Zalecane wymagania sprzętowe

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
harry1232
Kupo!
Kupo!
Posty: 56
Rejestracja: pt 07 lip, 2006 20:34
Lokalizacja: 3miasto

Zalecane wymagania sprzętowe

Post autor: harry1232 » wt 10 sie, 2010 21:13

Wymagania zalecane Final Fantasy XIV Online:

* System operacyjny: Windows 7 32-bit/64-bit
* Procesor: Intel Core i7 2,66 GHz lub szybszy
* RAM: 4 GB lub więcej
* HDD: 15 GB dla instalacji; 6 GB dla downloadu
* Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 460 VRAM 768MB lub lepsza
* Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectSound (DirectX® 9.0c)
* Połączenie internetowe: szerokopasmowe
* Rozdzielczość: 1280x720 (32-bit) lub wyższa
* DirectX: 9.0c
* Pozostałe: Mysz, klawiatura, gamepad.

źródło: http://www.cdaction.pl/news-13797/final ... sokie.html

Jak na moje trochę przesadzili...
"Moja żeycie to ta krótka chwila, kiedy mogę grać i zatrzymać czas. To co czuje w niej to moja siła ona we mnie jest już od wielu lat (...) "
Sofa "Moje życie to..."

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit
Posty: 4614
Rejestracja: pn 20 gru, 2004 20:07
Lokalizacja: Gotham

Post autor: Go Go Yubari » wt 10 sie, 2010 21:25

Wymagania wymaganiami. w praniu pewnie (oby) wyjdzie, że będzie ładnie działało na słabszych maszynach. to jest pewnie podane, gdy masz zamiar ustawić sobie wszystko na max. Preorder mam zamówiony, najwyżej postoi na półce, aż się dorobię lepszego sprzętu, bo mój laptop raczej tego nie udźwignie _^_'
"Getting killed made me feel alive for the very first time"

Broli1988
Kupo!
Kupo!
Posty: 4
Rejestracja: czw 18 lut, 2010 17:44

Post autor: Broli1988 » wt 17 sie, 2010 14:57

Chmm ja się właśnie zastanawiam czy mój pociągnie dane techniczne:
* procesor Intel Dual Core T4200 (2,0 GHz, cache L2 1MB, FSB 800 MHz)
* pamięć opercyjna RAM 4GB DDR3 oraz dysk twardy 320GB
* matryca 15,4"
* karta grafiki NVIDIA GeForce 9600

Jak myślicie podoła ??

Awatar użytkownika
Kairi-chan
Cactuar
Cactuar
Posty: 333
Rejestracja: wt 09 lis, 2004 19:46
Lokalizacja: Nigdziebądź

Post autor: Kairi-chan » śr 18 sie, 2010 00:41

Możesz sobie ściągnac benchmark, który jako tako odpowie ci na to pytanie
http://www.finalfantasyxiv.com/media/benchmark/na/
Ja jednak głęboko wierze <nadzieja matką głupich>, że ten cały banchmark jest pro PS3.. mnie sie nawet filmik nie odpalił _^_

Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar
Posty: 499
Rejestracja: ndz 14 wrz, 2003 20:52

Post autor: Gokulo » śr 18 sie, 2010 06:05

Broli1988 pisze:Chmm ja się właśnie zastanawiam czy mój pociągnie dane techniczne:
* procesor Intel Dual Core T4200 (2,0 GHz, cache L2 1MB, FSB 800 MHz)
* pamięć opercyjna RAM 4GB DDR3 oraz dysk twardy 320GB
* matryca 15,4"
* karta grafiki NVIDIA GeForce 9600

Jak myślicie podoła ??
To jest jakis laptop, czy masz taki maly monitor? :D Anyway, gra moze miec problem, procesor jest na minimalnej granicy i do tego i tak dosc slaby, karta graficzna nie spelnia wymagan (plus nie napisales ile ma ramu) 0 jezeli chcesz grac na pc to bez upgrade sie nie obedzie.

Zeby nie zakladac nowego tematu: co zyskaja gracze posiadajacy FFXI (/cry bo mam wersje US, a XIV juz EU bede gral)
http://www.playonline.com/ff11eu/topics/ffxiv/

- obnizony abonament FFXI do stycznia 2011
- buty zwiekszajace predkosc (zeby je dostac trzeba miec aktywne konto)
- mozliwosc przeniesienia imienia postaci z XI > poniewaz XIV uzywa systemu name/last name to wyglada to na zasadzie: imie postaci + server na ktorym byla, czyli np. Gokulo Ramuh w moim wypadku by to bylo
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit
Posty: 4614
Rejestracja: pn 20 gru, 2004 20:07
Lokalizacja: Gotham

Post autor: Go Go Yubari » śr 18 sie, 2010 08:55

Gokulo pisze:obnizony abonament FFXI
Ciekawa jestem ile jeszcze będą podtrzymywali tę grę. Do upadłego? lol

Ja wiem, że mój laptop nie pociągnie FFXIV (choć ma dopiero 5 miesięcy XD). Bardziej sie martwię, że będę musiała zakładać internet stacjonarny (mam teraz bezprzewodowy PLAY). Ktoś może polecić najlepszy net? Nie wiem czy UPC instaluje w domach wolnostojących czy tylko w blokach... :/

Co do kompa...

Windows 7
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz
RAM 3GB
NVIDIA GeForce GT 240M
monitor 17"
"Getting killed made me feel alive for the very first time"

Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar
Posty: 499
Rejestracja: ndz 14 wrz, 2003 20:52

Post autor: Gokulo » śr 18 sie, 2010 14:27

GGY na poczatku wrzesnia bedzie Open Beta, sprawdzisz wtedy jak gra pojdzie :D Procek w miare ok, tylko ta karta nie wiem bo wiadomo, ze te laptopowe sie inaczej troche sprawuja. Gorzej, ze nawet jezeli gra ruszy to moze byc problem z przegrzewaniem.

Zagladalas w ogole na forum, ktore linkowalismy na mmorpg.pl? Chcemy tam starac sie zebrac, ze wzgledu na... "specyficzny" klimat tego co jest na mmorpg.pl :P


A jedenastka ma patche zaplanowane do grudnia conajmniej, do tego te oplaty do stycznia, wiec jeszcze troche ciagna zdechlaka :D
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit
Posty: 4614
Rejestracja: pn 20 gru, 2004 20:07
Lokalizacja: Gotham

Post autor: Go Go Yubari » śr 18 sie, 2010 15:07

No ten laptop był w opiniach chwalony przez graczy, więc zobaczymy. Mój PC jest tak leciwy, że nawet nie porównuję XD Byle do Gwiazdki... może da radę coś wycyganić od rodziny :twisted:
Gokulo pisze:Zagladalas w ogole na forum, ktore linkowalismy na mmorpg.pl?
To specjalnie dla XIV? Kiedyś tak, ale wtedy jeszcze niewiele tam było lol.

Tak długo nie gram w XI już, że strasznie napalonam na XIV. Chociaż biorę poprawkę na to, że to Japończycy lol. Moim pierwszym mmo była XI, potem nic mnie tak nie wciągnęło. WoW mnie po 3ech miesiącach znudził _^_ Kocham S-E ze wszystkimi ich dziwactwami i koniecznością wikipediowania bez przerwy. . .
Gokulo pisze:wiec jeszcze troche ciagna zdechlaka
Dojna krowa to trzeba trzymać przy życiu. Mam wrażenie, że pociągnie do czasu, aż XIV będzie bardziej dopracowana.
Gokulo pisze:"specyficzny" klimat tego co jest na mmorpg.pl
*cough cough*
"Getting killed made me feel alive for the very first time"

Awatar użytkownika
Krychu4k
Kupo!
Kupo!
Posty: 62
Rejestracja: czw 04 gru, 2008 00:10

Post autor: Krychu4k » śr 18 sie, 2010 17:12

Go Go Yubari pisze:Bardziej sie martwię, że będę musiała zakładać internet stacjonarny (mam teraz bezprzewodowy PLAY). Ktoś może polecić najlepszy net? Nie wiem czy UPC instaluje w domach wolnostojących czy tylko w blokach... :/
UPC to moloch, mam od swojego biura do GLOWNEJ siedziby UPC doslownie 100m i nie moga nam pociagnac internetu (sic!), zwyczajnie im sie to nie oplaca. Nie wierzycie? Zapraszam do siebie do biura w Szczecinie :)

W chwili obecnej chyba najlepsze warunki cenowo/jakosciowe dla internetu stacjonarnego z WiFi oferuje Netia - 49 PLN za 6mbit / mies + jakas jednorazowa niska oplata za router WiFi. Jednoczesnie nie wiesza sie tak czesto jak neostrada, choc operuje na tych samych laczach, ale ma rozne "rozdzielnie".

Broli1988
Kupo!
Kupo!
Posty: 4
Rejestracja: czw 18 lut, 2010 17:44

Post autor: Broli1988 » pt 20 sie, 2010 14:23

Kairi-chan pisze:Możesz sobie ściągnac benchmark, który jako tako odpowie ci na to pytanie
http://www.finalfantasyxiv.com/media/benchmark/na/
Ja jednak głęboko wierze <nadzieja matką głupich>, że ten cały banchmark jest pro PS3.. mnie sie nawet filmik nie odpalił _^_
Cheh mi sie odpalił ale wynk nie jest wysoki jedyne 800 :(

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit
Posty: 4614
Rejestracja: pn 20 gru, 2004 20:07
Lokalizacja: Gotham

Post autor: Go Go Yubari » pt 20 sie, 2010 14:29

E tam, benchmark. poczekać na trial i wszystko będzie jasne. Trzeba jeszcze brać poprawkę na to, że gra nie będzie dopieszczona w dniu premiery :/
"Getting killed made me feel alive for the very first time"

Rusty
Cactuar
Cactuar
Posty: 269
Rejestracja: czw 11 sty, 2007 00:46

Post autor: Rusty » czw 26 sie, 2010 00:10

w Alpha na 4870x2 gra byla prawie niegrywalna w niektorych momentach, w niektorych miala zawrotne fpsy, w becie jest juz lepiej. Nie powiem generalnie co i jak, bo minimalne są takie, że niewarto nawet odpalać. Mój phen2 9550 chodzi na 4.2ghz i jest w 70% uzywany... aha brak jakichkolwiek ustawień w grze/poza nią, jedynie pad ;).
Jak na moje trochę przesadzili...
Niestety nie, 460 to coś lekko lepszego niz 5770, a ten ma czasami problemy.
Evil is as Evil does

Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar
Posty: 499
Rejestracja: ndz 14 wrz, 2003 20:52

Post autor: Gokulo » czw 26 sie, 2010 08:53

Rusty pisze: Mój phen2 9550 chodzi na 4.2ghz i jest w 70% uzywany... aha brak jakichkolwiek ustawień w grze/poza nią, jedynie pad ;).
Umm, rozdzielczosc, buffer size, AA, shadow details, ambient occlusion, depth of field, texture quality&filtering? Jak to brak opcji?

Btw. W becie crossfire chyba nie dzialalo? SLI napewno nie.
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...

Rusty
Cactuar
Cactuar
Posty: 269
Rejestracja: czw 11 sty, 2007 00:46

Post autor: Rusty » sob 11 wrz, 2010 23:29

crossfire jest mi obcy jako ze nie mam tego. + reszta uh. no nie było w alfie/becie. Teraz kazda cipa ma dostep do bety wiec niech testuje. ja juz duzo raportow o huntach skladalem. Powodzenia w ustawianiu opcji w ffxiv
btw. chyba nie wiesz co to 4870x2 jezeli wspomniales o crossfire, ale to tylko ksztaltuje poziom tego forum.
Evil is as Evil does

Awatar użytkownika
Gokulo
Cactuar
Cactuar
Posty: 499
Rejestracja: ndz 14 wrz, 2003 20:52

Post autor: Gokulo » ndz 12 wrz, 2010 19:53

Wybacz moj Panie, ze nie interesuje sie tak bardzo sprzetem komputerowym zeby orientowac sie we wszystkich modelach jakie sa na rynku. Widzac x2 zalozylem, ze chodzi poprostu o dwie karty i tyle.

A tak na serio: poziom to ty pokazales wlasnie.

A i btw. W alphie tych opcji nie bylo, ale generalnie narzekanie na optymalizacje w tej fazie jest lekko nie na miejscu. A i gra wtedy na moim rzechu chodzila , wiec jednak tak zle z nia nie bylo. Beta juz wiekszosc tych opcji posiadala (czesc dodana troche pozniej).
We all travel a maze of relationships, it goes on with or without you. I search the sea of the unconscious... I look for you... to find my true... self...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Final Fantasy XIV - Online”