Najlepszy system magii

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Który system jest najlepszy - do wyboru między FFTA a FFX-2

Materie(FF 7)
110
42%
Junction(FF 8)
48
18%
Czary do kupienia(FF1, FF2, FF3, FF5)
7
3%
Czary uczone z przedmiotów/Esperów(FFTA, FF6, FF 9)
51
20%
Spheres(FFX - FFX-2)
38
15%
Wraz ze zdobywaniem poziomów(FF4)
6
2%

Liczba głosów: 260

Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Sephiria pisze:A ja równie dobrze pod adresem FFX mogę powiedzieć, że Aeon to nie postać, a Summon i nie powinien mieć praw postaci, bo inaczej po co nam główni bohaterowie. Widzisz logikę takiego argumentu? Czepianie się na siłę.
Taaak z tego co widze probujesz mi wmowic , ze system w FF VIII jest super.
Czepianie sie na sile? - nie podoba mi sie to , ze czary to przedmioty i juz, nie kazdemu musi ;)
Sephiria pisze:Faktycznie żmuuu... ziew. Może przez pierwsze kilka godzin (bo potem idzie sprawnie), ale i tak masz na pierwszych płytach tak częste zmiany postaci, że wysysasz co się da i potem wymieniasz sobie magię między bohaterami, by ci aktualni mieli wszystko. Tak do kupy w ciągu 10 minut masz kilkadziesiąt sztuk czarów. A dalej idzie już samo przy Lvl Upowaniu. Kolejne czepialstwo.
I walki z bossami(1 CD najczesciej) to tez nie walki tylko zasysanie czarow.
Nie lubie tego bo nie, nudzi mnie to i irytuje, tak jak napisal Kwazi, nie lubi sera bo nie lubi ;)
Sephiria pisze:No faktycznie WIEEEEELKI to wysiłek użyć refine'a :lol: , gdzie praktycznie składniki do tych najczęsciej używanych zaklęć leżą na ziemi _^_. Kimahri - nie wysilaj się, bo ci nie idzie.
No a np. z ultima, holy? Z ultima musisz naginac do Shumi V zabulic 5000 i nie wiadomo ile wyssies, jak chcesz isc na mape swiata to musisz sie narazic na losowe walki, bo nie zawsze masz skladniki do Refine(tu mowa o czarach wiekszej jakosci , Holy, ultima)
Nie idzie mi? - przynajmniej sie staram :lol: :D
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2006 10:40 przez Kimahri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thompson
Cactuar
Cactuar

Post autor: Thompson »

Sephiria uspokój się trochę bo przesadzasz. I to grubo. Za wszelką cenę chcesz udowodnić, że to FF8 jest najwspanialsze itp. -_-" Sam tak uważam i junction jest dla mnie najlepszy na świecie ale nie najeżdżam na nikogo tylko dlatego, że mu ten system nie pasuje i jest dla niego zbyt skomplikowany. Komuś może się nie podobać i koniec - przemilcz to nawet jeśli ktoś nie ma zbyt dobrych argumentów. Jedyny czar, który był u mnie używany pod koniec gry do Aura. I nie wiem w czym tu problem. Albo ja jestem dziwny albo czary w FF8 są raczej zbyteczne.
Kimahri pisze:przynajmniej sie staram
Nie próbuj, jej nigdy nie przekonasz.
Nie znoszę materii. Niby wszystko jest takie proste, para kuleczek, kilka kombinacji i gotowe. No właśnie - może za proste to dla mnie. Nie podam konkretnych argumentów bo nie potrafię. Odpycha mnie całe FF7. Materia też. Nudna jak flaki...
A system uczenia się umiejętności z FF9 to dla mnie gigantyczna bzdura. Jest nudny, bicie ogromnej ilości potworów mnie nie przekonuje - do niego mam najmniej cierpliwości.
Sphere to ciekawa sprawa. Miły dla oka, prosty. Najbardziej mi się w nim podobają ogromne możliwości wyboru.
Gamertag: Szalony Szkot
targaroth

Post autor: targaroth »

a mi w sumie podoba się system magii w FF8 bo nie trzeba wciąż many "restaurować" jak to ciagle u Viviego musiałem robić tylko kazdy ma czary tyle ile sobie pozbieramy a spadki statów zależą co gdzie podłączysz.. i tyla.... wole to niż manę
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Post autor: Raven »

Aeiouy tralala. Dark cenzuruje swoje stare posty. Głupie były.
Ostatnio zmieniony ndz 09 mar, 2008 16:05 przez Raven, łącznie zmieniany 1 raz.
Słuchaj więc nas chociażby szła cenzorów horda
Razem zbudujemy punkowego megazorda
Rebel forevor, transformatą napieprzamy
Niech soczyste ŁO K***A obija się o ściany
Dark_Tifa

Post autor: Dark_Tifa »

Ja lubię system Draw i Junction. Sprawia mi przyjemność szukanie potworów żeby wyssać od nich czar, a później podpiąć, aby mieć lepsze statystyki. Wszystko zależy od gustu i jednym podoba się ten system, a drugim nie i tego się już nie zmieni. Do materii nic nie mam, bo są przyjemne w obsłudze itd., ale i tak wolę Junction, bo wymaga myślenia. Jak dobrze się wszystko podepnie to żaden przeciwnik nie jest straszny :)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Kwazi - jak zwykle mnie nie zawiodłeś :lol:
kwazi pisze:Co do "obrony Częstochowy" prowadznej przez Sephi:
Ja nie znosze sera - i nie wiem dlaczego
Może Asha Ketchupu do sera :twisted: ?
kwazi pisze:System jest ciekawy, nowatorski...
No właśnie tego mi brakuje w wypowiedziach tych ludzi, których się czepiam - przynajmniej częściowej rzetelności w ocenie. Najbardziej drażnią mnie puste wypowiedzi a la "Junction mi się nie podabał, jest be, koniec" - zero jakiegokolwiek wysiłku spojrzenia na to zagadnienie z obu stron. Dobry przykład to choćby Kimahri, który już nie raz powtarzał swoją ślepą "miłość" do ósemki lub "obowiązkowy fan FF 7" Bamboocha i właśnie przede wszystkim takich ludzi tępię Thompson _^_. Trzeba zmusić ich trochę do myślenia, a wten sposób może wreszcie da ich też jakoś zmotywować, by lepiej wyjaśnili co im tak naprawdę nie pasuje. Jakby się tak zawsze zadowalać "This sukcs. - Yeah, ehehehe ehehehe", to chociażby to forum poza.... hm.... 5-oma tematami (?) nie miałoby nic do zaoferowania. A to, że im tego nie ułatwiam - well, that's me _^_
kwazi pisze:Nie potrafie dokładnie sprecyzować "dlaczego?" - podobnie jak nie potrafie powiedzieć "why" odpowiadają mi bardziej systemy magii z FF VII i IX... (bo na nich opieram sie w porównaniu).
No i tu odrobinkę czepnąć bym się mogła - powinieneś być w stanie mniej więcej nakreślić, za co cenisz sobie przykładowo 9-tkę. Udowodniono przecież, że łatwiej jest chwalić coś co się lubi, niż wyjaśnić, dlaczego czegoś się nie lubi :P No więc dalej, co ci się spodobało w FF 9 - stringi Kujy? XD (Ivy mnie za to zje :lol: )
kwazi pisze:Jeśli mam odłożyć na bok swoje sympatie do poszczególnych Finali i rozpatrywać tylko systemy magii pod kątem nowatorstwa, swobody, etc. to faktycznie - FF VIII ma NAJWIĘKSZEGO plusa ze wszystkich - za nowatorstwo, "pozytywne zakręcenie" i absolutną wolność wyboru kombinowania. Natomiast w połączeniu z resztą moich subiektywnych odczuć, co do poszczególnych części - jest na ostatnim miejscu pośród Finali, w które grałem.
Brawo - to jest rzetelna analiza, z podkreśleniem że 8 mimo swoich zalet nie trafia w twój gust. I TAK przedstawione zdanie mnie przekonuje.
Nie da się tych dwóch rzeczy oddzielić - jeśli pytamy o "najlepszy system magii" większość odpowie na to pytanie: "a moim ulubinym systemem jest ten z FF *** <w domyśle bo moim ulubionym FF jest tenże>"
Zgadza się, ale zauważ, że przy okazji niemała grupka dodaje jeszcze "a to było beznadziejne, bo tak" i właściwie tylko za to się ludzi czepiam tutaj :lol:
kwazi pisze:Sephi, wymagasz argumentów "przeciw" FF VIII podczas, gdy tak naprawde wszystko zależy od złego zrozumienia (IMO) pytania zawartego w tytule Topicu :) Ludzie nie potrafią podać argumentu "przeciw" nie dla tego, że nie kumają systemu FF VIII - tylko dlatego, że bardziej podoba im sie system ich ulubionego Finala (co jest niewątpliwie kwestią zupełnie subiektywną...).
No bo my dear kwazi, oni sami pisząc w ten sposób (i drażniąć bądź co bądź inne grupy, np. mnie + kilka innych miłośników Junction i FF8 ) sami narzucają ten nurt dyskusji _^_ A doskonale wiesz, że na przykład ja potrafię kłócić się o rację do samego końca XD. Lekarstwem na to wszystko byłoby, gdyby ludzie ograniczyliby się do napisania jedynie tego, co cenią konkretnie w danym systemie, bez nieuzasadnionego krytykowania obiektów przywiążania innych. A że zawsze trafi się taki moment, że ktoś coś nazwie po imieniu i zbeszta, to takie scysje będą zawsze. Ja, jak czytam typowe pustosłówka "bo to było złe, kropka" wymagam uzasadnienia. Sorry, na tym polega dyskusja ^^ - umieć podeprzeć swoje zdanie jakimiś konkretami i tylko o to mi w tym wszystkim chodzi (btw. może zapiekanka zamiast sera z ketchupem? XD)

Tak czy inaczej, sam pokazałeś kawał dobrego pisania i umotywowania swojego zdania.
Kimahri pisze:nie podoba mi sie to , ze czary to przedmioty i juz, nie kazdemu musi
No ok, ale chociaż mógłbyś się rozpisać konkretnie i dokładnie dlaczego. Samo Refine'owanie i Drawowanie ani nie jest trudnie, ani też szczególnie absorbujące. Jeśli ci się nie podobo, to z konkretnych powodów i JE chce usłyszeć (no i żeby były przekonywujące XD)
Kimahri pisze:I walki z bossami(1 CD najczesciej) to tez nie walki tylko zasysanie czarow.
E tam, realnie patrząc: nałapiesz kilkanaście sztuk i lejesz bossa, bo chcesz iść dalej, a reszte załatwią Draw Pointy.
Kimahri pisze:No a np. z ultima, holy? Z ultima musisz naginac do Shumi V zabulic 5000 i nie wiadomo ile wyssies, jak chcesz isc na mape swiata to musisz sie narazic na losowe walki, bo nie zawsze masz skladniki do Refine(tu mowa o czarach wiekszej jakosci , Holy, ultima)
Zobacz sobie Draw Point Map z działu FF 8 - Mapy :lol:. Enc-None spokojnie na CD 1 można już mieć, także cisza i spokój. Ultima Holy czy Meteor też idzie znaleźć, niekoniecznie na IctH-ach. Częśc przedmiotów idzie kupić też w sklepach lub zrefine'ować. To idzie dość szybko.
Kimahri pisze:Nie idzie mi? - przynajmniej sie staram
Kiepściutko : ]
Thompson pisze:Sephiria uspokój się trochę bo przesadzasz. I to grubo. Za wszelką cenę chcesz udowodnić, że to FF8 jest najwspanialsze itp
Nie :], ja tylko poddaje ostro w wątpliwość pohukiwania jakoby to był najgorszy system i uznaje jedynie zdanie tych, co przejdą moją weryfikację :]. Kwazi ją przeszedł, co trudne nie było :lol: - jeśli ktoś ma coś konkretnego do powiedzenia, to spokojnie swoje zdanie obroni :wink: .
Thompson pisze:Komuś może się nie podobać i koniec - przemilcz to nawet jeśli ktoś nie ma zbyt dobrych argumentów.
A może po prostu powtarza czyjeś zdanie lub twierdzi tak, bo gdzieś tam drodze coś nie poszło, więc rzucił w kąt i stwierdził, że to takie be ^^? Żeby się o czymś pozytywnie lub negatywnie wypowiadać, trzeba to znać, ale jak sam wiesz sporo ludzi psioczących na Junction miało niemal zerowe pojęcie o tym systemie i jego mechanizmach.
Thompson pisze:Nie próbuj, jej nigdy nie przekonasz.
Nie mów nigdy. A nóż postawie ci kiedyś spontanicznie piwo? :lol:
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Ehhhh jak bym Sephirze powiedzial , ze Junction mi sie podoba bo mi sie podoba to by sie odczepila :lol:
Sephiria pisze:"Junction mi się nie podabał, jest be, koniec" - zero jakiegokolwiek wysiłku spojrzenia na to zagadnienie z obu stron. Dobry przykład to choćby Kimahri, który już nie raz powtarzał swoją ślepą "miłość" do ósemki
Przesadzasz ^^ argumety podalem... , pozatym nigdy nie napisalem ,ze FF VIII to dno czy cos podobnego.
Sephiria pisze:No ok, ale chociaż mógłbyś się rozpisać konkretnie i dokładnie dlaczego
Sorry ale teraz to Ty sie czepiasz ;) Bo nie odpowiadaja mi czary w sztukach wygladajace jak zwykle przedmioty. Jata to roznica czy uzyjemy Ultima Stone czy Ultimy jako czaru? Zadna, bo to i to moze rzucic kazdy. Jak pisalem powinny byc jakies koszty za rzucenie czaru.
kwazi pisze:FF VIII ma NAJWIĘKSZEGO plusa ze wszystkich - za nowatorstwo, "pozytywne zakręcenie" i absolutną wolność wyboru kombinowania
A w FF X to nie mielsmy masy wyboru, szcegolnie w Expert Sphere Girdzie , gdzie kazdy zaczynal w tym samym miejscu i mogl zrobic DOSLOWNIE TO CO MU SIE PODOBALO.
Jedyne co w FF VIII (junction) jest fajne to uodparnianie sie na statusy jak podczepiny wybrany czar.
Sephiria pisze:E tam, realnie patrząc: nałapiesz kilkanaście sztuk i lejesz bossa, bo chcesz iść dalej, a reszte załatwią Draw Pointy.
Ale nie ktorzy chca miec wszystko od razu i DP im nie wystarcza, przez co walko to obrona i zassysanie.
Sephiria pisze:Kwazi ją przeszedł, co trudne jednak nie było :lol:
Bo Kwazi napisal to co chcialas uslyszec ;)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Kimahri pisze:hhhh jak bym Sephirze powiedzial , ze Junction mi sie podoba bo mi sie podoba to by sie odczepila
Jakbyś nie napisał DLACZEGO ci się podoba, to też bym się przyczepiła. :lol: To nie sztuka napisać coś, tylko to uwiarygodnić konlkretami.
Kimahri pisze:Przesadzasz ^^ argumety podalem... , pozatym nigdy nie napisalem ,ze FF VIII to dno czy cos podobnego.
Tiaaak, zacząłeś je podawać, po tym jak kilka razy miałeś zmytą głowę za brak konkretów (i faktycznie tak było).
Kimahri pisze:ata to roznica czy uzyjemy Ultima Stone czy Ultimy jako czaru? Zadna, bo to i to moze rzucic kazdy. Jak pisalem powinny byc jakies koszty za rzucenie czaru.
No Stone'y są jednorazowe, trzeba je zdobywać, co nie zawsze jest takie łatwe. Ich pochodzenie jest takie samo jak Fire Fangi czy Bolt Plumes z FF 7 - pzredmioty z zaklętą mocą czarów pochodzą z FF 3. Łatwiejszy jest dostęp do samych zaklęć, tylko w zamian jest ten wasz wielki dylemat "używam zaklęcia podpiętego pod statystykę, czy nie". Poza tym namocniejsza magia do poewnego momentu jest trudno osiągalna.
Kimahri pisze:Ale nie ktorzy chca miec wszystko od razu i DP im nie wystarcza, przez co walko to obrona i zassysanie.
Tak - MASOCHIŚCI :lol:
Kimahri pisze:Bo Kwazi napisal to co chcialas uslyszec
Bo napisał to tak, jak miał to napisać - swoje zdanie, ale RZETELNIE.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

Kimahri pisze:Bo nie odpowiadaja mi czary w sztukach wygladajace jak zwykle przedmioty. Jata to roznica czy uzyjemy Ultima Stone czy Ultimy jako czaru? Zadna, bo to i to moze rzucic kazdy.
Ale to było wyjaśnione nawet fabularnie - Dr. Odine stworzył GF'y, aby ludzie mogli posiadać moce podobne do Sorceress i w tym kontekście jest to całkowicie sensowne. A koszt jest - utrata pamięci, spowodowana zajmowaniem części umysłu przez GF'y właśnie.
Kimahri pisze:A w FF X to nie mielsmy masy wyboru, szcegolnie w Expert Sphere Girdzie , gdzie kazdy zaczynal w tym samym miejscu i mogl zrobic DOSLOWNIE TO CO MU SIE PODOBALO.
A dało się, ale tylko VIII miała podobny stopień elastyczności (zbliżała się), bo nawet uniwersalność i możliwość przekładania materii tego nie dawała. Jedyny "sztywny" system pojawił się w IX (i innych bazujących na zawodach) i to one miały najmniejszy wybór, przez co nie były tak ciekawe (co nie znaczy, że gorsze).
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2006 18:54 przez Gveir, łącznie zmieniany 1 raz.
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Sephiria pisze:No Stone'y są jednorazowe, trzeba je zdobywać, co nie zawsze jest takie łatwe
Na upartego mozna powiedziec , ze czary tez sa jedno razowe ;) i choc zdobycie ich jest o wiele latwiejsze to jednak jakiegos malego wysilko wymagaja.
Sephiria pisze:Ich pochodzenie jest takie samo jak Fire Fangi czy Bolt Plumes z FF 7 - pzredmioty z zaklętą mocą czarów pochodzą
Myhy z tym , ze np. w FF VII mamy wybor pomiedzy troche innymi rzeczami- magia a przedmiotem, w FF VIII mamy wybor pomiedzy itemem a itemem.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Kimahri pisze:magia a przedmiotem, w FF VIII mamy wybor pomiedzy itemem a itemem.
Czepiasz się, ale moge odpowiedzieć tym samym - materie to pzrecież też Itemy - kupujemy je na sztuki, sprzedajemy, wymieniami, używamy... Na tym polu nie ma wielkich różnic.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Thompson
Cactuar
Cactuar

Sephiria - nie każdy ma piątek z polskiego :). Poza tym to IMO mamy teraz jąkąś wielką falę 15-16 latków. (Ci, którzy polskim posługują się normalnie niech się nie obrażają :P) Większość to samozwańczy dyslektycy :lol: Nie mają argumentów, nie potrafią się wypowiedzieć i robią okropne błędy.
Za piwo dziękuje.
Junction jest bardzo elastyczny i przejrzysty. Na początku może i sprawia niektórym trudności ale potem jest coraz lepiej. W tym systemie można zrobić wszystko i to szybko.
Uczenie się umiejętności z broni. Ja wysiadam... Jak dla mnie to właśnie jest główny minus FF9. Nie ma nudniejszego systemu. (ale mam argumenty :lol: tylko co ja mogę zrobić jak tu nie ma o czym rozmawiać )
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Sephiria pisze:Czepiasz się
Nie zaprzecze
Sephiria pisze:materie to pzrecież też Itemy
Dla mnie item to przedmiot z tej wlasne komendy, a nie z komendy magic ;)
Awatar użytkownika
Thompson
Cactuar
Cactuar

No to powinno być "Magic Items" -_-"
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Thompson pisze:Uczenie się umiejętności z broni. Ja wysiadam... Jak dla mnie to właśnie jest główny minus FF9. Nie ma nudniejszego systemu. (ale mam argumenty :lol: tylko co ja mogę zrobić jak tu nie ma o czym rozmawiać )
Racja- nudne to jak flaki z olejem, w dodatku jesteśmy ograniczeni klasowo i nie ma mowy o dowolności takiej jak w FF7,8,czy 10. Inaczej sprawa się ma w FFX-2, bo tutaj obok uczenia się z przedmiotów (m.in. Dresspheres) i noszenia accesory mamy pełną dowolność..i co z tego , skoro ten system jest jakiś taki bezbarwny..

Btw w ankiecie system z FFX-2 powinien być liczony razem z tymi z FFTA, FF6, FF 9 bo "spheres" są tylko w nazwie, a zasada ich działania nie ma nic wspólnego z FFX
Sephiria pisze:Udowodniono przecież, że łatwiej jest chwalić coś co się lubi, niż wyjaśnić, dlaczego czegoś się nie lubi :P No więc dalej, co ci się spodobało w FF 9 - stringi Kujy? XD (Ivy mnie za to zje :lol: )
Nie zabiję, Kuja to jedyny facet któremu dobrze jest w stringach :P
Sephiria pisze:No właśnie tego mi brakuje w wypowiedziach tych ludzi, których się czepiam - przynajmniej częściowej rzetelności w ocenie. Najbardziej drażnią mnie puste wypowiedzi a la "Junction mi się nie podabał, jest be, koniec" - zero jakiegokolwiek wysiłku spojrzenia na to zagadnienie z obu stron.
Czy naprawdę trzeba widzieć w danym systemie te "dobre strony"? Ktoś po prostu junctionów nie lubi, "bo nie" i nie ma ochoty zagłębiać się we wszelkie tajniki, plusy, minusy tego systemu- ma do tego prawo. Po prostu coś nie zaiskrzyło podczas grania, drawowanie czarów drażniło go bardziej niż np. odnawianie Mp, podpinanie ich pod statystyki wydawało mu się chybionym pomysłem a "Squall był głupi" :D Ja wiem,że skoro to jest forum o FF to warto podać solidną argumentację, jednak nie ma takiego obowiązku dla każdego, kto chce krytykować FF8. Wyrażając swoją własną, subiektywną opinię nie zawsze mamy ochotę na szukanie pozytywów- gier jest wiele i nie trzeba do każdej podchodzić aż tak drobiazgowo. Jednym słowem- niech sobie krytycy FF8 żyją spokojnie, bo kłótnia w tym topicu i tak nie wpłynie na zmianę ich nastawienia ;)

Poza tym mam wrażenie,że naprawdę solidnej argumentacji wymaga się tutaj tylko od krytykujących junctiony :> ;P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”