czyżbyś znał Białoszewskiego li tylko ze szkoły...?Bo to mi zalatuje lekcjami polskiego.
Hehe, 5 lat temu na lekcji Polskiego. Jak widać oświata niezbyt idzie do przodu. Wiersze pierwsze które ujrzałem, to prawda, ale MB ma jeszcze kilka innych interesujących ;]. Np:Ach, White, czyżbyś znał Białoszewskiego li tylko ze szkoły...? Bo to mi zalatuje lekcjami polskiego.
Racja, racja...Lucrecia pisze:od wierszy generalnie wymagam oryginalności
Uczono mnie w podstawówce, że tak naprawdę, to autor wiersza ma nieograniczone możliwości i może pisać jak chce... Ale rozumiem, o co ci chodziło Luci.Lucrecia pisze:nienagannej ortografii
Chyba trochę sam sobie przeczysz.targaroth pisze:nie pisze dla tego bo chce cos napisac .. bo to wtedy to jwst pozerstwo... pisze z checi...
Wiesz, mam ochotę zjeść Cię równo.targaroth pisze:szczerze mowiac zwisa mi czy komus sie opdoba czy nie.. wazne ze mi sie podoba..
targaroth pisze:tym sie moge pochwalic
targaroth pisze:poczytajcie i oceniajce
Heh, czyli tworzysz dla siebie, mówisz, że zwisa Ci opinia innych.. ale jednocześnie oczekujesz pochwał.targaroth pisze:a powiedz chociaz czy sie podobaly...
Huh...?Lady Luck pisze:Przepraszam za brak interpunkcji w materii cudzych słów
Podobno cudze słowa (no tak..Lucrecia pisze:Chodziło mi raczej o 'materię cudzych słów' i 'brak interpunkcji', ale mniejsza z tym... O_o; Bo prostu kompletnie nie rozumiem, co to zdanie miało wyrażać... i niech już tak pozostanie.
Ponoć mniej poprawne niż `w cudzym słowiu`... Tak przynajmniej polonistka moja mówiła... a żadna kolejna nie zwracała mi uwagi na to, że źle mówię... Czyli pewnie obie wersje są poprawne...Lucrecia pisze:Btw, nie można po prostu mówić 'w cudzysłowie'?
Heh... mnie w licku i na studiach nauczyli tylko 'w cudzysłowie'. ^^; Zacofana jestem.Lady Luck pisze:Ponoć mniej poprawne niż `w cudzym słowiu`... Tak przynajmniej polonistka moja mówiła... a żadna kolejna nie zwracała mi uwagi na to, że źle mówię... Czyli pewnie obie wersje są poprawne...
Zobaczymy, jak przyjmie mojego ostatniego posta (...choć właściwie nie mam złudzeń -- będzie chciał mnie zabić.Lady Luck pisze:Jak dla mnie thargaroth niech pisze te wiersze jakie i kiedy chce, najważniejsze, że wie(?) jak przyjmować krytykę...