Epsxe a Linux

Nowinki a la konsole, komórki, net, jak i problemy z nimi związane

Moderator: Moderatorzy

kamuisan

Epsxe a Linux

Post autor: kamuisan » śr 09 lip, 2008 14:32

Witam wszystkich!
W opisie było że to miejsce również na tematy związane z problemami technicznymi, więc mam nadzieję, że zamieszczam post tam gdzie trzeba.
Mam system Ubuntu Hoża hawajka. Jakiś czas temu kupiłem FFVII na allegro. Niestety nie mogę znaleźć odpowiedniego programu do zrobienia obrazu płytki. Normalnie grałbym przez CD-Rom ale wtedy strasznie muli. Czy ktoś może kiedyś próbował cos takiego zrobić i może mi poradzić jak rozwiązać ten problem?? Próbowałem już programów ACETONEISO i K3b...

Awatar użytkownika
Grzybek Z Octu
Moderator
Moderator
Posty: 582
Rejestracja: pt 04 sie, 2006 23:04
Lokalizacja: Z nasienia

Post autor: Grzybek Z Octu » śr 09 lip, 2008 20:59

Yo. Widziałem Twój post na polskim forum Ubuntu. Z tego co widzę, przypadek jest niecodzienny. Jak masz zamontowane dyski? Daj wynik
  • cat /etc/fstab
Rozumiem, że sources.list masz według zaleceń z forum i nie masz żadnych konfliktów zależności.

PS. Niech to szlag, kiedy komuś potrzebna jest w tej materii pomoc, mi się musi schrzanić MBR i tablica alokacji partycji, co zmusza mnie do pisania spod "okienek" _^_
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !

kamuisan

Post autor: kamuisan » czw 10 lip, 2008 14:56

Tak umieściłem ale lipa wynika:/ chyba dlatego, że z tego co pamiętam ogyginalne płytki FFVII są jakoś zabezpieczane...
wyskakuje mi to:



/etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=807ad896-ff61-41a9-99b6-bde28b5d35b6 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda5
UUID=099fc97f-ab76-4738-8102-a0b55e06482e none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
none /proc/bus/usb usbfs auto,devmode=0666 0 0

Awatar użytkownika
Grzybek Z Octu
Moderator
Moderator
Posty: 582
Rejestracja: pt 04 sie, 2006 23:04
Lokalizacja: Z nasienia

Post autor: Grzybek Z Octu » ndz 13 lip, 2008 11:05

kamuisan pisze: chyba dlatego, że z tego co pamiętam ogyginalne płytki FFVII są jakoś zabezpieczane...
Wątpię, że tu jest pies pogrzebany. FFVII nie jest znowu jakąś super nowoczesną grą, ale jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś: proponuję zrobić zapasową kopię gry na płytkach i z nich spróbować uzyskać obraz.
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Błąd. Brakuje Ci tu przecinka po iso9660, co najprawdopodobniej sprawia, że system nie może zamontować CD z poziomu zwykłego usera, ale to tak na marginesie ;).
na forum Ubuntu żeś pisze: kamuisan@kamuisan-desktop:~$ dd if=/dev/scd0 of=~/ffvii.iso
dd: czytanie `/dev/scd0': Input/output error
No właśnie. Tak to się może objawiać. Zedytuj wpis w /etc/fstab

Szczerze przyznam, że nigdy nie interesowałem się tworzeniem obrazów płyt, ale jeśli tak bardzo Ci na tym zależy i wciaż nie możesz sobie z tym poradzić, użyj Windowsa. Pomimo, iż generalnie jest do dupy, to jednak trzeba przyznać, że w ekstremalnych sytuacjach się przydaje a korzystanie z niego nie jest żadną hańbą. :P
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !

kamuisan

Post autor: kamuisan » ndz 13 lip, 2008 12:50

Spoko...zrobilem M$ obraz ale teraz znowu jest problem...używam spod Wine epsxe 1.60...wszystko fajnie lata tylko nie moge zapisywac gry:/ to znaczy jak gram i zapisuje to ok pokazuje ze zapisane...ale jak wyłącze i włącze epsxe na nowo to wyskakuje mi że wgole zadnych save'ow nie mam:/ idzie sie pochlastac:/

Awatar użytkownika
Grzybek Z Octu
Moderator
Moderator
Posty: 582
Rejestracja: pt 04 sie, 2006 23:04
Lokalizacja: Z nasienia

Post autor: Grzybek Z Octu » ndz 13 lip, 2008 12:57

Masz uprawnienia do zapisywania w katalogu, jakie wskazałeś na save? Odpal wine z konsoli i wklej komunikaty/błędy i to co jeszcze uważasz za stosowne.

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2008 14:03 ]
Acha, byłbym zapomniał: http://www.k-ff.com/phpbb2/viewtopic.php?t=4091 przejrzyj temat i zadecyduj, czy nie lepiej zrezygnować z wine :)
Frankly my dear...I don't give a damn (because you haven't brushed your pubic hair for months) !

kamuisan

Post autor: kamuisan » ndz 13 lip, 2008 17:56

Grzybek Z Octu pisze: [ Dodano: Nie 13 Lip, 2008 14:03 ]
Acha, byłbym zapomniał: http://www.k-ff.com/phpbb2/viewtopic.php?t=4091 przejrzyj temat i zadecyduj, czy nie lepiej zrezygnować z wine :)
Wsszystko by było ok tylko nie moge 2 rzeczy zrobic:
1. jak zmienic ustawienia w gamepadach tak zeby mi pada wychwytywało?? (bo nie widzi);
2. Jak toto powiększyć do fullscreen??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Technologia”