Emulacja na PCSX2

Pierwsza część na nową (w ówczesnych czasach) konsolę Sony - PS2, która doczekała się bezpośredniej kontynuacji przygód bohaterów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Emulacja na PCSX2

Post autor: Artoven » wt 09 cze, 2009 21:21

Witam, tak sobie pomyślałem, że sobie naskrobię posta odnośnie emulacji FF X na PC. Otóż na stronie we "Wstępie" macie napisane, że

"Do niedawna nie było możliwości gry na PC, ze względu na brak sprawnie działającego emulatora. Prace nad nim trwają i w tej chwili możliwe jest jako-takie przejście FF10 na emulatorze. Szybkość działania, stabilność i wymagania odnośnie konfiguracji kompa pozostawiają jednak wiele do życzenia i przechodzenie FF10 na PC jest póki co udręką, zwłaszcza jeśli PS2 można już kupić za śmiesznie małe pieniądze."

Obecnie jest tak, że FF X jest w pełni grywalny na PC, można go spokojnie ukończyć tak jak na konsoli. Nie ma problemów z prędkością ani większymi przekłamaniami w grafice czy dźwięku. W wersji PAL spokojnie wyciągnie się 50 klatek(a nawet więcej) a w wersji NTSC pełne 60 klatek. Co do wymagań to też są już one niewielkie z racji lepszej emulacji. Aby pograć na PC w FF X spokojnie wystarczy:

- Dowolny dwu rdzeniowy procesor ~ 2,4 Ghz
- Karta graficzna GeForce serii 7 (nie wiem jak się ma do Radeonów, bo posiadam GF8800GT 512MB)
- 1 GB pamięci RAM (emulator podczas gry w FF X zjada około 250 MB pamięci)
- Trochę miejsca na dysku: ~ 100 MB Emulator, ~ 4,3 GB obraz Final Fantasy
- Wersja gry PAL lub NTSC-U

Jeżeli ktoś chciałby się pobawić w emulacje FF X to zapraszam :) Ja sobie pożyczyłem płytki od kumpla i śmigam. Dodam, że emulator w pełni obsługuje DualShock 2 czyli sterowanie analogami oraz wibrację (Force Feedback).

Awatar użytkownika
Uleq_w_Sztyfcie
Kupo!
Kupo!
Posty: 56
Rejestracja: sob 25 kwie, 2009 11:52

Post autor: Uleq_w_Sztyfcie » śr 10 cze, 2009 17:02

Zgadzam się.
Artykuł na stronie jest mocno przestarzały i przydałby się update.
Ja osobiście ukończyłem FFX 3 razy:
1. PS2 u kumpla
2. własne PS2
3. Emulator
Właściwie to przy lepszym sprzęcie gra wygląda nawet lepiej niż na PS2...

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Artoven » śr 10 cze, 2009 17:19

Zgadza się, emulator potrafi wyświetlać grafikę w wyższej rozdzielczości niż natywna dla PS2 (640x480), nie dotyczy to sekwencji filmowych rzecz jasna.

Awatar użytkownika
hay
Cactuar
Cactuar
Posty: 271
Rejestracja: pt 12 gru, 2008 16:44
Lokalizacja: Zza sedesu.
Kontakt:

Post autor: hay » śr 10 cze, 2009 18:54

"Dowolny dwu rdzeniowy procesor ~ 2,4 Ghz " wbrew pozorom to nie byle blaszak jednak sprzęt poszedł na tyle do przodu, że da się to już uciągnąć "domowym sposobem".

Mimo większych możliwości emulacji, preferuję feeling konsolowy. (nie akceptuję argumentów typu pad pod pc'ta, pc do tv i "prawie to samo")

Aczkolwiek przyznam się bez bicia, update się przyda. Lud ma prawo wiedzieć jakie ma możliwości! *wykrzykiwane w stylu komunistycznych propagand*
This post is... hay definition.

Awatar użytkownika
Artoven
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 09 cze, 2009 21:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Artoven » czw 11 cze, 2009 01:57

W ramach aktualizacji solucji do FF X wykonałem screeny gdzie znajdują się piórka Chocobo a razem z nimi "ukryte skarby" (jak dostajemy Chocobo w gratisie za pokonanie Chocobo Eater) jak się przyda to się przyda a jak nie to trudno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

aremenia
Kupo!
Kupo!
Posty: 4
Rejestracja: czw 20 sie, 2009 14:24
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: aremenia » pt 04 wrz, 2009 17:01

Ale skąd wziąść jakiś emulator co ?
""Osoba posiadająca pirata nie uzyska tutaj pomocy"" Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień

Awatar użytkownika
RedWizard
Kupo!
Kupo!
Posty: 9
Rejestracja: ndz 30 sie, 2009 18:27

Post autor: RedWizard » sob 05 wrz, 2009 14:20

Chociażby ze strony producenta. Wystarczy pogooglować z frazą pcsx2 i już.
Co do tych "niskich" wymagań to nie każdy ma dwurdzeniowy procesor, a wątpię by opłacało się komuś kupować procesor, kartę graficzną i RAM tylko aby pograć w kilka tytułów z ps2. Wszystko wyjdzie razem drożej niż konsola z oryginalną grą, a może dwoma^_^ Ale to tylko moje skromne zdanie.
Co do emulacji to słyszałem, że właśnie FF X emuluje się najlepiej ze wszystkich gier z ps2.

brutalo
Kupo!
Kupo!
Posty: 3
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 17:42

Post autor: brutalo » śr 30 wrz, 2009 17:50

Witam
Mam problem z Final Fantasy X :angry: Gram na emulatorze pcsx2-dev-r713 (tak się nazywa aplikacja)i wszystko jest super (60 fps, chyba wszystkie animacje, muzyka wszystko miodzio) do czasu dojścia do Main Corridor (szukam Yuny w bazie Al Ahead). Są tam dwa filmiki podczas których wyskakuje błąd emulatora i gra się wyłącza. Jestem załamany :unsure: bo FF to stara miłość, odkryłem możliwość emulacji pod koniec wakacji i chciałem ją skończyć przed początkiem roku akademickiego. Najpierw animacja kapkę zwalnia i potem jest lag->bład->pulpit :unsure: :angry: Bardzo proszę o pomoc albo wskazówki... Czy zacząć od nowa na innym iso czy co... A mam 18 godzin na liczniku :angry:
SOLO JUVENTUS !!!

Awatar użytkownika
Rikku
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 16:43
Lokalizacja: Polska :D

Post autor: Rikku » śr 30 wrz, 2009 17:55

przeszedłam całe Final Fantasy X i niewiem gdzie mogę zdobyć wszystkie dodatkowe "summony" ale Yojimbo kupiłam za 170.000 gil i możecie mi coś z tym doradzić? :|

Awatar użytkownika
mati90
Cactuar
Cactuar
Posty: 305
Rejestracja: śr 03 sty, 2007 16:03
Lokalizacja: Malbork

Post autor: mati90 » śr 30 wrz, 2009 19:37

Rikku pisze:przeszedłam całe Final Fantasy X i niewiem gdzie mogę zdobyć wszystkie dodatkowe "summony" ale Yojimbo kupiłam za 170.000 gil i możecie mi coś z tym doradzić? :|
http://www.k-ff.com/Finalf10/index.php?n=2

brutalo
Kupo!
Kupo!
Posty: 3
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 17:42

Post autor: brutalo » czw 01 paź, 2009 08:33

Błagam o jakąś odpowiedź na mojego posta trochę wyżej, bo nie wiem co mam robić :570:
SOLO JUVENTUS !!!

Awatar użytkownika
Rikku
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 16:43
Lokalizacja: Polska :D

Post autor: Rikku » czw 01 paź, 2009 14:41

Spróbuj może (jak masz pada do USB) podłączyć sobie pada do kompa i naciśnij pauzę (START) i przytrzymaj Kwadrat. ( przynajmniej mi tak pomijało animacje ale na PS2)
Życzę szczęścia...


Rikku
Moja własna strona internetowa! Zapraszam:
http://www.miedzygrami.tnb.pl/news.php

brutalo
Kupo!
Kupo!
Posty: 3
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 17:42

Post autor: brutalo » czw 01 paź, 2009 17:29

Rikku pisze:Spróbuj może (jak masz pada do USB) podłączyć sobie pada do kompa i naciśnij pauzę (START) i przytrzymaj Kwadrat. ( przynajmniej mi tak pomijało animacje ale na PS2)
Życzę szczęścia...


Rikku
Mówiąc dokładnie to nie filmik jakich jest kilka/naście tylko taki przerywnik na engine gry. Wbiegają do komnaty, Kimhari krzyczy "YUNA!!!" i jest taki zgrzyt, napisy i obraz robi się nie wyraźny i po chwili wyskakuje komunikat że nastąpił błąd i emulator zamknięty :571: Jestem maksymalnie wkurzony, przeszedłem wszystkie FF do IX i teraz nie mogę przejść dalej. Ostatni raz kupiłem coś z allegro :573:
SOLO JUVENTUS !!!

Awatar użytkownika
Vhaeraun
Kupo!
Kupo!
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 kwie, 2009 18:52

Post autor: Vhaeraun » pt 02 paź, 2009 09:49

Od pomocy jest chyba inny temat, ale mniejsza z tym.
Jeśli ściągnąłeś emulator z oficjalnej strony producenta, to powinien mieć dwa pluginy graficzne: Gdsx 890 i Zero 0.97.1. Jeśli nie działa na jednym spróbuj na drugim. Może pomoże, ale nic nie gwarantuje...

Awatar użytkownika
Rikku
Kupo!
Kupo!
Posty: 41
Rejestracja: śr 30 wrz, 2009 16:43
Lokalizacja: Polska :D

Post autor: Rikku » pt 02 paź, 2009 17:27

(pisałam na tym czerwonym temacie ale nikt przez 2 dni mi nie odpowiedział wiec się spytam tu)
_________________________________________________________________________

1.Co to jest w zbroi No Encounters?
_________________________________________________________________________

2.Czy opłaca mi się stworzyć zbroję dla Tidusa ze statystykami:
-Auto-Haste
-Auto-Protect
-Break HP Limit
-Ribbon
_________________________________________________________________________

Proszę pomóżcie. :?


Rikku

[ Dodano: Wto 06 Paź, 2009 12:58 ]
Zabrakło mi pustych slotów na sphare gridzie i nie wiem czy jest jakiś sphare co usuwa Np. strenght +1??
I jeszcze jedno czy przed hydraulic prees greater sphere'a pomoże mi Def. czy M.def.??
Moja własna strona internetowa! Zapraszam:
http://www.miedzygrami.tnb.pl/news.php

Zablokowany

Wróć do „Final Fantasy X i X-2”