Remake'i FF na GBA, DS etc.

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
I am Vincent
Kupo!
Kupo!
Posty: 89
Rejestracja: pn 30 maja, 2005 18:27
Lokalizacja: Środa Wlkp

Remake'i FF na GBA, DS etc.

Post autor: I am Vincent » wt 24 sty, 2006 21:55

Założyłem ten temat, ponieważ ostatnio chciałem w końcu przejść tę część Finala i przypadkiem trafiłem na wersję na GBA. Oprócz nowego menu wnosi parę fajnych smaczków.m.in.

-grafika jest żywsza, niż w wersji na snesa
-czary mają nazwy tak jak w FF8, czyli np.nie ma Cure3 tylko jest Curaga
-Gra jest po angielsku, ale nie została wprowadzona ta charakterystyczna dla tej części "cenzura", czyli np. pozostały wszystkie techniki(niektóre z nowymi nazwami) i np. Cecil i Rosa się całują, jeżeli tak to można nazwać:D
-I chyba największa zmiana, nie wiem czy takie coś było w FF4, bo nigdy wcześniej tak daleko nie doszedłem, a na krypcie nic takiego nie mogę znaleźć. A chodzi dokładnie o Cave of Trials w której można poddać jakiejś próbie 5 postaci dokładnie:Yanga, Edwarda, Cida, POrom i Polom. Jaskinia jest dostępna dopiero przed ostateczną walką, jak jest się już na księżycu trzeba wrócić na Ziemię i iść do Mysidii. Tam pogadać z Elderem, a przy wyjściu wyleci jakiś mag i powie że Mt.Orlean oblega mgła. Jak się tam dochodzi, widać animacje jak piorun uderza w górę i otwiera się nowa jaskinia. Jeszcze tego do końca nie zbadałem, bo żeby się tam dostać, trza mieć wypaśny skład, a ja z wyżej wymienionych postaci nie korzystam. Temat ten założyłem głownie po to aby zwrócić uwagę na ten Remake, a także po to by dowiedzieć się czy ta "Cave of Trials" to jakiś dodatek do tego remake, czy ta jaskinia była już na snesie!!!
Ostatnio zmieniony pt 04 sie, 2006 23:27 przez I am Vincent, łącznie zmieniany 1 raz.
Basista szuka kapeli, może to właśnie Buźka będzie ze mną grał!!!

Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1509
Rejestracja: pt 26 lis, 2004 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Jaco » wt 24 sty, 2006 22:12

Nie, tej jaskini nie było w oryginale. Poza tym czytałem, że jak Yang i reszta jest ponownie możliwa do wzięcia to są na tym samym levelu co reszta, tak żeby nie trzeba ich było dodatkowo pakować. Tyle że nie wiem, czy levele później też im rosną, mimo że ich w druzynie nie mamy, czy też nie....

A propo - są dwie bonusowe lokacje o ile sie nie myle. Cave of Trials i Lunar Ruins ;)

Awatar użytkownika
I am Vincent
Kupo!
Kupo!
Posty: 89
Rejestracja: pn 30 maja, 2005 18:27
Lokalizacja: Środa Wlkp

Post autor: I am Vincent » wt 24 sty, 2006 22:30

Tak, są na +- tym samym poziomie, ale np. taka postać jak Edward jest słaba nawet na 43lv. Teraz druga rzecz-Nie wiesz przypadkiem gdzie są te Lunar ruins, bo z chęcią bym je zwiedził)
I zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą, czy jak Yang już się obudził to nie mogę zdobyć Sylph, bo do tego raczej on jest potrzebny, a Sylph nie zdobyłem przed gigantem Babel(Babil).
Basista szuka kapeli, może to właśnie Buźka będzie ze mną grał!!!

Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1509
Rejestracja: pt 26 lis, 2004 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Jaco » wt 24 sty, 2006 22:37

I am Vincent pisze:Edward jest słaba nawet na 43lv
Dlaczego mnie to nie dziwi :lol: Weź go do walki z ostatnim bossem, ucieknie i będzie zabawnie :D
I am Vincent pisze:Nie wiesz przypadkiem gdzie są te Lunar ruins
Najprawdopodobniej na księżycu ;) Masz już Big Whale?
I am Vincent pisze:I zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą, czy jak Yang już się obudził to nie mogę zdobyć Sylph, bo do tego raczej on jest potrzebny, a Sylph nie zdobyłem przed gigantem Babel(Babil).
Chyba można. Tam wystarczy tylko zagadać do jednej z Sylph i dostajemy summona... chociaż nie jestem na 100% pewny.

Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar
Posty: 264
Rejestracja: wt 11 sty, 2005 23:11
Lokalizacja: Eggmanland

Post autor: Mischi » śr 25 sty, 2006 00:28

I am Vincent pisze:Nie wiesz przypadkiem gdzie są te Lunar ruins, bo z chęcią bym je zwiedził)
Lunar Ruins znajdziesz na księżycu (kamien w kształcie twarzy), odblokowywane są po przejsciu Zeromusa. Średnio co 4 - 5 pieter jest sprawdzian dla każdej z postaci i walka z bossem - owa postać moze wejść tylko wtedy, gdy uczestniczyła w walce z Zeromusem (czyli trzeba przejść go każdą z postaci, nawet Edwardem). Na samym dnie Lunar Ruins czeka mega-boss.
I am Vincent pisze:Edward jest słaba nawet na 43lv
Edward staje się całkiem niezłą postacią jeśli wydobędziesz dla niego wszystkie dodatki z Lunar Ruins - np. ma wtedy możliwość rzucania na całą drużynę Protect i Shell. Jedyyną jegoi wadą jest ciągle mała ilość HP.
Jaco pisze:Chyba można. Tam wystarczy tylko zagadać do jednej z Sylph i dostajemy summona... chociaż nie jestem na 100% pewny.
Można ... tak jak mówi Jaco
You know what the say ... the more, the merrier!
(I'm back)

Awatar użytkownika
I am Vincent
Kupo!
Kupo!
Posty: 89
Rejestracja: pn 30 maja, 2005 18:27
Lokalizacja: Środa Wlkp

Post autor: I am Vincent » ndz 29 sty, 2006 13:11

Ech po tym co tu przeczytałem, trochę mi się odechciało kończyć tych wszystkich dodatków. Głównie jeszcze z tego powodu, że mój ulubiony skład to ten co teraz mam, czyli:Cecil, Rosa, Rydia, Edge, Kain. Te postacie nie mają żadnych ulepszeń, ani dodatków w Cave of Trials, a w Lunar Ruins, są za to potrzebne te postacie i jeszcze te pozostałe, ciężkie życie gościa chcącego skończyć całe FF4 z sekretami.

PS:W wersji na Advance nie ma Zeromusa, tylko chyba...Zemusa!!!:D
Basista szuka kapeli, może to właśnie Buźka będzie ze mną grał!!!

Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1509
Rejestracja: pt 26 lis, 2004 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Jaco » ndz 29 sty, 2006 17:21

Ale to jak to jest - trzeba przechodzić grę te 2 razy całą od początku do końca, żeby każdy walczył z ostatnim bossem, czy wystarczy zrobić load i zmienić postacie? Dziwne :/
I am Vincent pisze:PS:W wersji na Advance nie ma Zeromusa, tylko chyba...Zemusa!!!
Nie byłbym tego taki pewny ;)

Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar
Posty: 264
Rejestracja: wt 11 sty, 2005 23:11
Lokalizacja: Eggmanland

Post autor: Mischi » ndz 29 sty, 2006 19:59

Jaco pisze:Ale to jak to jest - trzeba przechodzić grę te 2 razy całą od początku do końca, żeby każdy walczył z ostatnim bossem, czy wystarczy zrobić load i zmienić postacie? Dziwne n
Sam Load save'a przed Zeromusem wystarczy.

I am Vincent pisze:W wersji na Advance nie ma Zeromusa

Kod: Zaznacz cały

Jest ... ba nawet dwóch!
You know what the say ... the more, the merrier!
(I'm back)

Sołtys

Post autor: Sołtys » ndz 05 lut, 2006 12:46

Jeszcze za duzo nie moge powiedziec co do tego ff4a, jestem na ksiezycu XP 50 lvl ... trzeba bedzie obadac ten dodatkowy dungeon

matiz teh masta

Post autor: matiz teh masta » pn 06 lut, 2006 10:12

to jest jakiś dodatkowy dungeon? szybko sie nowych rzeczy dowiaduje ;P
teraz tymbardziej chciałbym to mieć na advance'a (a flash card niestety zapchany...)
no właśnie kiedy to wychodzi w europie? :roll:

Jakub

Post autor: Jakub » pt 24 lut, 2006 16:06

Czy ktoś może jaśniej wytłumaczyć o co chodzi z tym Lunar Ruins (sorki jak źle napisałem ale mam Japońską wersję a w wersji na snes tego nie było). Czy każde drzwi (w tych przejściach gdzie jest miejsce odpoczynków i powrót) da się otworzyć? Jak przejść taką bibliotekę? (Jeśli ktoś do niej doszedł)

Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar
Posty: 264
Rejestracja: wt 11 sty, 2005 23:11
Lokalizacja: Eggmanland

Post autor: Mischi » pt 04 sie, 2006 23:12

Mam takie jedno pytanie do tych co grali w FF4 Advance. Czy udał sie wam przejść Brachoiravisa (czy jak tam się pisze jego imię)? Szczerze powiedziawszy dzisiaj próbowałem kilka razy i lipa (niezły jest). Ech ... przydał by się Adamant Armour.

BTW. Może by tak uogólnić ten temat - niech dotyczy wszystkich remake'ów na GBA i DS'a, tak żeby nie tworzono osobnych tematów dla każdej gry z podtytułem Advance.

N: Nie ma takiej potrzeby. Od pytań są działy help i więcej nie trzeba.

Edit N: Chyba, ze zrobimy jeszcze inaczej... :>
Ostatnio zmieniony pt 04 sie, 2006 23:27 przez Mischi, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan
Posty: 1244
Rejestracja: pn 25 kwie, 2005 15:12
Lokalizacja: Czwórmiasto

Post autor: Ababeb » ndz 06 sie, 2006 20:43

Co prawda raczej to się nie nadaje do tego działu, skoro to temat o remakach starych FF, ale myślę że warto o tym wspomnieć. Gdzieś czytałem, że Square zrobiło kiedyś demo techniczne FF VIII na PS2, mniej więcej jak FF VII na PS3. Udało mi się znaleźć trzy screeny:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szkoda tylko, że nie znalazłem żadnych konkretów. :P Jakby ktoś wiedział więcej, albo miał nawet wideo z tym demem, niech napisze.
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats

Awatar użytkownika
Vaan
Cactuar
Cactuar
Posty: 408
Rejestracja: pn 19 lip, 2004 22:38

Post autor: Vaan » ndz 06 sie, 2006 20:49

To nie widziales tego dema ? http://www.zellfantasy.it/download/vide ... f8_ps2.zip niestety nie wiem gdzie jest pelne

Awatar użytkownika
Fjuczers
Kupo!
Kupo!
Posty: 61
Rejestracja: wt 08 sie, 2006 17:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Fjuczers » pt 11 sie, 2006 00:21

wlasnie koncze FF9 i postanowilem sprowac pograc w cos starszego mianowicie FF 1,2,3,4...

No i tu pojawia sie moje pytanie czy grac na romach na Snes'a, Nes'a, Nintendo itp czy grac na romach z GBA (ktore sa odswiezone, polatane) ???. Czy sa jakies roznica fabularne, albo cos.

EDIT: powyzsza wypowiedz toczy sie FF1 FF2 i FF4 ktore zostaly niedawno wydane na GBA.
To Odin we call – in his name we will fight
Riding on dragons through the waves
And the gods on our side
To Odin we call – in his name we will fight
Summon the valkyrs in the sky
On the wings of death we ride

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”