Kwazi - jak zwykle mnie nie zawiodłeś
kwazi pisze:Co do "obrony Częstochowy" prowadznej przez Sephi:
Ja nie znosze sera - i nie wiem dlaczego
Może Asha Ketchupu do sera

?
kwazi pisze:System jest ciekawy, nowatorski...
No właśnie tego mi brakuje w wypowiedziach tych ludzi, których się czepiam - przynajmniej częściowej rzetelności w ocenie. Najbardziej drażnią mnie puste wypowiedzi a la "Junction mi się nie podabał, jest be, koniec" - zero jakiegokolwiek wysiłku spojrzenia na to zagadnienie z obu stron. Dobry przykład to choćby Kimahri, który już nie raz powtarzał swoją ślepą "miłość" do ósemki lub "obowiązkowy fan FF 7" Bamboocha i właśnie przede wszystkim takich ludzi tępię Thompson _^_. Trzeba zmusić ich trochę do myślenia, a wten sposób może wreszcie da ich też jakoś zmotywować, by lepiej wyjaśnili co im tak naprawdę nie pasuje. Jakby się tak zawsze zadowalać "This sukcs. - Yeah, ehehehe ehehehe", to chociażby to forum poza.... hm.... 5-oma tematami (?) nie miałoby nic do zaoferowania. A to, że im tego nie ułatwiam - well, that's me _^_
kwazi pisze:Nie potrafie dokładnie sprecyzować "dlaczego?" - podobnie jak nie potrafie powiedzieć "why" odpowiadają mi bardziej systemy magii z FF VII i IX... (bo na nich opieram sie w porównaniu).
No i tu odrobinkę czepnąć bym się mogła - powinieneś być w stanie mniej więcej nakreślić, za co cenisz sobie przykładowo 9-tkę. Udowodniono przecież, że łatwiej jest chwalić coś co się lubi, niż wyjaśnić, dlaczego czegoś się nie lubi

No więc dalej, co ci się spodobało w FF 9 - stringi Kujy?

(Ivy mnie za to zje

)
kwazi pisze:Jeśli mam odłożyć na bok swoje sympatie do poszczególnych Finali i rozpatrywać tylko systemy magii pod kątem nowatorstwa, swobody, etc. to faktycznie - FF VIII ma NAJWIĘKSZEGO plusa ze wszystkich - za nowatorstwo, "pozytywne zakręcenie" i absolutną wolność wyboru kombinowania. Natomiast w połączeniu z resztą moich subiektywnych odczuć, co do poszczególnych części - jest na ostatnim miejscu pośród Finali, w które grałem.
Brawo - to jest rzetelna analiza, z podkreśleniem że 8 mimo swoich zalet nie trafia w twój gust. I TAK przedstawione zdanie mnie przekonuje.
Nie da się tych dwóch rzeczy oddzielić - jeśli pytamy o "najlepszy system magii" większość odpowie na to pytanie: "a moim ulubinym systemem jest ten z FF *** <w domyśle bo moim ulubionym FF jest tenże>"
Zgadza się, ale zauważ, że przy okazji niemała grupka dodaje jeszcze "a to było beznadziejne, bo tak" i właściwie tylko za to się ludzi czepiam tutaj
kwazi pisze:Sephi, wymagasz argumentów "przeciw" FF VIII podczas, gdy tak naprawde wszystko zależy od złego zrozumienia (IMO) pytania zawartego w tytule Topicu

Ludzie nie potrafią podać argumentu "przeciw" nie dla tego, że nie kumają systemu FF VIII - tylko dlatego, że bardziej podoba im sie system ich ulubionego Finala (co jest niewątpliwie kwestią zupełnie subiektywną...).
No bo my dear kwazi, oni sami pisząc w ten sposób (i drażniąć bądź co bądź inne grupy, np. mnie + kilka innych miłośników Junction i FF8 ) sami narzucają ten nurt dyskusji _^_ A doskonale wiesz, że na przykład ja potrafię kłócić się o rację do samego końca

. Lekarstwem na to wszystko byłoby, gdyby ludzie ograniczyliby się do napisania jedynie tego, co cenią konkretnie w danym systemie, bez nieuzasadnionego krytykowania obiektów przywiążania innych. A że zawsze trafi się taki moment, że ktoś coś nazwie po imieniu i zbeszta, to takie scysje będą zawsze. Ja, jak czytam typowe pustosłówka "bo to było złe, kropka" wymagam uzasadnienia. Sorry, na tym polega dyskusja ^^ - umieć podeprzeć swoje zdanie jakimiś konkretami i tylko o to mi w tym wszystkim chodzi (btw. może zapiekanka zamiast sera z ketchupem?

)
Tak czy inaczej, sam pokazałeś kawał dobrego pisania i umotywowania swojego zdania.
Kimahri pisze:nie podoba mi sie to , ze czary to przedmioty i juz, nie kazdemu musi
No ok, ale chociaż mógłbyś się rozpisać konkretnie i dokładnie dlaczego. Samo Refine'owanie i Drawowanie ani nie jest trudnie, ani też szczególnie absorbujące. Jeśli ci się nie podobo, to z konkretnych powodów i JE chce usłyszeć (no i żeby były przekonywujące

)
Kimahri pisze:I walki z bossami(1 CD najczesciej) to tez nie walki tylko zasysanie czarow.
E tam, realnie patrząc: nałapiesz kilkanaście sztuk i lejesz bossa, bo chcesz iść dalej, a reszte załatwią Draw Pointy.
Kimahri pisze:No a np. z ultima, holy? Z ultima musisz naginac do Shumi V zabulic 5000 i nie wiadomo ile wyssies, jak chcesz isc na mape swiata to musisz sie narazic na losowe walki, bo nie zawsze masz skladniki do Refine(tu mowa o czarach wiekszej jakosci , Holy, ultima)
Zobacz sobie Draw Point Map z działu FF 8 - Mapy

. Enc-None spokojnie na CD 1 można już mieć, także cisza i spokój. Ultima Holy czy Meteor też idzie znaleźć, niekoniecznie na IctH-ach. Częśc przedmiotów idzie kupić też w sklepach lub zrefine'ować. To idzie dość szybko.
Kimahri pisze:Nie idzie mi? - przynajmniej sie staram
Kiepściutko : ]
Thompson pisze:Sephiria uspokój się trochę bo przesadzasz. I to grubo. Za wszelką cenę chcesz udowodnić, że to FF8 jest najwspanialsze itp
Nie :], ja tylko poddaje ostro w wątpliwość pohukiwania jakoby to był najgorszy system i uznaje jedynie zdanie tych, co przejdą moją weryfikację :]. Kwazi ją przeszedł, co trudne nie było

- jeśli ktoś ma coś konkretnego do powiedzenia, to spokojnie swoje zdanie obroni

.
Thompson pisze:Komuś może się nie podobać i koniec - przemilcz to nawet jeśli ktoś nie ma zbyt dobrych argumentów.
A może po prostu powtarza czyjeś zdanie lub twierdzi tak, bo gdzieś tam drodze coś nie poszło, więc rzucił w kąt i stwierdził, że to takie be ^^? Żeby się o czymś pozytywnie lub negatywnie wypowiadać, trzeba to znać, ale jak sam wiesz sporo ludzi psioczących na Junction miało niemal
zerowe pojęcie o tym systemie i jego mechanizmach.
Thompson pisze:Nie próbuj, jej nigdy nie przekonasz.
Nie mów nigdy. A nóż postawie ci kiedyś spontanicznie piwo?