FF9 konfiguracja emulatora problem

Szukasz pomocy przy FF IX? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Artoven » czw 11 cze, 2009 19:26

Używaj najnowszej wersji 1.7.0 to rozwiąże te problemy, im nowsza wersja tym lepsza emulacja, synchronizacja itp. 1.5.2 to staroć 1.6.0 i 1.7.0 są o niebo lepsze. Wystarczy że użyjesz emulatora który zamieściłem w poście i powinno być wszystko ok.

adamek_17
Kupo!
Kupo!
Posty: 7
Rejestracja: sob 06 cze, 2009 10:13

Post autor: adamek_17 » czw 11 cze, 2009 19:28

Wielkie dzięki Artoven za wstawienie tego emulatorka!
Jednak teraz podczas walki minimalne zacięcia występują. Można na to jakoś jeszcze poradzić?
a dźwięk podczas walki jest teraz dobry.

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Artoven » czw 11 cze, 2009 19:29

jaki masz procesor i kartę graficzną?

adamek_17
Kupo!
Kupo!
Posty: 7
Rejestracja: sob 06 cze, 2009 10:13

Post autor: adamek_17 » czw 11 cze, 2009 19:34

Procesor: AMD Athlon 64X2 Dual Core Processor 3600 + 1,90 GHz , 2 GB Ramu
Karta graficzna: ATI Radeon HD 3800

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Artoven » czw 11 cze, 2009 19:45

W sumie nie powinieneś mieć problemu z emulacją tej pozycji na swoim sprzęcie, napiszę to co przychodzi mi do głowy co może rozwiązać twoje problemy w walce. W ustawieniach plugina graficznego spróbuj się pobawić:

V-Sync: On / Off

Textures -> Texture quality: masz do wyboru 5 trybów dla jakości tekstur, ja ustawiłem na najlepsze, spróbuj może troszkę zjechać z teksturami. Im dalej w dół listy tym lepsze tekstury.

Texture filtering: filtry poprawiające wygląd tekstury, domyślnie jest ustawione brak filtrowania (0: None), ja używam 6: do FF 9 wiec ty spróbuj wybrać 0: None.

W dziale "Misc" możesz spróbować zaznaczyć "Unfiltered framebuffer updates" oraz "Force 15 bit framebuffer updates" w Special game fixes ma być zaznaczone "G4 polygon cache" " ONLY for FF9 battle mode... yellow rect"

adamek_17
Kupo!
Kupo!
Posty: 7
Rejestracja: sob 06 cze, 2009 10:13

Post autor: adamek_17 » pt 12 cze, 2009 20:37

dzięki wielkie za wskazówki i za pomoc.
popróbowałem wskazanych przez Ciebie opcji klikać, lecz niestety nic... na początku przy pierwszej walce z Szefem Zidana dobrze się walczyło (był owszem lekkie cięcia), a teraz jest gorzej :(... eh... nie wiem co tu może pomóc zniechęca mnie te sprawdzanie, próbowałem po kazdej zmianie włączyć grę, ale nic nie pomogło.
Czy cokolwiek pomoże? O to pytanie? Popatrzę jeszcze jutro, bo już znudziło mnie to wszyskio :)

[ Dodano: Pon 15 Lut, 2010 00:23 ]
Witam bo długiej nieobecności. Niestety ale do dziś nie rozwiązałem mojego problemu z emulatorem. Pobrałem ten emulator z portalu (wiem, że jest on już za stary), jak chciałem włączyć grę to pisze taki komunikat: Error loading [plugins\TK30cpka.dll], próbowałem pobrać nowsze emulatory lecz nic nie pomagało; nie miały one żadnych plików (biosa itd.) kopiowałem wtedy z tego starego, no i pewnie źle robiłem :). Kompletnie się nie znam na emulatorach :)

Może ktoś poleci jakiś dobry emulator? Ten co Artoven przesłał powodował za szybkie tempo podczas walki.

[ Dodano: Sro 17 Lut, 2010 11:15 ]
Mógłby ktoś mi pomóc ? :(, nie mogę właczyć gry (ani przez CROM, BIOS, ISO) mam emulator 1.7 epsxe , pojawia się taki błąd: Error loading [plugins\TK3Ocpka.dll]

prosze o pomoc

innerlife
Kupo!
Kupo!
Posty: 5
Rejestracja: czw 23 wrz, 2010 10:23

Post autor: innerlife » czw 23 wrz, 2010 10:27

Witam wszystkich, czy podana konfiguracja do emulacji FF 9 na PC w programie ePSXe jest na tyle stabilna aby skonczyc gre na 100% tzn. od poczatku do konica :)? Czy uzywajac tych pluginow aby napewno nie wystepowaly jakies bledy/crash'e ?

Awatar użytkownika
Krychu4k
Kupo!
Kupo!
Posty: 62
Rejestracja: czw 04 gru, 2008 00:10

Post autor: Krychu4k » czw 23 wrz, 2010 10:48

innerlife pisze:Witam wszystkich, czy podana konfiguracja do emulacji FF 9 na PC w programie ePSXe jest na tyle stabilna aby skonczyc gre na 100% tzn. od poczatku do konica :)? Czy uzywajac tych pluginow aby napewno nie wystepowaly jakies bledy/crash'e ?
Wszystko zalezy od posiadanego sprzetu. Mialem swego czasu procka 1,4ghz RAM 512 MB i jakis RADEON (chyba z serii 9600) i smigalo. Obecnie na dual core 3,5 Ghz 4 GB RAM i grafice ATI RADEON nie_pamietam_serii musialem sie nameczyc z konfiguracja, biosami i pluginami.

Z tego wynika, ze im nowszy sprzet, tym bardziej pluginy sa nieprzystosowane. Jednak to tylko teoria.

Tak czy siak - sprobuj, to sie dowiesz :)

innerlife
Kupo!
Kupo!
Posty: 5
Rejestracja: czw 23 wrz, 2010 10:23

Post autor: innerlife » czw 23 wrz, 2010 11:05

no wlasnie gram juz dluzszy czas na tej konfiguracji i wszystko dziala w porzadku do momentu walki z Tantarianem na CD 3, gdy atakuje poison'em gra sie wiesza :( nigdzie tutaj na forum nie znalazlem nic na ten temat...

cast
Kupo!
Kupo!
Posty: 78
Rejestracja: wt 30 cze, 2009 19:56

Post autor: cast » czw 23 wrz, 2010 11:20

To wersja PAL czy NTSC? I w ogóle pirat?

innerlife
Kupo!
Kupo!
Posty: 5
Rejestracja: czw 23 wrz, 2010 10:23

Post autor: innerlife » czw 23 wrz, 2010 11:21

tia sciagnalem torentem, wersja pal, i z tego co czytam to chyba cos jest nie tak z cd3 wiec poszukam zaraz innej wersji i mam nadzieje ze pojdzie ;)

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 12:22 ]
a jest jakas roznica pomiedzy piratem a oryginalem? wydaje mi sie ze emulatorowi to powinno byc wszystko jedno :P

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 12:55 ]
ok mam inna wersje i dziala :) moge spokojnie grac dalej :)

cast
Kupo!
Kupo!
Posty: 78
Rejestracja: wt 30 cze, 2009 19:56

Post autor: cast » czw 23 wrz, 2010 14:20

innerlife pisze:a jest jakas roznica pomiedzy piratem a oryginalem?
Taka że nie czytasz regulaminu.
A swoją drogą, na spiraconym PALu różne jaja wychodzą :D

oooballooo
Kupo!
Kupo!
Posty: 3
Rejestracja: śr 13 mar, 2013 15:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: oooballooo » śr 13 mar, 2013 18:01

Witam mam problem ,z mianowicie podczas walk nie wyswietla mi sie nic po za obrazem ,czyli nie ma pasków z życiem zdjęć członkow drużyny no nic gdy naciskam x to normalnie wszystko chodzi atakują itp ale nic nie widać po za postaciami. Czy ma ktoś jakiś pomysł na to dodam m,że po za walkami wszystkie dialogi oraz całe menu jest widoczne.

GGY: Ja mam pomysł...

! NAUCZ SIĘ PISAĆ POPRAWNIE !
Ostatnio zmieniony śr 13 mar, 2013 18:04 przez oooballooo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qfas
Cactuar
Cactuar
Posty: 212
Rejestracja: czw 07 maja, 2009 08:15

Post autor: qfas » śr 13 mar, 2013 18:28

Go ma zły dzień?

Jaki emulator? Jaki masz config? Powtarzam każdemu - skoro masz problemy z ePSXe (a zakładam, że z niego korzystasz) przesiądź się na PSX Fin. Łatwy w obsłudze, nic nie trzeba konfigurować, nie ma cudów z rozdzielczością (tło a modele postaci).
Teksty w podpisach zazwyczaj trącą sztampą.

oooballooo
Kupo!
Kupo!
Posty: 3
Rejestracja: śr 13 mar, 2013 15:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: oooballooo » śr 13 mar, 2013 20:23

emulator ePSX 1.7.0. Open GL Drive 1.76 rozdzielczość 640x480

A na PSX Fin też można wrzucić łatke spolszczającą ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Help - fabuła, przejście, techniczne”