Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
No, czyli godzinka nie starczyła? To dobrze XDD
A teraz, faktycznie, kiedy się zrobi zadanie, to wydaje się perfidnie proste, ale jak się nie wie co i jak to dopiero masochizm -_-' Przeżyłem to
A co do grupy:
Jeśli w zbiorze A wykonalne jest działanie "#", przy czym jest ono łączne, ma element neutralny i dla każdego a należącego do A istnieje element odwrotny a^-1 należący do A, to ten zbiór wraz z działaniem "#" nazywamy grupą zw względu na działanie "#" .
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 ]
Aha, tego nie ma w programie nauczania szkół średnich.
A teraz, faktycznie, kiedy się zrobi zadanie, to wydaje się perfidnie proste, ale jak się nie wie co i jak to dopiero masochizm -_-' Przeżyłem to

Jeśli w zbiorze A wykonalne jest działanie "#", przy czym jest ono łączne, ma element neutralny i dla każdego a należącego do A istnieje element odwrotny a^-1 należący do A, to ten zbiór wraz z działaniem "#" nazywamy grupą zw względu na działanie "#" .

[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 ]
Aha, tego nie ma w programie nauczania szkół średnich.

glamorous vamp
Sluchaj to byla moja slaba strona a wiec nawet nie podejme sie tego.
Gdybym chcial pewno bym ci to udowodnil ale nie chce mi sie szukac po zeszytach i przypominac tego dzialu.
Bo mnie to nie fascynuje.
Prosze o inne pytanie.:D
[ Dodano: Wto 11 Paź, 2005 00:30 ]
Za to ja moge dac ciekawe zadanie:
Udowodnic wzory:
sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos^2(x) - sin^2(x)
[ Dodano: Czw 13 Paź, 2005 20:35 ]
Dobra widze ze nie idzie.
Dam podpowiedz drobna.
Do udowodnienia tego trzeba skorzystac z postaci trygonometrycznej liczb zespolonych.
Gdybym chcial pewno bym ci to udowodnil ale nie chce mi sie szukac po zeszytach i przypominac tego dzialu.
Bo mnie to nie fascynuje.
Prosze o inne pytanie.:D
[ Dodano: Wto 11 Paź, 2005 00:30 ]
Za to ja moge dac ciekawe zadanie:
Udowodnic wzory:
sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos^2(x) - sin^2(x)
[ Dodano: Czw 13 Paź, 2005 20:35 ]
Dobra widze ze nie idzie.
Dam podpowiedz drobna.
Do udowodnienia tego trzeba skorzystac z postaci trygonometrycznej liczb zespolonych.
aaaa <krzyk przerażenia> właśnie to przerabiam na studiach .. ja się za to nie zabieram .. mam już tego dość, ale napisze co to oznacza że coś jest grupą jeśłi ktoś by chciał się za to zabraćBoni pisze: dla dowolnych a,b należących do C jest grupą.

1. dla każdego x,y należącego do zbioru C wynik działania x#y też należy do C
2. jeśli dla każdego a,b,c należącego do C zachdozi (a#b)#c=a#(b#c)
3. jeśłi istnieje taka liczba e należąca do zbioru C że dla każdego x należącego do C e#x=x#e=x
4. jeśli dla każdego x należącego do C istnieje x^(-1) czyli element odwrotny
oczywiscie zeby udowodnić że coś jest grupą nelży udowodnić że wszystkie te warunki są spełnione

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 12:20 ]
nie zauważyłem Boni że to już wytłumaczyłeś co to jest grupa..

-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
No nieźle! Myślałem, że porobię jakieś zadania, a widzę, że walicie tu takimi rzeczami, że raczej wiele nie dokonam.
A propo liczby zespolonej, czy czegośtam... czytałem o tym w jednym słowniku matematycznym (co nie znaczy, że wiem o co w tym chodzi). Jak zobaczyłem objaśnienie: 'i' - jednostka urojona - to myślałem, że walnę ze śmiechu.
A propo liczby zespolonej, czy czegośtam... czytałem o tym w jednym słowniku matematycznym (co nie znaczy, że wiem o co w tym chodzi). Jak zobaczyłem objaśnienie: 'i' - jednostka urojona - to myślałem, że walnę ze śmiechu.
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Ja nie potrafię się uczyć teorii matematycznej z książek. Kiepsko mi to idzie. Ale jeżeli usłyszę to od nauczyciela, to jest zupełnie odwrotnie. Nie rozumiem jak na profilu mat-inf w elitarnej klasie tyle osób nie może załapać matematyki - przecież to, co jest na lekcjach to banał.
Ale mimo wszystko nie wybieram się na studia matematyczne. Bo niby co można robić po takich studiach? Być nauczycielem? O, nie, nie - dziękuję bardzo. Ja na ten moment wybieram studia informatyczne.
[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 19:01 ]
C++ the best!!!
A propo, jak idzie z tym kursem, Boni?
Ale mimo wszystko nie wybieram się na studia matematyczne. Bo niby co można robić po takich studiach? Być nauczycielem? O, nie, nie - dziękuję bardzo. Ja na ten moment wybieram studia informatyczne.
[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 19:01 ]
C++ the best!!!
A propo, jak idzie z tym kursem, Boni?
Am Ende bleib ich doch alleine