Instrukcja obslugi forum Krypty na rok 2017

Czy trzeba cokolwiek tłumaczyć? Róbta co chceta - tu możecie się do woli wyszaleć!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1500
Rejestracja: pt 26 lis, 2004 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Instrukcja obslugi forum Krypty na rok 2017

Post autor: Jaco » pn 13 lut, 2017 11:56

Jako ze nie dzialaja nam polskie znaki, wrzucanie ich do postow powoduje bledy i ciezko potem sie takie posty odnajduje wsrod tej masty postow, jakie tworza wierni Kryptowi szwedacze. Ponizej opis, co sie dzieje z postem, jak zamiescimy tam jakikolwiek polski znak diakrytyczny (poza ó), oraz co mozna potem zrobic, aby taki post naprawic.

Gdy napiszemy posta z polskimi znakami i klikniemy Wyslij, pojawi nam sie blad DEBUG. Co to oznacza dla nas? Post najprawdopodoniej zostanie wyslany, chociaz nie bedzie go nigdzie widac. Nie bedzie widnial na glownej jako ostatni post w watku, nie bedzie tez widnial jako ostatni post w temacie jak wejdziemy do danego watku (watek = "Final Fantasy I-VI", "Off Topic" itd.). Ale gdy do takiego tematu wejdziemy, to nasz post najprawdopodobniej bedzie widoczny na samym koncu, jako ostatni, tak jak powinno byc. Wszelkie "?" jakie w nim znajdziecie, poza oczywistym uzyciem w pytaniach, pokaze Wam, gdzie wstawiliscie polski znak i dlaczego doszlo do bledu.

Co mozemy teraz zrobic? Na pewno po debugu nie probujcie cofac sie w przegladarce i poprawiac postu, bo zostanie on tylko dodany/wklejony do poprzedniego, w ktorym byly polskie znaki, a wiec post nadal bedzie sie zle wyswietlac. Takiego postu tez nie mozecie usunac... na pierwszy rzut oka. W momencie, jak klikniecie Edytuj i pozamieniacie wszystkie "?" na litery bez polskich znakow diakrytycznych, to po nacisnieciu Wyslij post zapisze sie juz bez jakichkolwiek bledow. Jezeli debug pojawi sie znowu, to znaczy ze gdzies jeszcze musza byc PL znaki. (Nie chce mi sie teraz tego sprawdzac, ale calkiem mozliwe jest, ze wystarczy kliknac tylko Edytuj i potem Wyslij, bez poprawiania czegokolwiek, no bo przeciez nie ma juz PL znakow tylko "?", i post tez powinien sie wyslac bez bledow. Potem jeszcze potestuje.) Taki poprawiony post mozemy juz usunac. Po co? Bo dalej nie widac go na glownej.

To co zrobic, zeby bylo go teraz widac? Wejdzie jeszcze raz do edycji, skopiujcie sobie caly post (ten juz poprawiony, bez PL znakow), cofnijcie sie w przegladarce, usuncie stary post (oczywiscie mowimy tutaj o usuwaniu posta w przypadku, jak jest on ostatnim postem w temacie; w innym przypadku bez modowych uprawnien nie mozemy nic usunac) i napiszczie nowym wklejajac skopiowany tekst. Taki post bedzie juz widoczny wszedzie.




Po co to wszystko? Przeciez forum juz i tak jest martwe? Moze Krak je zrowna z niemia niedlugo? Moze, ale ulatwicie sobie w ten sposob zycie, nie kombinujac nic wiecej z wysylanymi postami, a takze inni (te 5 duszyczek, co tu jeszcze zaglada) beda widziec Wasze posty!

Najprosciej ogolnie byloby napisac: "nie pisz do cholery tych polskich znakow!", no ale jakkolwiek bym sie nie staral zawsze jakies ł czy ę mi sie wpisze ;p

Skad te PL znaki teraz? Juz wspominalem na SB, ale jeszcze moge tutaj raz: w edytorze mozecie wpisac ponizsze kody, aby wyswietlac PL znaki bez zadnych bledow:

Kod: Zaznacz cały

ą
ą

Kod: Zaznacz cały

ć
ć

Kod: Zaznacz cały

ę
ę

Kod: Zaznacz cały

ł
ł


etc... tutaj macie wszystkie http://adsorption.org/awm/info/pl-codes.htm Takie przeklejanie kodów jest jednak meczace, wiec komu by sie chcialo ;p

Tyle z mojej strony :* (klika Wyslij i sprawdza, ile PL znakow jeszcze pozostawil w poscie)

[ Dodano: Pon 13 Lut, 2017 11:57 ]
(uff, zero! XD)

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit
Posty: 4614
Rejestracja: pn 20 gru, 2004 20:07
Lokalizacja: Gotham

Post autor: Go Go Yubari » pn 20 mar, 2017 14:40

Fascynujace <3
"Getting killed made me feel alive for the very first time"

Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1500
Rejestracja: pt 26 lis, 2004 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Jaco » wt 21 mar, 2017 11:18

I kno :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Off Topic”