Mapa Final Fantasy w Warcraft 3

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

siN
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: wt 24 sty, 2006 23:35
Kontakt:

Mapa Final Fantasy w Warcraft 3

Post autor: siN » czw 18 mar, 2010 21:08

Witam,

Nietypowo - cóż - ale mam nadzieję, że "fajnie".

Zacznijmy od początku. Mapa nosi tytuł Final Fantasy Epic RPG i uważam, że jest naprawdę dopracowana (stwierdzę nawet, że najlepsza ze wszystkich o tej tematyce).

Główna linia fabularna toczy się wokół Final Fantasy Tactics (postacie typu Gafgarion, Hashmalum), questów jest ponad 40 i są mniej lub bardziej powiązane ze światem Finala.

Postacie, którymi możemy grać, są niczym innym jak Jobami z Tactics (tj. Squire, Chemist itp.) i jest ich w sumie 20 (10 wojowników, 10 magów) - możemy się pomiędzy nimi przełączać w dowolnej chwili. Są one również zróżnicowane.

W grze występują też Eidolony (możemy przyzwać np. Phoenixa na pomoc), Chocobo (można je "udobruchać i podróżować nimi) oraz pomniejsze smaczki typu postacie z innych gier, powiązane z questami (np. Link z Zeldy czy też zagubiona Naisha z głównej kampanii The Frozen Throne).

Nie zabrakło tutaj również bossów (np. Ultima Weapon i Omega).

Gra jest na długie godziny, maksymalne poziomy możliwe do zdobycia to 99, a za zdobycie poziomu 50 otrzymujemy specjalne bonusy do danej klasy oraz pomniejsze do pozostałych klas - to samo za lvl 99 ale w pokaźniejszych proporcjach).

Myślę, że taki opis wystarczy za wstęp.

I tutaj moje pytanie - czy były by osoby chętne zapoznać się z tą mapą?

Wymagania: Warcraft 3 The Frozen Throne (najnowszy patch) oraz sama mapa, którą można pobrać z tego linku (sam koniec pierwszego postu użytkownika Mr.Mangoo, bądź link bezpośredni - kliknij).

Jeżeli znajdą się chętni, pozostanie tylko ustalenie odpowiadającej wszystkim pory rozgrywki.

Czekam na Wasze komentarze :).


do Yubari: a jednak w złej sekcji napisałem :mrgreen: , dzięki :P.
Ostatnio zmieniony pt 19 mar, 2010 12:26 przez siN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Markfrompoland
Cactuar
Cactuar
Posty: 350
Rejestracja: śr 10 sie, 2005 17:56
Lokalizacja: Watokice

Post autor: Markfrompoland » czw 18 mar, 2010 22:57

Można grać w single'a, czy trzeba multi? Chciałbym sobie zobaczyć jak to wygląda. :3
Ain't no sunshine when I'm gone.

Awatar użytkownika
Panda
Kupo!
Kupo!
Posty: 11
Rejestracja: śr 17 mar, 2010 22:49
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Panda » czw 18 mar, 2010 23:26

W single zawsze można grać ;] tylko się nie da zapisywać (choć czasem są blokady ale łatwo można je zdjąć lub zlecić zdjęcie)

Nie mogę skomentować mapki... nie grałem :D Przestałem grać w wc3 po wyjściu ff13. Zresztą interesują mnie tylko Orpg a większość twórców najlepszych map czeka na starcrafta 2 żeby kontynuować prace. Pamiętam za to stare wersje/inne wersje tej mapki. Przyznam żę z początku mi się podobała (wykonanie modeli jest świetne). Ale w czasie grania okazało się że głównie opłaca się grać Kimaharim lub Butchem (chyba dobrze pisze) bo mają własne unikatowe joby, które przewyższają siłą inne. Ostatnio wprowadzili postać Aurona, ale był zbyt zbugowany żeby dało się nim grać.

Może opisuje wrażenia z nieco innej mapy. Tą którą opisałeś wypróbuję i wtedy podziele się wrażeniami z gry ;]

siN
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: wt 24 sty, 2006 23:35
Kontakt:

Post autor: siN » pt 19 mar, 2010 12:23

Jasne, że można grać na singlu i na multi. Wspomniałem o multi jako o wymaganiu, bo przecież chodzi o to, żebyśmy razem grali :).

Panda - mapa, o której piszesz, to zdecydowanie jakaś inna mapa. W tej można zapisywać bez problemów (wystarczy wpisać "-save", a żeby wczytać "-load"). Jedyny "problem" przy zapisywaniu wiąże się z tym, że aby kod działał, wasz profil gracza w singlu jaki i w multi musi mieć taką samą nazwę (np. w singlu graliście w kampanię pod nickiem ABC i zapiszecie sobie tą mapkę w Final Fantasy, to żeby wczytać, nie możecie zmieniać nicku profilu).

Czyli po prostu wybieramy sobie nazwę profilu i gramy na nim cały czas (jak chyba większość robi?).

Acha no i tak Panda - ta mapa jest typu Open RPG.

Jasne - ściągnijcie, przetestujcie i dajcie znać :).

PS. jedna mała uwaga. Questy jak i cała fabuła są (przynajmniej wg. mnie, naprawdę ciekawe i fajnie opisane, wypowiedzi postaci warto poczytać), także jeżeli przy testowaniu macie zamiar poczytać co nieco, to na samym początku gry wybierzcie tempo konwersacji Normal (lub instant, jeżeli nie chcecie czekać). Tempo można zmienić wpisując "-instant".

Cały zasób informacji odnośnie mapy znajdziemy naturalnie pod klawiszem F9 (mniemam, że dla graczy Warcraft 3 to dość oczywista sprawa) - znajdziecie tam również wszystkie komendy dostępne w grze.

Awatar użytkownika
Markfrompoland
Cactuar
Cactuar
Posty: 350
Rejestracja: śr 10 sie, 2005 17:56
Lokalizacja: Watokice

Post autor: Markfrompoland » pt 19 mar, 2010 22:50

Niestety, mapę mi wysrywa, zanim zacznie ładować. Pewnie jest niezgodna z najnowszym warem.
Ain't no sunshine when I'm gone.

Awatar użytkownika
gilgamesh
Cactuar
Cactuar
Posty: 210
Rejestracja: pn 06 gru, 2004 19:29
Lokalizacja: Mazury

Post autor: gilgamesh » sob 20 mar, 2010 10:50

Jeżeli ktoś interesuje się mapami warcrafta typu FF to polecam 'Final Fantasy Forever' (http://epicwar.com/maps/416/). Mimo tego iż jest dość stara (bo z 2005 roku) i niestety niedokończona to według mnie najlepiej imituje istotę gier typu Final Fantasy (system walki, fabuła, postacie) ze wszystkich aktualnie dostępnych.

siN
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: wt 24 sty, 2006 23:35
Kontakt:

Post autor: siN » sob 20 mar, 2010 20:27

Markfrompoland pisze:Niestety, mapę mi wysrywa, zanim zacznie ładować. Pewnie jest niezgodna z najnowszym warem.
"Wysrywa", czyli? Na pewno jednak jest zgodna z najnowszym warem, gdyż u mnie, jak i u wielu innych, działa bezproblemowo.

Jesteś w stanie powiedzieć coś więcej na ten temat?

Awatar użytkownika
Markfrompoland
Cactuar
Cactuar
Posty: 350
Rejestracja: śr 10 sie, 2005 17:56
Lokalizacja: Watokice

Post autor: Markfrompoland » sob 20 mar, 2010 20:51

Well, klikam zacznij, ineterface jeszie do góry, jest ćwierć sekundy laga, i interface zjeżdża z powrotem, jak gdyby nigdy nic. Ale znalazłem jakąś wersję 0.9.2, da się uruchomić, ale chyba save/load jest zupełnie inny.
Ain't no sunshine when I'm gone.

siN
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: wt 24 sty, 2006 23:35
Kontakt:

Post autor: siN » ndz 21 mar, 2010 15:52

Umm, nie wiem zatem, którą wersję ściągnąłeś na początku, ale tak - ściągnij tą 0.9.2 (najnowsza). Podałem link do oficjalnego forum w pierwszym poście.

Zgadza się - save/load był znowu zrobiony od nowa, gdyż wymagał tego ostatni patch wydany przez Blizzarda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”